Autor Wątek: Nie mogę włączyć nawiewu na szyby (F)  (Przeczytany 8665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Nie mogę włączyć nawiewu na szyby (F)
« dnia: 07 Kwietnia 2006, 01:20:32 »
Hello, ale lipa.
Jak wczoraj wracałem ze spotu chciałem przełączyć sobie nawiew i po przekręceniu okazało się, że nie mogę skierować pokrętła na sam dół tzn. na samą szybę. coś tam mocno blokuje. Już jak kupilem Cari w grudniu to jakoś kiepawo, tzn. tak jakby nie do końca mogłem przełączyć pokrętło na szyby, ale jakoś wchodziło, a teraz za nic.

Co tam siedzi i jak to wygląda i co moze sie dziac?

Jak pomysle ze musze rozbierac centralny panel to mnie juz krew zalewa, bo ladnie sobie dobralem zapinki na konsolke i juz niz nie trzeszczalo... ech. Ale ze jutro mam sporo wolnego czasu to sie pobawie, tylko napiszcie prosze jak gleboko trzeba sie dostac i co rozkrecac. Konsole pod radio, i ta dolna to wiem jak rozkrecic, ale co mam dalej rozgrzebywac?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2006, 23:49:50 wysłana przez danielo »
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

michas81

• Gość
Odp: Nie mogę włączyć nawiewu na szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2006, 07:23:01 »
MAm identyczny problem , ale poprostu jak chciałem mocniej przekręcic coś strzeliło delikatnie i myslałem, że to z mojej winy teraz widzę że to powszechniejsze zjawisko:))
Też bym się dowiedziłą jak to rozwiązac!!

Hollo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwietnia 2006, 07:53:57 »
Wyjmijcie sobie panel (ten górny nad regulacją nawiewów) wychodzi sam bez żadnych śrubek jest na zatrzaski i na dole będziecie mieli linki które są blokowane takimi metalowymi zatrzaskami - tam musicie sobie podregulować - podciągnąć albo popuścić linkę względem tego zatrzasku - powinno pomóc miałem to samo tak jak wymieniałem żaróweczkę od podświetlania nawiewu i potem nie chciało mi do końca na zimny nawiew przeskoczyć - także panowie do dzieła jest to góra 20 minut roboty.

- Pozdrawiam

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2006, 19:54:36 »
Dobra, juz wszystko jasne. Dobralem sie do tego i na szczescie moje obawy nie sprawdzily sie i nie trzeba bylo daleko szukac.

Objawy: Nie mogłem wrzucić pokrętła rozdzielacza nawiewu na pozycje szyb (czyli na maksa w prawo).

Działanie: zaraz za pokrętłem, czyli wewnątrz jest taki mechanizm, który przeciąga linkę. To jest zębatka plastikowa, która przesuwa kolejną plastikową rzecz itd.

Problem: Te plastikowe zębatki musiały przeskoczyć (moze bylo przy tym "coś strzeliło delikatnie") - co blokuje całkowite przesunięcie.

Rozwiązanie: Tak jak pisał Hollo. Zdjąć konsolkę z radiem, rozłożyć cały mechanizm ciągnący linkę. Nie jest tego dużo. Taptem dwie śrubki, linkę trzeba ściągnąć z zaczepu, wyjąć taki biały plastik z ząbkami na końcu i ustawić tak na zębatce żeby można było przestawić pokrętło regulacji na wszelkie stopnie i skecić tak jak było. Robiłem fotki, może wrzucę poźnym wieczorem lub jutro.

Przyczyn zacinającego się pokrętła może być sporo. W moim przypadku nastąpiło przeskoczenie ząbków na plastikowej zębatce znajdującej się zaraz przy pokrętle

Pozdro

Dodatek specjalny:

1. Na początek rozkręcamy konsolę środkową (najlepiej po wyjęciu radia  ;) ). Nie będę się rozpisywał, bo ktoś już to robił (były nawet zdjęcia). Przypomnę tylko, że konsola jest na zatrzaski i trzeba zwyczajnie pociągnąć do siebie. Nawet lepiej nie odkręcać dolnej konsolki z pokrętłami, żeby była na swoim miejscu - będzie łatwiej spasować cały system. Ciężko u mnie siedzą kostki podłączenia włączników świateł awaryjnych itd. więc podtrzymałem sobie... nieważne czym.

2. Cały mechanizm jest widoczny po lewej stronie. Jest tam linka zaczepiona na mały bolec (1), taki metalowy mostek, który z jednej strony ma ten bolec, pośrodku otwór, a z drugiej strony jest przykręcony śrubą (2), dalej mamy przykręcony śrubą biały suwak zakończony plastikowymi ząbkami (3). Ząbki te nachodzą na takie jakby podobne plastikowe koło zębatkowe (4) [Nie widać go na zdjęciu, jest zaznaczony czerwoną strzałką], które jest poruszane bezpośrednio pokrętłem rozdzielania nawiewu.

3. Trzeba zwrócić uwagę na to, że w zależności jak ustawimy pokrętło rozdziału nawiewu to cały mechanizm przestawia się i ciągnie linkę.

4. Zacznijcie od zdjęcia linki z bolca przytrzymując jedną ręką plastikowe ograniczenia z dwóch stron bolca i podważając sobie śrubokrętłem metalowy zaczep linki.

Oto metalowy mostek, który trzeba zdemontować odkręcając śrubę

Tak wygląda reszta...

Teraz trzeb zdemontować, albo przynajmniej poluzować plastikowy suwak

I teraz najważniejsze. Ponieważ te ząbki pewnie przeskoczyły lub się blokowały, pokrętło regulacji sprawiało problemy. Trzeba spasować te plastikowe zębatki. Mi najlepiej wyszło ustawiając pokrętło w pozycji 'na szyby' czyli maksymalnie w prawo  i wtedy wpasowałem ten plastikowy suwak najblizej prawej strony, az docisnąłem do czernej ścianki. Wtedy powinno byc dobrze spasowane. Można zresztą trzymają ręką suwak dociśnięty do zębatki sprawdzić sobie czy pokrętło będzie przeskakiwało na wszystkie pozycje.

Pozostaje nasmarować, ładnie poskręcać i na przyszłość delikatnie regulować pokrętłem.

Jeżeli komukolwiek to pomoże to proszę tu o posta, będzie mi miło. Również jeżeli ktoś ma jakieś zastrzeżenia. Pamiętajcie, że przyczyną blokowania mogą byc dalsze elementy w głębi auta, ale tam nie musiałem sie zapuszczać

« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2006, 10:35:29 wysłana przez Marcjan »
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

kazro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2006, 19:00:28 »
. Robiłem fotki, może wrzucę poźnym wieczorem lub jutro.

Pozdro

W mojej cari mam ten sam problem. Wrzuć fotki jak mozesz. 

michas81

• Gość
Odp: Nie mogę włączyć nawiewu na szyby (F)
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2006, 18:25:51 »
Rzeczywiscie prościej juz sie nie da tego przedstawic:),  wszystko podane na tacy i skorzystałem tylko że u mnie ta linka strasznie ciężko chodzi i nawet jak zamontuje od nowa to po chwili przeskoczy , te palstiki nasmarowane były jakimś smarem , nie wycierałem tego a może to to było przyczyna obslizgiwania się z zębów, ale wrócę do tematu jesienią kiedy nie tylko nadmuch na szyby bedzie potrzebny:)))

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Kwietnia 2006, 13:43:03 »
Przeskakiwanie zębów nie dzieje się bez przyczyny - najprawdopodobniej zacierająca się linka. Także zestawienie w dawne punkty może pomóc tylko na chwilę. Proponuje zajżeć jeszcze do linki. Właśnie czekam na takową z ASO. Koszt ok. 40pln
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Kuhar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2007, 22:08:14 »
Opis przydał się. :icon_pray:W moiej Carince po zakupie pokrętło było już połamane. Zamówiłem w ASO Stawy (24zł). Zmontowałem według instrukciji i działa jak ta lala

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl