Autor Wątek: Kable do wzmacniacza  (Przeczytany 8314 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BRODA

• Gość
Kable do wzmacniacza
« dnia: 03 Kwietnia 2006, 21:15:13 »
Bardzo proszę o radę, mianowicie: kupiłem sobie wzmacniacz axton 500c ma on moc 4 kanały po 50watt RMS przy 4 ohm-choć jeszcze tydzień temu mi zwykłe zasilanie z clarionka pasiło :D   ale nadażyła się okazja- zrobiłem sobie prezencik na urodziny  ;D
Chciałbym się od osób bardziej obeznanych odemnie w montażu wzmaka dowiedzieć:
1 Czy niema przeciwskazań aby ten wzmacniacz zamontować pod siedzeniem Yarisa (zmieści się?), czy może jednak zamontować go w bagażniku? W zasadzie jak jest lepiej?
2 Najważniesze - jakich użyć kabli zasilających, jaka grubość?
3 Jaki kabel rca puścić z radia do wzmaka, jakiej grubości?
4 Czy montować na kablu zasilającym jakiś bezpiecznik? Jeżeli tak to o jakiej mocy? W wzmaku jest 30A.
5 Jakie dać kable z midbasa w drzwiach do zwrotnicy i dalej od niej do wzmacniacza, jaka grubość? (Narazie są fabryczne w Yarisie- nijakie takie) głośniki (Helix mk2 blue 50w RMS 4ohm)
6 Czy powinnienem wiedzieć coś więcej, apropo montażu wzmacniacza w aucie?

Chciałbym aby te kable wyszły mnie mniej niż 100zł. Widziałem różne zestawy kabelków do wzmacniaczy na allegro, czy coś z tych kabli możecie mi polecić, czy też darować sobie to co oni tam sprzedają?

P.S Co sądzicie o tym wzmaku: https://ssl.allegro.pl/item93854787__idealny_axton_c500_.html?
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 21:17:57 wysłana przez BRODA »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Kable do wzmacniacza
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwietnia 2006, 21:37:42 »
1 nei ma - oprocze tego ze beda ci buty w niego wkaldac.....
2 skoro masz an to max 100 zl to kup 10mm2 i styknie, ale napewno lepiej byloby 16mm2 - ale 10 STARCZY
3 grubosc nie ma tu zaddnego znaczenia.... bardzo czesto im drozsze tym ciensze a z grupszym ekranem.....
4bezpiecznik jest NIEZBEDNY!! powinien byc jaknajblizej aku... bezpiecznik 30A
5kable 2x2,5mm2...

taki wzmak kupil FOKA......
zaprezentowalem mu jzu mozliwosci RODKA!;)
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 21:43:44 wysłana przez Red_Point »
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwietnia 2006, 22:07:54 »
Heh rozumiem że to był dobry wybór ;D Na decyzję o wyborze właśnie tego wzmaka wpłyneło właśnie to że posiada go FOKA, a on ma całkiem milutki sprzęt do tego podpięty 8) i napewno nie napędzał by go byle czym!

P.S Kable bardziej opłaca się kupić na allegro czy podjechać do jakiegoś sklepu car-audio? (100zł max)
Takie się nadadzą????
1. http://www.allegro.pl/item96163790__sklep%5Dwyprzedaz_zestaw_kabli_wzmacniacz.html
2. http://www.allegro.pl/item94787896_zestaw_kabli_do_wzmacniacza.html
3. http://www.allegro.pl/item93825996_zestaw_kabli_do_wzmacniacza_duzej_mocy.html
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 22:59:27 wysłana przez BRODA »

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:01:28 »
ja kupowalem kable o grubosci 16mm, po 17zl za metr, kupilem 5,5 metra
kable glosnikowe kupilem Tara Labs, grubosc 2mm, kierunkowe, 9m, po 20zl za metr
dzis w koncu podpialem kondensator Dietz 1F i subwoofer JL Audio 10W0-4 :)
kable rca kupilem Ground Zero, potrojnie ekranowane,po 47zl za sztuke, dlugosc 5m

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:13:53 »
Naprawdę podziwam :D Dałeś za kable prawie tyle (w sumie 320,5zł) co ja za tego axtona (339zł)
A tak wogóle to jak ci się ten wzmak sprawuje, nie ma problemu z pociągnięciem subwoofera? W końcu moc nie jest największa.

Wybrać coś z tych kabli z allegro co podałem wyżej? Mam na ten cel przeznaczone 100zł (napewno nie 320,5) ;D

P.S Wiedziałem że kupujesz porządne rzeczy car-audio ale te kable mnie zmiażdżyły :D
« Ostatnia zmiana: 03 Kwietnia 2006, 23:51:31 wysłana przez BRODA »

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:25:08 »
to tanio dales za wzmaka, ja go niedawno kupilem i dalem 600zl, gdzie za tyle kupiles go?
w maire daje sobie rade z tym subem

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:26:53 »
wypowiem sie za FOKE - wlzmak daje rade nawet z glosnikiem 250RMS.....
co prawda neijest to gien jak na RODKU np ale nie ma tragedii!;)

genralnie i tak Foka penwi enie dlugo zmieni tego wzmaka!;) - cos tak mi sie wydaje ;D

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:30:09 »
mi w sumei mocniejszy wzmak to nie jest potrzebny, tylko to przesuniecie fazy przydaloby sie :)

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:32:22 »
Ja kupiłem od tego gościa:
https://ssl.allegro.pl/item93854787__idealny_axton_c500_.html
Na allegro jest jeszcze jeden taki po 360zł (lekko uszkodzony-przekręcone pokrętła, ale to w sumie nic takiego):
http://www.allegro.pl/item96178074__axton_impact_c_500_x_4_.html

P.S jakieś kable z tych na allegro (linki wyżej)??????

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwietnia 2006, 23:34:17 »
o kablach niech Red wypowie sie, to niezla promka z tym wzmakiem miales, ja kupilem nowke

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwietnia 2006, 09:15:16 »
dla mnie to wszystkie te kable to allegrowe wynalazki....
nie wiadomo kto to produkuje, a txt typu znana niemiecka, renowmowan firma..... albo kable do wzmacniaczy duzych mocy!:/ - przy duzych mocach to ta izolacja odplynelaby chyba z tego kabla.......

nie wiadomo czy sie to nie utleni zaraz itd.....

proponuje wizyte w jakims CA i kupienie jakis 'normalnych' kabelkow.....
w 100 zl napewno sie zamkniesz przy takich przekrojach......

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwietnia 2006, 21:21:12 »
Red a co myślisz o tych kabelkach - są to kable z musicland sklepu w krakowie car-audio
http://www.allegro.pl/item95866425_kable_do_wzmacniacza_amp20_pro_super_jakosc_.html

W sklepie car-audio pewnie jakichś super za niedużą kasę nie dostanę, więc może warto się na te zdecydować hmm?

P.S Do sklepu z car-audio mam 40km ;D bo mieszkam między Krakowem a Katowicami, miasto nieduże 50tys. mieszkańców i niestety brak sklepu ca, że nie wspomne że pracuję od pon. do soboty a w niedzielę chciałem montować.

A może ktoś zna jakiś sklep internetowy gdzie dostane odpowiednie kabelki do wzmacniacza??????
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 21:28:12 wysłana przez BRODA »

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Kwietnia 2006, 21:59:27 »
kableki wygladja OK!

200mm2 to zdecydowanie za duzo jak do takiego wzmaka, ale oczywiscie pojecie zagrobego kabla nie istnieje wiec....;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwietnia 2006, 19:14:45 »
ja kupilem komplet kabli DIETZ dalem za toto 140 PLN i zasilajacy mial miec 20mm - no i ma ale z izolacja  :( a sam przekroj wiazki to 10mm. Reszta (sygnal dzwiek) wyglada ok.
W sumie wydawalo sie ze firma ok, cena tez nie mala... a tu taka wioska :(

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwietnia 2006, 20:10:41 »
No i doszły do mnie kabelki zamówione na allegro w sklepie car-audio "musicland" w Krakowie: http://www.allegro.pl/item95866425_kable_do_wzmacniacza_amp20_pro_super_jakosc_.html
inny link do niemieckiej strony o tych kabelkach:
https://www.systemcom99.net/shop/index.php?dbc=f61a9775e9409649e5ad415751f85769&page=1629&productNo=260&pageType=0

Po tej niemieckiej stronie sądze, że jest to producent raczej budżetowych konstrukcji car-audio (sądząc po cenach), niemniej jestem z kabelków jak najbardziej zadowolony, wyglądają solidnie, kabel rca podwójnie ekranowany  (przynajmniej tak pisze na opakowaniu), pozłacane końcówki, z przewodem strującym. Kabelek zasilający po zmierzeniu linijką  ;D (razem ze skórką) ma średnicę 9mm, przy czym ta skórka nie jest jakoś wyjątkowo gruba-ot taka jak powinna moim zdaniem być. Sam kabelek będzie miał tak ok. 6mm średnicy! więc coś tam do czegoś i mamy przekruj  :D jakoś nie wiem jak to się liczy dokładnie  ;D Obudowa na bezpiecznik ma 2,5cm średnicy i jest naprawdę spora - pierwszy raz widze taki duży bezpiecznik :D Całość wygląda na solidnie skleconą, cena nie powala, więc chyba warto polecić te kabelki jako porządne kable do wzmacniacza klasy średniej ;D
Kabel od masy jest srebrny (chodzi mi o kolor) ale widać że w środku ma kilka wiązek miedzi, natomiast ten zasilający (+) jest wykonany w całości z miedzi.

P.S Mam dostęp do kabla głośnikowego miedzianego 4mm2 od kumpla za przysłowiowe piwko, 10metrów mi bez problemu odstąpi (ma coś koło 100 metrów). Czy kabel o takim przekroju nadaje się do podłączenia głośniczków w drzwiach? i poprowadzeniu go od wzmacniacza do zwrotnicy zestawu przedniego?
Kabel jest z 2001 roku  pod przeźroczystą yyy ee skórką widać że gdzie niegdzie ten kabelekna całej długości ma wiązki srebrnego koloru - (czy to może być z powodu utlenienia się czy poprostu taki kabelek) ??? w sumie to niewidziałem utlenionego kabla nigdy więc poprostyu pytam :)

aaa i jeszcze jedno przed jutrzejszym montażem- czy można masę podłączyć pod mocowanie amortyzatora, chodzi mi o ten kielich z tyłu w bagażniku pod zdejmowanym kawałkiem plastiku, mogę tam przykręcić masę pod jedną ze śrub??
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2006, 20:37:52 wysłana przez BRODA »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl