Autor Wątek: jakość LPG - teraz zrozumiałem  (Przeczytany 22600 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kefasneo

• Gość
BP
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Października 2004, 11:39:48 »
tankowałem teraz na Bp koło Rawicz i dziewka z obsługi klienta powiedziała  że oni maja proporcje 50:50; zatankuje tam pare razy i zobacze

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
jako¶æ LPG - teraz zrozumia³em
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Października 2004, 21:11:35 »
Do jakosci gazu w niemczech przekonalem sie jak mialem okazje przejechac pare zbiornikow gazu.Zuzycie jest niestety wieksze.Tankujac na polskich stacjach spalalem ok.10l/100.Jadąc tą samą trasą na niemieckim gazie spalalem ok.12-13l/100km a dynamika jazdy nie byla lepsza.Tankowalem na 3 roznych stacjach i wszedzie podobne rezultaty.Jakosc gazu na pewno byla lepsza w niemczech bo zapalal lepiej ale kalorycznosc niestety lepsza jest na polskim gazie gdzie bylo wiecej butanu.Na samym propanie pewnie kazdy z nas by zbankrutowal a butan w niskich temperaturach wylany z butli nawet nie chce sie zapalic.Najgorsze jest dolewanie do LPG ciezkich frakcji gazowych ktore sa "smieciami"-heksan,pentan,itp..Zmieszane z propanem i butanem idą jak swieże buleczki.Dodawane byly takze do benzyny(przez niektorych operatywnych na stacjach paliwowych).

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Grudnia 2004, 15:38:32 »
Swego czasu, po zamontowaniu instalacji gazowej w mojej Corolce (sekwencyjny wtrysk) tankowałem tylko i wyłącznie na BP, bo markowy itd., do czasu gdy moje wspaniałęautko przestało jeździć na gazie. I co na to powiedział znajomy gaziarz ?. "Proszęzmienić stacje bazu na inną może Statoil bo gaz z BP pozalepiał panu reduktor". Jakieś mazidło dodają i niestety instalacja sekwencyjna tego nie lubi. I faktycznie tankuje gdzie sięda, byle nie na BP i jest ok. Pozdrawiam wszystkich

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Grudnia 2004, 10:59:04 »
Tankując gaz w Chorwacji (gdzieś koło Rijeki) byłem zdziwiony bo był nieco droższy od tego na innych stacjach. Gość napompował mi go tyle ile pompa dała rady upchnąć do butli - coś z 55 l (butla 60) mimo iż zawór odbił wczesniej - jakież było moje zdziwienie , gdy dojechałem na tym gazie do Polski - w Cieszynie dopiero go brakło (spalanie poniżej 7 l, a normalnie pali ok 8,5-9 l) a po autostradach cisnąłem jak na drogi europejskie przystało.
Coś w tym jest - jakość gazu jest różna i różna cena - nie zawsze zgodna z jakością.
Pozdrowienia

adamis

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Grudnia 2004, 00:24:04 »
Od 7 lat jeżdżęna gazie (3auta).Tankujęzawsze ten najtańszy gaz i tylko raz coś było nie tak.Zdaża mi sięzatankować coś na markowych stacjach,ale nie widzężadnej różnicy.Raz tylko,po zatankowaniu Orlenu autko było żwawsze.

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Grudnia 2004, 19:29:09 »
Cytuj (zaznaczone)
Swego czasu, po zamontowaniu instalacji gazowej w mojej Corolce (sekwencyjny wtrysk) tankowałem tylko i wyłącznie na BP, bo markowy itd., do czasu gdy moje wspaniałęautko przestało jeździć na gazie. I co na to powiedział znajomy gaziarz ?. "Proszęzmienić stacje bazu na inną może Statoil bo gaz z BP pozalepiał panu reduktor". Jakieś mazidło dodają i niestety instalacja sekwencyjna tego nie lubi. I faktycznie tankuje gdzie sięda, byle nie na BP i jest ok. Pozdrawiam wszystkich

Po zatankowaniu na BP też mi padł reduktor(II gen.)Niewiem czy to zbieg okoliczności ale wszystko pięknie chodziło a po zalaniu i przejechaniu krótkiego odcinka nagle zaczął siędusić i dławić. Zmieniłem reduktor i nie lejęjuż gazu na BP....

Cytuj (zaznaczone)
Tankując gaz w Chorwacji (gdzieś koło Rijeki) byłem zdziwiony bo był nieco droższy od tego na innych stacjach. Gość napompował mi go tyle ile pompa dała rady upchnąć do butli - coś z 55 l (butla 60) mimo iż zawór odbił wczesniej - jakież było moje zdziwienie , gdy dojechałem na tym gazie do Polski - w Cieszynie dopiero go brakło (spalanie poniżej 7 l, a normalnie pali ok 8,5-9 l) a po autostradach cisnąłem jak na drogi europejskie przystało.

Moja mama była toyką w te wakacje w Chorwacji gdzie przejeżdżała po zatankowaniu tamtejszego gazu 420km na butli podczas gdy ja na polskim gazie robię270 max.Szok!!!

pozdrawiam...

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudnia 2004, 18:26:45 »
Cytat: stoned_crazy

Po zatankowaniu na BP też mi padł reduktor(II gen.)Niewiem czy to zbieg okoliczności ale wszystko pięknie chodziło a po zalaniu i przejechaniu krótkiego odcinka nagle zaczął siędusić i dławić. Zmieniłem reduktor i nie lejęjuż gazu na BP....

To mnie przeraziliście, bo ja lejęprawie wyłacznie na BP i po całej Polsce, a reduktor - wymieniałem tylko membrany - planowo - co 100 kkm, jak dotąd nic sie nie działo.
Pozdrawiam.

kefasneo

• Gość
JET
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Grudnia 2004, 14:45:32 »
w Poznaniu gaz drogi jak cholera; ale czesto przejeżdżam koło Jet'a i tam jest za 1,98zł; sprzedawcy mówili że gaz przywożą z BP; pza tym ostatnio czytałem w Przewodniku Katolickim że wiekszość paliw na markowych stacjach jest kupowana i tak z Orlenu (60%) i Lotosu (np. Neste); wiec Panowie i tak jesteśmy klientami duopolu (Orlen i Lotos, a małe rafinerie należą do nich)

Yaga

• Gość
Re: JET
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Grudnia 2004, 15:27:37 »
Cytat: kefasneo
czytałem w Przewodniku Katolickim

:shock:  :?:  :shock: Zródło typowo motoryzacyjne.  :wink:

piwo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Grudnia 2004, 15:39:56 »
Cytat: kefasneo
czytałem w Przewodniku Katolickim

ROTFL   :D

eltech

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2005, 01:07:12 »
tak to są info płynące z samej góry  :-DD

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2005, 20:08:14 »
Znajomy wlasciciel stacji LPG u ktorego przewaznie tankuje opowiadal mi niedawno o nowych przekretach stosowanych przez prywatnych dystrybutorow gazu.Kupowany jest sam butan,przewaznie prosto z Niemiec i dopompowywany jest azot dla zwiekszenia cisnienia w zbiorniku.Sam butan w obecnych temperaturach nawet nie potrafi odparowac i nie wytworzy cisnienia ktore pozwoli na prace instalacji.Przy temp.ok. +3-5* cisnienie mieszanki propan-butan wynosi ok.3.5atm.Butan zaazotowany mial ponad 7atm.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Stycznia 2005, 15:21:38 »
szkoda że nie ma jak tego kontrolować

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Maja 2005, 22:10:46 »
No i wracamy do tematu jak po rzucie bumerangiem, były problemy z LPG zimą - nastała wiosna- wszytko ok, teraz w upały długi week end - urlop, przed wypadem zmiana filterka gazu i w drogę(tankowanie na tych samych stacjach) i oto po 200 km przestało jechać - nienerwowo odkręciłem filterek przeczuwając grozę. Zwykle wysypują sięopiłki - tym razem na upale te opiłki ciągnęły sięjak klej. Wymiana filterka - wóz ruszył po chwili zapchało go znowu. Tym razem syf podszedł pod reduktor i rozkalibrowało mu ciśnienie - wyjeździłem gaz i odkręciłem filterk - coraz gorzej. Na szczęście do gazowników było blisko i ustawili mi z powrotem reduktor. Tankujęjuż gdzie indziej,
Czy w imięnałożonej akcyzy i złodziejstwa dystrybutorów - zrezygnowano z kontroli jakości gazu - jakosik paliwa (benzynkęi olej kontrolują) a gaz - kontroluje go jedynie następna mafia? Nikt go nie kontroluje?
Teraz nauczony woże filterki w zapasie, ale ileż można je zmieniać, poza tym kto mi będzie regulował stale reduktor jak sie zasyfi? Widzę, że muszękupić interfejs do centralki, bo jakość gazu wcale nie idzie w parze z ceną. Czy macie jakieś pomysły, sprawdzone stacje, bo ja już nie wierzężadnej.

eltech

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Czerwca 2005, 00:21:30 »
chyba pozostają tylko stacje dużych koncernów takich jak Statoil czy Shel na  nasze nieszczęście

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl