Autor Wątek: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?  (Przeczytany 201027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?
« dnia: 14 Kwietnia 2006, 15:45:18 »
Wiem, ze temat banalny ale mimo wszystko chcialbym dokonac dobrego zakupu. Moj wspanialy Delphi padl po 4 latach uzytkowania tylko w trasie (zeru krotkich tras = dobre warunki eksploatacji) czy nie uwarzacie ze 4 lata to troche za malo, ja mysle ze ten oryginal to jakies wielkie g....

Wiec Delphi odpada. Mam do wyboru Bosh,Varta,lub Centra (w CC radzi sobie niezle), chyba ze jeszcze jakies inne dobre marki znacie?

Moze  macie jakies opinie na temat aku

Pozdrawiam
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

gorek86

• Gość
Odp: Wymiana akumulatora w Yaris - na jaki ? kiedy?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2006, 18:08:48 »
Ja pare tygodni temu kupiłem Centra Futura.
Zapłaciłem 185zł czyli dosyć dużo, ale z tego co wiem akumulator godny polecenia.
Dobra rzecz to trzy lata gwarancji.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2006, 23:46:19 »
czy nie uwarzacie ze 4 lata to troche za malo, ja mysle ze ten oryginal to jakies wielkie g....
Bez przesady  :) z tego co mozna przeczytac na ten temat 4 lata to mniej wiecej sredni zywot AKU
« Ostatnia zmiana: 17 Kwietnia 2006, 19:37:16 wysłana przez etom »

stolar1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2006, 00:39:18 »
Wiec Delphi odpada. Mam do wyboru Bosh,Varta,lub Centra (w CC radzi sobie niezle), chyba ze jeszcze jakies inne dobre marki znacie?

Moze  macie jakies opinie na temat aku

Pozdrawiam
Do  wyboru została Ci sama "śmietanka" akumulatorów. Ja mam w Cari Boscha, teściowi do Golfa II diesla kupiłem dwa lata temu Centrę i całą zime jeździł bez wyciągania akumulatora,  a Varta wiadomo. Myślę że z tych trzech musisz wybrać najlepsze  warunki  gwarancji no i cenę. Moim zdaniem nie warto bawić się w "wynalazki" typu Deplphi, Bull i inne takie. Szkoda czasu,zdrowia i kasy.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2006, 10:11:13 »
Hm coraz bardziej chyba zaczynam sie przekonywac do Centry 160zł w sumie nie slyszalem nic zlego o tym aku a i w CC spisuje sie niezle. Szkoda mi placic grubo ponad 200 za Bosha tylko dlatego ze to Bosh.

gorek86

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2006, 11:22:16 »
Gadałem ze sprzedającym(zaufany człowiek) i powiedział, że porównując tą Centre Futura co mam i Boscha za 200zł to mimo wszystko lepiej kupić tańszą Centre. Lepsze parametry i dłuższa gwarancja.

Pozdro

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2006, 12:40:52 »
No i kupilem Centre. 50Ah ciut za duzo ale niebylo innych. A i prad rozruchu 450!!! Jak do diesla i faktycznie czuć ze rozrusznik ma powera a ja mam nadzieje ze sie nic nie spali?!

adi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2006, 08:35:07 »
nie wiem jakim cudem ale na szczescie moj akumulator caly czas zyje :) jest od nowosci kreci juz prawie 7 lat :o

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia 2006, 16:32:21 »
Kolega "etom" wspomniał,że 4 lata,to przeciętny żywot akumulatora. Owszem,ale jeśli sie o niego nei dba-jeździ po 3-4 km max i używa wszystkich możliwych urządzeń elektrycznych. Moi rodzice w SC mają Centre od nowości prawie 8lat! i nadal jest w dobrej kondycji. Tyle,że dolewana jest woda destylowana co sezon, prawidłowe ładowanie, raczej dłuższe trasy.

Offline yaqb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudnia 2006, 17:52:04 »
Ja ostatnio rez musialem zmienic, poprzedni aku wygladal jakby byl od poczatku autka czyli 7 latek, wiec czlkiem niezly wynik. Nowy to Varta 40Ah, kupilem pare lat temu do corollki rodzicow ( chyba 55Ah) i ani raz nie zawiodl, nawet jak bylo -20 to od kopa odpalal. Zadnych problemow, naprawde godny polecenia aku.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudnia 2006, 01:08:57 »
Kolega "etom" wspomniał,że 4 lata,to przeciętny żywot akumulatora. Owszem,ale jeśli sie o niego nei dba-jeździ po 3-4 km max i używa wszystkich możliwych urządzeń elektrycznych. Moi rodzice w SC mają Centre od nowości prawie 8lat! i nadal jest w dobrej kondycji.
AKU wytrzymujace powyzej 4-5 lat to wyjatki.
Jak zauwazyles pisalem o przecietnym zywocie AKU - czyli srednim a nie srednim max. - stad musza byc takie co "zyja" 8 lat jak i krocej niz te 4 lata :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2006, 01:11:54 wysłana przez etom »

wojti

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudnia 2006, 01:19:17 »
Kolega "etom" wspomniał,że 4 lata,to przeciętny żywot akumulatora. Owszem,ale jeśli sie o niego nei dba-jeździ po 3-4 km max i używa wszystkich możliwych urządzeń elektrycznych.
Ja przejeżdzam średnio ponad 100 km dziennie i oryginalny akumulator po niecałych 2.5 roku spasował, także to nie do końca jest tak. Dodam, że niemam żadnego dodatkowego "sprzętu" ani nawet klimy  :| Nie zdażało mi się korzystać z nawiewu, radia, świateł czy ogrzewania tylnej szyby na postoju, więc akumulator nie był masakrowany, a jednak umarł... w styczniu 2006 musiałem zakupić nowy  :cry:

arkady_73

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudnia 2006, 07:43:49 »
Ja mam u siebie w Y oryginalny aku Panasonic od 99 roku i nigdy nie miałem problemów. Kiedyś w TVN Turbo porównywali Centrę, Boscha i Vartę. Varta zdeklasowała rywali. Dodam, że testowano akumulatory pod kątem kilku parametrów i w tym samym przedziale cenowym. Gdybym musiał wymienić to zdecydowałbym się na Vartę ponieważ sugerowałbym się tym testem.

conte

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2006, 09:54:49 »
a moj juz 7 rok dzielnie sie trzyma:) nei ma to jak made in japan :grin:

mugger

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2006, 11:44:30 »
panowie... mysle ze wasze aku tez odmowia wspolpracy jeszcze tej zimy (jesli bedzie :grin:) niestety akumulator to nie jest rzecz wieczna.... a lepiej kupic za wczasu niz ktoregos pieknego i bardzo mroznego dnia nie wystartowac...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl