Autor Wątek: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O  (Przeczytany 138868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: zolta kontrolka silnika :| nie gasnie :O
« Odpowiedź #135 dnia: 17 Grudnia 2009, 19:12:50 »
witam jestem tu nowy kupiłem lexusa gs300 98r

Napisz to w kąciku Lexusa, bo napisałeś w kąciku Yarisa!

Offline restek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #136 dnia: 18 Grudnia 2009, 11:46:06 »
witam jestem tu nowy kupiłem lexusa gs300 98r 3 miesiące temu i pojawił się problem komputer wyświetla awarie sondy lambda razy 3 i błąd który ma kodP1349 (zmienne sterowanie zaworów działanie błędne) na pewno wymienię sondy ale mam wielka prośbę do kogoś kto się orientuje żeby podpowiedział mi co zrobić z rozrządem? Z góry dzięki pozdrawiam :)

Miałem dokładnie ten sam błąd w yarisie. jestes z koszalina, z tego co widzę. Ja właśnie u nich we wrześniu tamtego roku robiłem auto i póki co odpukać lampka ani razu się nie pojawiła. Skasowali mnie coś ok 1200 zł jeśli dobrze pamiętam. Całego rozrządu nie wymieniali choć zakładali taką możliwość, ale po rozebraniu auta mechanik stwierdził, że nie ma sensu i wymienili tylko to, co według nich było potrzebne, czyli jakieś koło zębate i coś tam jeszcze.nie pamiętam dokładnie.
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2009, 11:49:24 wysłana przez restek »
Yarestek

pyciak

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Maja 2011, 19:01:08 »
Witam. Mam problem z autkiem, chodzi o Yarisa taty, silnik 1SZFE, 1999. Do tej pory nie było jakichkolwiek problemów, ale od dwóch dni się pali nonstop check engine. Yaris ma przejechane 90tyś km. Wstyd się przyznać nie były wymieniane nigdy świece ale już zamówiłem oryginalne denso. Ale nie o to chodzi. Czytałem gdzieś że w tym silniku nieoryginalny filtr powietrza zapewnia szybkie zasyfienie przepływomierza i już lepiej jeździć na brudnym oryginalnym niż na zamienniku. A tak wychodzi że ok 10 tyś. temu został założony filtron. Czy to może mieć związek z kontrolką ? Bo jak trzeba to podjade do ASO i kupię oryginał i wyczyszczę przepływomierz.

Jeszcze dziś jak mi się uda to odczytam błędy bo widzę że można sprawdzać tak samo jak u mnie w starlecie. Jak ktoś się orientuje to proszę napisać czy mam wymienić filtrona na oryginalny toyoty, czy jednak filtron nie jest zły.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Maja 2011, 08:20:08 »
Witam. Mam problem z autkiem, chodzi o Yarisa taty, silnik 1SZFE, 1999. Do tej pory nie było jakichkolwiek problemów, ale od dwóch dni się pali nonstop check engine. Yaris ma przejechane 90tyś km. Wstyd się przyznać nie były wymieniane nigdy świece ale już zamówiłem oryginalne denso. Ale nie o to chodzi. Czytałem gdzieś że w tym silniku nieoryginalny filtr powietrza zapewnia szybkie zasyfienie przepływomierza i już lepiej jeździć na brudnym oryginalnym niż na zamienniku. A tak wychodzi że ok 10 tyś. temu został założony filtron. Czy to może mieć związek z kontrolką ? Bo jak trzeba to podjade do ASO i kupię oryginał i wyczyszczę przepływomierz.

Jeszcze dziś jak mi się uda to odczytam błędy bo widzę że można sprawdzać tak samo jak u mnie w starlecie. Jak ktoś się orientuje to proszę napisać czy mam wymienić filtrona na oryginalny toyoty, czy jednak filtron nie jest zły.
Odnośnie filtrów się nie wypowiem - przeważnie jeżdżę na org. Odnośnie Checka najlepiej jak zapodasz nr błędu. Brudna przepływka powoduje ciągłe świecenie więc jej przeczyszczenie na pewno nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
Obi

Offline abeber

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Maja 2011, 11:48:59 »
Ja wymieniłem katalizator i od tamtej pory jeszcze się nie zapaliła kontrolka.  <taniec>

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 08 Listopada 2014, 02:41:41 »
Siema. Też mam problem z palącym sie checkiem. Wyskakuje po przejechaniu 20 km.
Resetowalem kompa, po czym znów po jakimś czasie sie zapala :(
Odłączanie klem to to samo co usunięcie błędu przez podpięcie do kompa ?

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 08 Listopada 2014, 09:21:54 »
Sprawdz co za błąd Ci wyswietla. Ja u siebie sprawdzałem po kodach błyskowych robiąc zworke bodajże na 4 in13 pinie złącza diagnostycznego. Potem ktoś na forum podał mi co oznacza wyswietlona cyfra

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #142 dnia: 08 Listopada 2014, 10:35:38 »
Odłączanie klem to to samo co usunięcie błędu przez podpięcie do kompa ?
tak
TIIDA '09

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #143 dnia: 08 Listopada 2014, 12:52:01 »
Sprawdz co za błąd Ci wyswietla. Ja u siebie sprawdzałem po kodach błyskowych robiąc zworke bodajże na 4 in13 pinie złącza diagnostycznego. Potem ktoś na forum podał mi co oznacza wyswietlona cyfra

Jak to zrobić? Co to za kody błyskowe? 

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 08 Listopada 2014, 18:55:23 »

Offline JohnDeere6530

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 08 Listopada 2014, 22:42:07 »
według mnie to wina sondy :( wczoraj zdjąłem klemy na parę godzin, dziś przejechałem jakieś 40 km i check znowu sie zapalił
ma ktoś z was schemat jak powinna być podłączona sonda (te 4 kabelki) ?? bo kiedyś zakładałem ta z przodu i nie jestem pewien czy dobrze połączyłem kable

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl