Autor Wątek: Co pływa w silniku (wątek z xtt.pl)  (Przeczytany 4309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wojak

• Gość
Co pływa w silniku (wątek z xtt.pl)
« dnia: 03 Kwietnia 2006, 22:47:16 »
Ponad rok temu chyba na TKP znalazłem informacje że warto do filtra oleju przyczepić magnes neodymowy. Miał podobno wyłapywać opiłki pływające w układzie smarowania i tym samym oszczędzać filtr oleju. Jako że taki magnes nie kosztuje wiele, a może przydaś się również do czegoś inneho postanowiłem spróbować.

Magnes jeździł na filtrze przez 10 000 km. W czasie przeglądu został zdemontowany razem z filtrem, po czym zajrzałem do filtra. Poniżej otwarty filtr Denso (ciekawe, że nie papierowy):

Podczas rozcinania filtra magnes cały czas był na denku filtra:

Poniżej zbliżenie denka filtra od środka:

Ta ciemna plama na denku reagowała na przesuwanie magnesu. Oderwałem magnes, wlałem trochę benzyny ekstrakcyjnej, zamieszałem i przyczepiłem magnes ponownie, poczym wylałem benzynę z filtra.

Zobaczcie co zostało:

Magnes jeździ już z kolejnym filtrem.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwietnia 2006, 21:21:58 wysłana przez Wojak »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Odp: Co pływa w silniku (zamieszczone pierwotnie na xtt.pl
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2006, 00:32:09 »
Ciekawe ,ale mam pytanie : czy olej do tego filtra wplywa od zewnatrz a wyplywa po przejsciu przez material filtrujacy ?
Jednym slowem ,czy najpierw olej przeplywa obok magnesu zanim zostanie przefiltrowany ?
Jezeli tak ( a tak mi sie wydaje) to sam filtr wylapie te opilki ,jezeli odwrotnie to by znaczylo ze filtr je przepuszcza i warto by ten magnes zalozyc.

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2006, 08:44:44 »
A czy przypadkiem nie ma juz magnesu w srubie spustowej? Taki patent... z malucha....

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2006, 21:25:12 »
Ciekawe ,ale mam pytanie : czy olej do tego filtra wplywa od zewnatrz a wyplywa po przejsciu przez material filtrujacy ?
Jednym slowem ,czy najpierw olej przeplywa obok magnesu zanim zostanie przefiltrowany ?
Jezeli tak ( a tak mi sie wydaje) to sam filtr wylapie te opilki ,jezeli odwrotnie to by znaczylo ze filtr je przepuszcza i warto by ten magnes zalozyc.

Tak jest oczywiście. Ale czemu nie stosować czegoś co działa. Gdyby doszło do zatkania filtra, to otwiera się zawór bezpieczeństwa i wszystko wraca do silnika, a z magnesem nie. Oczywiście obecnie to się nie zdarza, ale są przecież prawa Murphy'ego

Ankra

• Gość
Odp: Co pływa w silniku (wątek z xtt.pl)
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2006, 10:08:21 »
Powiem Ci że to chyna niezły pomysł :)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2006, 23:49:07 »

Widziałem materiały reklamowe denso i strzałki wyraźnie pokazują kierunek przepływu oleju. To co się zebrało jest przed filtrowaniem. Duzym otworem wpływa, małymi wraca do silnika.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl