Autor Wątek: Bezpiecznik 100A ???  (Przeczytany 9041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Sierpnia 2004, 01:42:24 »
Wracając do tematu przewodniego, wymieniłem ten bezpiecznik. Uff... cała puszka do rozbiórki i trzeba wyjąć górną część panela z bezpiecznikami 100 i 50A. W środku 2 śrubki - 5mm i 6mm. Ciekawe czemu nie dali z obu stron takich samych ?  :shock:  
Przy okazji zrobiłem sobie porządek w wiązkach, które po ingerencji kilku(nastu?) fachoffcuff dyndały sobie luźno w nieładzie. Teraz siedzą grzecznie poprzyczepiane spinkami jak fabryka przewidziała. Naprawiłem też nareszcie syrenęod alarmu, którą ktoś równie inteligentnie podłączył tak, że po jakimś czasie zardzewiało miejsce gdzie miał być styk do masy  :evil:
Kolejny doktorat z Cariny mam zaliczony w miarępozytywnie  :wink: (ułamałem jeden zatrzask w puszce :(  )
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

BabciaEwa

• Gość
Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Sierpnia 2004, 10:59:22 »
Aleś Ty zdolny Perzanku !!! Jestem pełna uznania !!!  :bbravo  :bbravo  :bbravo
A może byś tak w mojej zrobił porządek z kablami ? Tylko, żebyś nie dostał zawału, jak zobaczysz, co tm siędzieje po ostatniej próbie podłączenia przez, jak to piszesz "fachofcuff", drzwi i lusterek. W połowie roboty stwierdzili, że dalej nie robią i... już. Poupychali kable, gdzie siędało i teraz ciągle coś wypada. :anarty
I pomyśleć, że u tych ludzi przez kilkanaści lat robiliśmy różne "prądowe" rzeczy w naszych kolejnych autach. Było sprawnie, bezbłędnie i niedrogo. A teraz im odbiło, tylko co ta moja Tośka winna !!! :aconfused
Pozdrawiam i jescze raz gratuluję.

Bisua

• Gość
Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Sierpnia 2004, 12:58:41 »
Cytuj (zaznaczone)
ułamałem jeden zatrzask w puszce
nie martw sie te zatrzaski cos lubia sie łamać

Toyo69

• Gość
Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Sierpnia 2004, 08:54:59 »
Cytuj (zaznaczone)
A odkręcałeś poduszkęsilnika ? Może poszłoby łatwiej jakby silnik dźwignąć/opuścić ?
U mnie np. bez wyjęcia poduszki nie masz szans zrobić cokolwiek  
Pozdro.

Nie odkręcałem, ale musiałem  łomem odcisnąć silnik żeby wyciągnąć wcześniej odkręcone kolo pasowe z pompy. Bez odkręcenia kolka pas. nie było najmniejszych szans jej wydostać. Problem był też z poluzowaniem pompy wsp. kierownicy żeby ściągnąć napędzający ją pasek, trza było uzyć metrowej przedłużki do klucza żeby śruba puściła :wink:  :wink:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Sierpnia 2004, 11:44:29 »
Cytat: Toyo69

Nie odkręcałem, ale musiałem  łomem odcisnąć silnik żeby wyciągnąć wcześniej odkręcone kolo pasowe z pompy.
[...]

A widzisz. Pewnie jakbyś odkręcił poduszkęto na hydrauliku byś pojeździł silnikiem góra-dół i powinno pójść bez problemów (i łoma)  :mrgreen:
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
Odp: Bezpiecznik 100A ???
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Marca 2010, 11:17:55 »
Z tym bezpiecznikiem miałem też takie same problemy a on jest od boku albo od spodu przykrecony sprawdz mocowania i poodkrecaj wszystkie sruby w obrebie tej puszki na pewno wtedy bedziesz mógł go wyjac  :):)
Czy mógłby ktoś mnie oświecić, gdzie dokładnie znajdują się te śruby do odkręcenia?

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marca 2010, 23:32:07 »
Czy mógłby ktoś mnie oświecić, gdzie dokładnie znajdują się te śruby do odkręcenia?
Skoro nikt inny nie chce, sam sobie odpowiem, może jeszcze komuś się przyda.
Rzeczona skrzynka składa się z dwóch części, a w lewej części od maski patrząc, znajdują się (od góry) bezpieczniki 50A, 100A, 30A, 20A i 7.5A. Ta lewa część jest demontowalna i aby się do niej dobrać, należy po odkręceniu całej skrzynki odwrócić ją do góry dnem. Następnie zaś podważając dwa plastikowe zaczepy wyjąć całą lewą część na zewnątrz, razem z wiązkami przewodów. Bezpiecznik 100A, a dokładniej jego dwa kontakty,  przykręcony jest do poziomych listew "masa" oraz "+12V" dwoma wkrętami, które dają się ruszyć wyłącznie kluczem nasadowym - masowy kluczem #10, a plusowy kluczem #8. Po wykręceniu obydwu wkrętów bezpiecznik 100A wysuwa się bezproblemowo i w jego miejsce można włożyć bezpiecznik zastępczy, a następnie całą procedurę powtórzyć w odwrotnej kolejności.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Marca 2010, 23:50:40 »
A ja dodam,żeby bardzo uważać na te dolne zaczepy skrzynki bezpieczników bo łatwo je wyłamać,połamać itp....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl