Autor Wątek: konserwacja zamka  (Przeczytany 2944 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
konserwacja zamka
« dnia: 04 Kwietnia 2006, 12:57:37 »
Witam. Powiedzcie mi czy mogę zabrudzony zamek od bagażnika ( resztki wosku, pasty polerującej itp ?), aby przywrócić mu dawny blask stali, potraktować bez obaw preparatem WD - 40 ? A jeśli tak i się trochę "uleje" na lakier to czy zostanie jakiś ślad po tym ?
E18_Prestige_MultidriveS

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Odp: konserwacja zamka
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2006, 20:59:24 »
Rozpuszczalnik w tym preparacie nie jest agresywny i nie zrobi szkody na lakierze,mozna spokojnie psikac do bólu.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2006, 22:27:31 »
Carinuś co ty p..iszesz !?? WD-40- to strasznie hydroskopijny środek co oznacza, że 'pije' wodę ! Do wspomnianego czyszczenia najlepsza jest benzyna ekstrakcyjna ( ok. 3,5pln/0,5litra w każdym markecie) Po WD-40 zamek zardzewieje w takim tempie, że kluczyka nie przekręcisz po tygodniu... WD-40 jest dobre do odrdzewienia śruby a następnie należy ją po odtłuszczeniu/zmyciu WD40 , zabezpieczyć jakimś olejem
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2006, 16:45:38 »
Dobra, już zrobiłem. Najpierw WD 40 - zero efektu. Następnie ... Cilit gel  ;D ale bardzo ostroznie aby nie było styczności z lakierem, a następnie wytarłem dobrze zmoczoną szmatka i porzadnie naoliwiłem zamek. Jest ok. brud ustąpił. ;)
E18_Prestige_MultidriveS

Ankra

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2006, 09:42:07 »
Ja wymontowalem caly zamek wymylem go w benzynie i wydmuchalem powietrzem. Wszystko teraz ladnie chodzi, bez zaciec.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl