Autor Wątek: Antena w Camry  (Przeczytany 11088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
Antena w Camry
« dnia: 14 Kwietnia 2006, 19:19:58 »
Być moze ktos o to pytał, ale sadze ze nie bo to prozaiczne pytania. Od poczatku moja Camrzyca zaskoczyła mie dzisiaj tym ,ze rozłozyła samodzielnie antene. Kupiłem ja pare miesiecy temu i poprzedni własciciel twierdził, ze silnik spalony i dlatego założył na dachu drugą (bacik). Po dzisiejszej myjni, podczas wstawiania sie do garazu (na lusterkach) zauwazyłem że wystaje 10 cm anteny, ktore sie schowało po wyłaczeniu stacyjki. Dużo epiki, teraz pytanie. czy to tak jest ze po właczeniu staz\cyjki wysuwa sie antena (u mnie tak) czy to powinno działac z radiem poprosze o jakies info , a moze to można wyłączyć.
Tomek
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Arturro333

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Antena w Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2006, 23:59:38 »
Witam!
U mnie antena wysuwa się, jak włączę radio, jak wyłączę chowa się.
Jak zostawię włączone radio, chowa się po wyjęciu klucza ze stacyjki.
Następnie jak włączę zapłon radio od razu się włącza i antena wyjeżdża.
Jak się włączy kaseciak (taki tylko mam) antenka nie wyjeżdża, ale jak z radia przełączę na kaseciak antenka zostaje w górze. Po wyłączeniu kaseciaka lub wyjęciu kluczyka chowa się.
Ale obszerny post o działaniu antenki ;)

Pozdrawiam
Arti 1MZ-FE

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2006, 01:43:02 »
Tomek: a nie wydaje jakichś podejrzanych dźwięków?
Antenę w kombiaku bardzo łatwo "załatwić" - wystarczy 100-200km z ogniem na autostradzie i wygnie się tak, że przy składaniu może się zepsuć... powyżej 150 ją składam, bo szkoda...

ktoś miał pasek zębaty i chyba mechanizm na sprzedaż... Maniek??

u mnie jest spięta z radiem na zasadzie, że jak włączam radio na włączonej stacyjce ( Acc ), to antena się wysuwa, a jak wyłączam - chowa. przy wyłączonej stacyjce antena nie wysunie się po włączeniu radia.
do tego na kablu dającym sygnał do otwarcia anteny założyłem zwykły, mały włącznik lampkowy, teraz antenę wysuwam tylko wtedy kiedy chcę, po co mam ją łamać jak gonię do wrocławia słuchając CD ??

pzdr
3VZ.pl

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2006, 08:45:13 »
Dzieki za re: sadzę że ja odłączę wiem, ze działa, mam drugą na dachu ( z dwiema rozłozonymi bede wygladał groteskowo). smieszne jest dla mnie, ze jakiś mechanior pewnie od 1998 nie potrafił jej dac rady, a ona dojrzała i sama wyszła. Pozdrawiam T
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2006, 14:12:27 »
do tego na kablu dającym sygnał do otwarcia anteny założyłem zwykły, mały włącznik lampkowy, teraz antenę wysuwam tylko wtedy kiedy chcę, po co mam ją łamać jak gonię do wrocławia słuchając CD ??
pzdr
Po przełączeniu na CD i wyłączeniu RDSu (TA etc) masz anteny się chowa !. Do co wyginania masztu - po moim przelocie przez Słowację (230kmph) antena nadal się ładnie chowa i wysuwa :-) wiec nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze od V się gnie. W camry też się nie wyginała - no raz mi się wygięła o 90stopni jak pod opuszczającym się szlabanem 'przeleciałem'  ;D
Ja mam do czynienia z dziwiniejszym zachowaniem - w Wawie jak włączam antyradio94 maszt chowa się o jakieś 10cm, przełączam na Trójkę - wyjeżdża spowrotem do pełnej wysokości Nie mam pojęcia dlaczego sygnał Anty jest słabszy niż 3ki
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwietnia 2006, 21:04:16 »
pzdr
Po przełączeniu na CD i wyłączeniu RDSu (TA etc) masz anteny się chowa !. Do co wyginania masztu - po moim przelocie przez Słowację (230kmph) antena nadal się ładnie chowa i wysuwa :-) wiec nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze od V się gnie. W camry też się nie wyginała - no raz mi się wygięła o 90stopni jak pod opuszczającym się szlabanem 'przeleciałem'  ;D
Ja mam do czynienia z dziwiniejszym zachowaniem - w Wawie jak włączam antyradio94 maszt chowa się o jakieś 10cm, przełączam na Trójkę - wyjeżdża spowrotem do pełnej wysokości Nie mam pojęcia dlaczego sygnał Anty jest słabszy niż 3ki

Maniek - musisz wziąć pod uwagę że w sedanie antena jest skierowana pod kątem do tyłu-> mniejsze opory, bo się po niej powietrze ześlizguje. W kombiaku antena wysuwa się idealnie pionowo, stąd często są problemy. Może na fabrycznym radiu się tak dzieje jak piszesz, że po włączeniu CD chowa się antena ( wiem że w Camry po 97 tak jest na 100% ). u mnie niestety/na szczęście fabrycznego radia nie ma, więc chowam sobie ją jak potrzebuję, czyli dość często, bo ta papka, co leci z radia to mnie czasem dobija i słucham CD :D

może Twój LS miał wcześniej właściciela-katolika, i tak się przyzwyczaił do Radyja, że jak słyszy TXT duetu Wojewódzki/Figurski, to ze wstydu chowa troszkę antenkę :D a po włączeniu politycznie poprawnej 3, wysuwa z powrotem :)
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2006, 00:30:13 »
Maniek - musisz wziąć pod uwagę że w sedanie antena jest skierowana pod kątem do tyłu
no to jutro wypstryknę Ci foto i zobaczysz prawie pion tego masztu :-) Zaręczam Ci, że wyginanie od pędu wiatru japońce sobie przetestowali i nie daliby takiego chłamu.. Może masz bacik z podróbki, albo wcześniej był złamany ? :-(

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2006, 11:23:35 »
maszt mam oryginalny, podejrzewam że przetestowali, wiem że wytrzymuje wycieczki autostradą i nic mu nie jest, kilka razy jednak jak pociągnąłem gałąź, to się nie złożyła, podprostowałem i chodzi...

na wszelki wypadek chowam ją jak jej nie potrzebuję - nie myślę o sprzedaży Camry, bo po mnie to już tylko muzeum motoryzacji ją przyjmie :) a fotkę podrzuć, chętnie obejrzę :)

no i zapraszam do Bochni :D

pzdr
3VZ.pl

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwietnia 2006, 22:32:38 »
Wg mojej wiedzy antenka łapie sporo brudu i się w pewnym momencie blokuje. Sucha ściereczka raz na jakiś czas i ręcznie się pobawić w wycieranie antenki. Broń boże żadnymi smarami i olejkami, bo szybciej brud załapie. Moja również przestala się do końca sama wysuwać i chować.

Teoria o wyginaniu się nie jest chyba głupia, a w połączeniu z tymi brudami, silniczek ściera ząbki na pasku i mamy ambaras...

Można toto na stałe wysunąć lub schować - MAniek chyba uwskuteczniał taki system w jednej ze swoich Clamerek :)

Najlepsze są jednakowoż anteny zintegrowane w tylnich szybach :D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwietnia 2006, 23:21:15 »
Najlepsze są jednakowoż anteny zintegrowane w tylnich szybach :D
- i taką otóż owóż będzie trzeba skądś wytrzasnąć :)
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwietnia 2006, 15:55:29 »
@Arturro333
Witam!
U mnie antena wysuwa się, jak włączę radio, jak wyłączę chowa się.
Jak zostawię włączone radio, chowa się po wyjęciu klucza ze stacyjki.
Następnie jak włączę zapłon radio od razu się włącza i antena wyjeżdża.
Jak się włączy kaseciak (taki tylko mam) antenka nie wyjeżdża, ale jak z radia przełączę na kaseciak antenka zostaje w górze. Po wyłączeniu kaseciaka lub wyjęciu kluczyka chowa się.
Ale obszerny post o działaniu antenki ;)

Pozdrawiam

Hej! A jaka masz Camry i radio? Bo ja próbowałem i u mnie jak włoże kasete to antena też się wysuwa :( Próbowałem RDSy wyłaczać na różne sposoby ale nie pomagało może coś jeszcze trza ustawić?
A drugie pytanie z innej beczki:) Widzę na twoim zdjęciu Camryce ze świecącymi się światłami śrotkowymy jako dziennymi. To już tak było oryginalnie? Czy jakaś przeróbka? Bo nie raz już widziałem tak w Camry i się zastanawiałem , czy by u siebie tak nie zrobić :)
Pozdrawiam

Offline sienio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwietnia 2006, 21:23:21 »
Światła do jazdy dziennej. Wersja Canada. Premek i Maniek pewnie więcej mogą powiedzieć (http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,8535.0.html).

Wróćmy jednak do anten  :-)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maja 2006, 12:52:43 »
Może wam się przyda - znalazłem taką linkę: http://www.installdr.com/InstallDocs/Toyota/Camry.html

OLI

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maja 2006, 22:04:46 »
Witam.
Również zgłaszam awarię anteny ;) Jednak w tym przypadku sprawa wygląda zupełnie inaczej. W moim aucie antena jest wyciągana ręcznie ze słupka kierowcy. Taka antena w Camry to rzadkość, mój egzemplarz to dx, jest to najuboższa wersja amerykańska. Pomimo prostoty tej anteny i w zasadzie zerowej awaryjności, połamałem ją wyjeżdżając tyłem z garażu o zwisający przewód :( Cięzko dostać używaną na szrocie, w ASO za nówkę każą płacić 270 zł. Nie sprawdzałem czy pasują od Corolli/Cariny. Wylot jest na dachu a nie jak w Carinie ze słupka, obudowa plastikowa wygląda inaczej. Narazie wsadziłem ją z powrotem i jakoś tam gra. Gdyby ktoś miał akurat taką do sprzedania to chętnie kupię ;D
Pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maja 2006, 22:17:04 »
Popatrz na aftermarkety - wydaje mi się, że w sklepach moto znajdziesz taką antenę - z tego co kojarzę to gwint powinien być uniwersalny (4mm) a maszcik sobie dobierz jaki Ci się spodoba..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl