Autor Wątek: pedał hamulca - dziwne zachowanie (?)  (Przeczytany 18476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
pedał hamulca - dziwne zachowanie (?)
« dnia: 23 Listopada 2013, 21:04:05 »
Czy zdarza się Wam tak, że pedał hamulca czasami podczas hamowania jakby "przeskakiwał", tak jakby np. na zębatce przeskakiwało o 1-2 ząbki, albo np. jakby śruba puszczała?
Zdarzyło mi się tak ze 3-4 razy na przestrzeni 2 miesięcy.
Podobno ma być jakiś samoregulator czy coś podobnego i tak może się czasami dziać.
Prawda to?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: pedał hamulca - dziwne zachowanie (?)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2013, 21:10:15 »
Nigdy mi się nie przytrafiło.

* wytaptane tapatalkiem

pzdr.
Michał

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2013, 21:22:11 »
 :o Czyżby w serwisie mi coś naściemniali...?

Offline wojtekd3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2013, 22:16:07 »
Pytanie banalne, ale może mocniej nacisnąłeś i włączył sie na chwilę ABS?

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Listopada 2013, 22:18:52 »
To z pewnością ABS. Jedz i zrob 'awaryjne hamowanie', jak sie powtórzy to masz jasna odpowiedz. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2013, 10:16:13 »
Dzieci drogie. Wiem jak działa ABS i jak zachowuje się wówczas pedał hamulca. Mam samochód z takim systemem od więcej niż kilku lat.
Gdyby to był ABS to pedał drżałby w podczas całego nacisku stopą, a tu jest inaczej: zaczynam naciskać i w tym momencie jakby coś raz przeskoczyło (nie, przeskakiwało kilkukrotnie). Nie wiem jak to dokładnie opisać: więc tak jak wcześniej, np gdyby był luz na zębatce i przeskoczyło o ząbek.

Banalnych pytań staram się nie zadawać.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2013, 10:52:51 »
W Fordzie coś takiego się mi zdarzało, takie w skrócie TPH: twardniejący pedał hamulca. Z tym że hamował wtedy gorzej niż zwykle, trzeba było użyć większej siły. Coś z serwem i podciśnieniem lub przewodem podciśnienia.
A w ASO myślę, że sami nie wiedzą - zgłoś do TMP.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2013, 12:05:52 »
Poobserwuję jeszcze, zobaczę, czy będzie się to jeszcze powtarzać. Z ASO jest ten problem, że jak pojedziesz do nich bez akurat występującego problemu to nic nie znajdą. Poproszą aby przyjechać jak problem zaistnieje.
Nieraz tak miałem, że coś było nie tak, a jak podjechałem pod ASO to auto "zdrowiało"

Jeszcze jedno, czy przy naciskaniu pedału hamulca słychać metaliczne "kliknięcie"? Nie jestem pewny czy miałem tak od początku w Verso, a w Corolli E12 czegoś takiego nie mam. Nie wiem czy to związek z powyższym ewentualnym problemem, który wcześniej opisałem.
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2013, 12:58:41 wysłana przez felicjator »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2013, 13:32:51 »
Ja staram się zidentyfikować sytuację, kiedy coś takiego występuje w takich przypadkach - i wtedy przyjeżdżam i już wiem jak im pokazać. Choć to nie zawsze możliwe...

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2013, 13:38:08 »
Nie miałem nigdy ani przeskakiwania ani metalicznego dźwięku przy hamowaniu w Verso. Nie mam pojęcia co to może byc.
My Toyota is Fantastic :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2013, 20:40:39 »
A ja miałem kilka razy takie "tąpnięcie" pedału hamulca połączone z metalicznym dźwiękiem. Źródło tego dźwięku jest z tego co mi się wydaje w kabinie w okolicach pedału hamulca. Kilka razy podczas lekkiego hamowania zauważyłem też coś dziwnego - wciągnęło mi pedał hamulca i z delikatnego hamowania zrobiło się mało delikatne... To miało miejsce kilka razy w ciągu 2,5 roku użytkowania auta i pytałem o to w serwisie przy okazji przeglądu ale jak się domyślacie kazali zademonstrować... Coraz częściej mi się wydaje, że "niezawodność Toyoty" to tylko wydmuszka reklamowa... A może po słynnej historii z pedałem gazu przyszedł czas na pedał hamulca ? Same problemy z tymi PEDAŁAMI w Toyocie  :cheesy: 

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2013, 20:52:15 »
E no bez przesady, współczesne samochody są tak skomplikowane i mają tyle elektroniki, że nie znajdziesz żadnego żadnej marki, który byłby całkowicie bezproblemowy. Jednak pisanie o wydmuszce z takiego powodu jak piszesz, że hamulec kilka razy wydał dziwny dźwięk to jednak lekka przesada  :cheesy: Podobnie jak nie skreślałbym Toyoty z powodu nie najdłużej trzymającego akumulatora (vide wątek sąsiedni). No bez przesady jednak Panowie, trzeba się przyzwyczaić, że czasy Cariny II minęły jakieś 20 lat temu, dzisiaj z różnych przyczyn nie da się już robić tak pancernych samochodów, a i tak  to co się dzieje w naszych Toyotach to są wszystko pierdoły. Poza tym myślę, że wielu z nas jest mocno nadwrażliwymi szczególarzami, o czym świadczy choćby to, że chce nam się pisać o naszych samochodach nawet po paru latach użytkowania i wymyślamy często rzeczy, które tzw. normalnemu użytkownikowi do głowy by nie przyszły. Ale kupcie se Citroeny to pogadamy  :cheesy:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Listopada 2013, 21:04:43 »
Milos tu nie chodzi o wymyślanie. Po prosto jeśli coś jest nie tak, to dlaczego ma to coś być niesprawne, skoro auto na gwarancji?
W E12 nie miałem dziwnych zachować pedału hamulca. Stąd moje pytanie. Weryfikuję odpowiedź jaką otrzymałem z z ASO, bo padła bez zastanowienia i wydawała się być przekonująca.
Ponadto nie chciałbym, żeby nagle przy hamowaniu pedał hamulca po prostu się np. urwał. Jest to element związany z bezpieczeństwem. Nie chodzi mi o trzeszczące plastiki w schowku.

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Listopada 2013, 21:14:40 »
Milos tu nie chodzi o wymyślanie. Po prosto jeśli coś jest nie tak, to dlaczego ma to coś być niesprawne, skoro auto na gwarancji? 

Ależ oczywiście, że tak. Nie miałem zamiaru sugerować, że dane zjawisko zostało wymyślone i faktycznie nie istnieje. Powyższe pisałem tylko i wyłącznie w kontekście "wydmuszki". Tak naprawdę po prostu na razie nie wiadomo co to jest i tyle. Na obecnym etapie przyczyna może się okazać czymś poważnym a może i zupełną pierdołą.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Listopada 2013, 22:20:09 »
Ja też potwierdzam, co Milos napisał - kupcie se Citroena, gdzie tarcze lecą co 1000 km nawet na suchej drodze, gdzie lcd wylewa, a serwis mówi, że "se Pan doniczkę tu wiózł na desce rozdzielczej", a po 6 m-cach łamie się siedzisko fotela - w aucie za stówę. To tylko kilka przykładów.
Co do hamowania, to jeśli auto zahamowało mocniej niż chcieliśmy, to najwyraźniej zadziałał Brake Assistance, który dociska pedał za kierowcę, jeśli wykryje bardzo krótki czas przeniesienia nogi z pedału gazu na pedał hamulca.
...jakiś homofobiczny się wątek zrobił.  :cheesy: :cheesy: :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl