Autor Wątek: regulacja  (Przeczytany 11938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

misza24

• Gość
regulacja
« dnia: 03 Września 2004, 14:37:46 »
Posiadam instalacje 2 generacji lovato w mojej rolce. Kilka dni temu byłem kontrolnie wyregulować instalkę. Pan fachowiec zrobił to następująco: wziął urzadzenie wg. mnie był to miernik elektryczny ale być może sie mylę, podłączył plus do końcówki komputera lpg i kręcąc śrubkami przy parowniku regulwał instalacjętak aby otrzymać odpowiednią wartość na wyświetlaczu (wydaje mi sie że starał sie uzyskać 0 ) Jestem "lajkonik"  :wink:  w dziedzinie elektryki więc wysuwam zapytanie czy fachowiec poprawnie wykonał regulację, a jesli moje domysły są poprawne co do miernika elektrycznego to w jakiej materii sie poruszał: napiecie, nateżenie czy jeszcze coś innego.
Sporo nagmatwałem ale mam nadzieje ze choc troche jest zrozumiałe
A jak wyglada regulacja w Waszym przypadku?

CarinaGTI

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2004, 16:36:24 »
hmmm sprawdzał napięcie, przy reduktorze(parowniku) jest śruba regulująca wolne obroty, skład mieszanki też tam sięustawia ( u mnie w BRC II generacja tak jest) śruba na wężu dochodzącym do mixerka jest do regulacji ilości wtłaczanego gazu,

misza24

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2004, 17:45:35 »
Cytuj (zaznaczone)
hmmm sprawdzał napięcie

no tak sie wlasnie domyslam ze sprawdzał napiecie, ale co jeszcze powinien zrobić aby prawidłowo wyregulować instalację
A czy poprzez ustawienie napiecia można ustawić właściwą mieszankę(to chyba niemożliwe) aczkolwik ustawianie napiecia polegało na kręceniu śrubą od skladu mieszanki na parowniku, tylko dziwi mnie troszkętaka zależność: mieszanka vs. napiecie

CarinaGTI

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2004, 18:01:33 »
z tego co wiem to mieszanka swoją drogą, a ustawienie napięcia np. na reduktorze może korzystnie/niekoerzystnie wpłynąć zazwyczaj tego sięnie zmienia praktycznie od kupna instalki no chyba, że4 juakaś awaria, a zkolei ustawienie wolnych jest po części połączona z mieszanką (np. gaśniecie lub/i drgania budy)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
regulacja
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Września 2004, 22:03:44 »
Cytat: CarinaGTI
z tego co wiem to mieszanka swoją drogą, a ustawienie napięcia np. na reduktorze może korzystnie/niekoerzystnie wpłynąć zazwyczaj tego sięnie zmienia praktycznie od kupna instalki no chyba, że4 juakaś awaria, a zkolei ustawienie wolnych jest po części połączona z mieszanką (np. gaśniecie lub/i drgania budy)

Oj Carina, Carina... jakie napięcie na reduktorze ???  ::szczena::
Co tam można regulować ? Napięcie na zaworze gazu ? Na silniku attuatora też nie masz co mierzyć, bo ten jest sterowany cyfrowo...
Gość pewnie założył, że poprawnie działa sonda lambda i regulował skład mieszanki tak, żeby otrzymać prawidłowe napięcie na sondzie. I tyle filozofii.
Ja dzisiaj robiłem to samo tylko za pomocą kompa podpiętego i przy okazji sprawdzałem jak pracuje attuator. I powiem że ciężko jest ustawić reduktor i elektronikętak, żeby dobrze pokazywało i pracowało z włączoną klimą i bez niej. W końcu poddałem sięi ustawiłem bez klimy trochębogatszą mieszankę, żeby pod obciążeniem kompresora pracowała optymalnie.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

kasumi

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2004, 22:05:48 »
Perzan a skąd masz oprogramowanie? Ja mam autronica, końcówke diagnostyczna namierzyłem już na allegro...ale skąd wziąść program...?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
regulacja
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2004, 02:26:58 »
Cytat: kasumi
Perzan a skąd masz oprogramowanie? Ja mam autronica, końcówke diagnostyczna namierzyłem już na allegro...ale skąd wziąść program...?

Ja z kabelkiem dostałem płytkęz softem do różnych centralek. Doczytaj, dopytaj gościa czy nie dorzuca takiej :)
Jak znajdętą płytęto poszukam czy tam nie ma coś do Autronica.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

kasumi

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2004, 18:08:15 »
ok dzieki:)

eltech

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Października 2004, 00:19:30 »
Powiedzcie gdzie można byłoby kupić jakieś kabelki i oprogramowanie to Previi. Czy tam gdzie Wy kupowaliście nie mieliby czegoś takiego ?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
regulacja
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Października 2004, 13:47:43 »
Kasumi: sorry, pamiętałem że mam komuś wysłać jakiś soft, ale nie pamiętałem komu i na którym forum ;) Jakiś tydzień temu znalazłem płytkęi sofcik jaki mam do Autronica leży TUTAJ

eltech: kabel i soft kupujesz do konkretnej instalacji gazowej, a nie do danego auta :) Poszukaj na Allegro. Można tam kupić osprzęt chyba do wszystkich instalek :-)
Pozdro.
*
*
*
*

kasumi

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Października 2004, 00:13:06 »
dzieki!!!

eltech

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Października 2004, 00:23:30 »
Dzięki za info. Przy najbliższej okazji wlezęi poszukam. :P  :-D

Bisua

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Października 2004, 18:11:14 »
a jak to z instalką Lovato ?? czy są jej rózne typy czy kabel i soft do Autronika jest standartowy

Wlodek

• Gość
regulacja
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Października 2004, 19:49:41 »
Wielkie dzięki Perzan jak będęw grodzie Krak zapraszam na browarek;)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
regulacja
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2004, 01:44:14 »
Cytat: Wlodek
Wielkie dzięki Perzan jak będęw grodzie Krak zapraszam na browarek;)

Daj znać :) Chyba że ja wcześniej zawitam do Linówka  :-D
Przypomniało mi się, że przecież TUTAJ  leży zeskanowana przez Ciebie książka o LPG. Cholera, nawet sięz nią nie zapoznałem :(
Może zrób nowy wątek, jako że to Twoja mozolna robota :)
Pozdro.
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl