Autor Wątek: Kable wysokiego napięcia  (Przeczytany 6420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaska

• Gość
Kable wysokiego napięcia
« dnia: 10 Kwietnia 2006, 18:56:44 »
Witam wszystkich!!!
Mam pytanie: jakiej firmy kabli wysokiego napięcia używacie do swoich autek?? Mam Camry 3,0 V6 93 rok, manualna skrzynia. Pojechałam do mechanika wymienić "tylko" uszczelkę pod klawiaturą, ale jak się okazało jakiś kabel się przetopił i trzeba go wymienić. Auto rozgrzebane, a ja mam problem, bo po pierwsze nie ma takich kabli "od ręki", a po drugie kable NGK są chwilowo niedostępne - brak w magazynach. Jakie inne mozecie polecić?? W sklepie motoryzacyjnym polecają mi zamówienie kabli "SEIWA" podobno też japońskiei i dobre. Czy ktoś z Was takich używa?? Albo chociaż słyszał coś o takiej firmie?? Warto?? Musze pilnie coś wiedzieć bo potzrebuję jak najszyciej autka zrobionego.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Kaska
Ps. Gdzie mogę znaleźć pdf'a z książką do mojej camry??

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Kable wysokiego napięcia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwietnia 2006, 19:27:09 »

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwietnia 2006, 20:08:10 »
A co to jest 1MZ-FE ?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwietnia 2006, 20:41:24 »
A co to jest 1MZ-FE ?
Oznaczenie silnika w Twoim samochodzie Kasiu :)

A przy okazji witamy na forum :)

Co do kabli, to Seiwa dobrej jakości kable choć chyba bez żadnej rewelacji, ale za cenę ok 200 zł to nie powinno być większych problemów. Jak będziesz kupować w JC, to sprawdź, czy nie podróbka, bo niestety się zdarzają...

w tym wypadku lepiej chyba zainwestować w lepsze kabelki np Bosh, NGK czy w ostateczności Beru
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2006, 20:50:02 wysłana przez Swoop »

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwietnia 2006, 20:46:29 »
Ok jutro sprawdzę ten numer silnika jak będe w warsztacie.
Dzięki za info! i również witam :)

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwietnia 2006, 21:09:56 »
Kabelki Seiwa będą sprowadzone z Warszawy do hurtowni, w której zazwyczaj kupuję części. Cena 380. Tez wolałabym NGK ale obecnie nie dostępne są i nie wiadomo kiedy mogliby mi je sprowadzić niestety, a autko w warsztacie od piątku więc czas sie liczy. Co do Bosha to u nas podobno jest bardzo dużo podróbek i mi odradzono. Zdziwiłam się różnicą w cenie co do tych kabli Seiwa, a jak z innymi?? Mieszkam w okolicy Szczecina i np. ceny NGK - 580, a Bosh 565. A jak jest u Was??

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2006, 21:15:58 »
Jutro się dowiem co do cen i dam CI znać...

robertk

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwietnia 2006, 21:34:46 »
A co to jest 1MZ-FE ?
Masz rocznik '93, wiec prawdopodobnie silnik 3VZ-E...

Mieszkam w okolicy Szczecina i np. ceny NGK - 580, a Bosh 565. A jak jest u Was??

Ostatnio kupowalem NGK (oznaczenie: RC-TE42 9617) do takiego samogo modelu i zaplacilem 420 (okolice Zielonej Gory).

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwietnia 2006, 21:42:46 »
 :o To co u nas tak drogo?? Chyba bedę o jakiś rabacik walczyć ;)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Kwietnia 2006, 15:05:15 »
Polecam zakup oryginalnych kabli. W camry 2.2 próbowałem JC i już przy montażu były problemy. Oryginały wytrzymały od 1993 do dzisiaj więc chyba sa naprawdę porządne...
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwietnia 2006, 19:10:06 »
A więc kupiłam kable firmy Seiwa i Pan w sklepie twierdzi ze to oryginalne japońskie, a nie żadne podróbki. Podobno NGK sa niedostępne u dystrybutora obecnie :( Z plusów to to, że z ceny 380 zł dostałam 20% rabatu więc zapłaciłam 290 :) Co do montażu to nie wiem bo zawiozłam kabelki do mechanika i nie dzwoni  więc chyba jest OK. Albo się za to jeszcze nie zabrał :( Mam nadzieję, ze jutro będe mogła odebrać autko, bo mi bardzo doskwiera jego brak ;) A wracając jeszcze do kabli to od 93 roku to naprawdę długo wytrzymały, ja wymieniam pierwszy raz ale zaglądałam w papiery autka i mam jakąś fakturę z 2003 roku za kable więc chyba wtedy były wymieniane. Nie wiem jakiej firmy to były kable ale jak widac wytrzymały tylko 3 lata. A cena 3 lata temu podobna - 370zł sklep ten sam, w którym kupowałam kable teraz.
Pozdrawiam!!!
Kasia

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Kwietnia 2006, 11:27:18 »
bardzo prawdopodobne, że te kable to też Seiwa, i za 3 lata będzie powtórka z rozrywki...

u mnie kable jeszcze ok, mimo swoich 14 lat :D

pzdr
3VZ.pl

Offline Arturro333

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2006, 00:27:29 »
Witam!
Silnik 1MZ-FE nie ma kabli wysokiego napięcia, ma cewki zakładane od razu na świece.
Więc jest to na pewno 3VZ-FE :)
Pozdrawiam
Arti 1MZ-FE

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2006, 01:50:18 »
A czym się różni jedno od drugiego, bo do tego jeszcze nie doszłam ;) Ale dzięki za podpowiedź przynajmniej wiem jaki mam model  ;D Czy róznica polega tylko na miejscu produkowania tzn. jeden to wersja amerykańska, a drugi produkowany w Japoni czy są jeszcze jakies inne różnice??

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2006, 07:43:20 »
między 3VZ-FE a 1MZ-FE jest tyle różnic, że chyba tylko tłoki i zawory mają wspólne :)

a tak serio, to 1MZ-FE ma aluminiowy blok i brak standardowego aparatu zapłonowego, za to ma 6 cewek zamiast 1, podobno jest oszczędniejszy niż poprzednik, a ilość zastosowań i czas pozwala stwierdzić, że to bardzo udany silnik...

1MZ-FE był montowany w wersjach zza oceanu w latach 94-96...

No i najważniejsze :
3VZ-FE : 188KM / 255Nm
1MZ-FE : 190KM / 275Nm

pzdr
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl