Autor Wątek: Carina myszkuje po drodze  (Przeczytany 5504 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ori83

• Gość
Carina myszkuje po drodze
« dnia: 17 Kwietnia 2006, 18:38:15 »
Witam
mam taki problem a mianowicie powyzej 100km/h toyota zaczyna niebepiecznie "myszkować" po drodze.Mam nowe opony 185/65 r14, koła wyważone, geomeria zrobiona-wszystko ok.Co moze być przyczyna takiego zachowania sie auta??.Pzdr

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Carina myszkuje po drodze
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2006, 19:10:04 »
Warto by było sprawdzić stan tarcz hamulcowych. Mogą być pofalowane. Należałby je przetoczyć albo wymienić.

Pozdr.
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

ori83

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2006, 20:03:34 »
Auto ma lekko uszkodzoną osłone silnika z prawej strony.tzn nie przylega ona ściśle tak jak powinna tylko odstaje jakieś 5 cm(nie miałem czasu tego zrobić poniewaz auto posiadam od tygodnia)czy jest możliwe ze podczas wyzszych prekości odstająca osłona powoduje coś w rodzaju "hamulca" a w związku z tym auto robi sie podsterowne??Mimo ze na geometrii wszystko wyszło ok auto i tak lekko ściąga pod tą strone gdzie jest uszkodzona osłona. Pzdr

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2006, 20:44:50 »
witam w klubie plywajacych carin  >:( Moja caly czas plywa geometria zrobiona oponki nowe a powyzej 100 plywa sobie jak chce ( przy lekkich ruchach kierownica buda sie rusza a samochod prosto jedzie  ;D ) jedyne co wymyslilem to zalozyc opony o nizszym profilu ( 195/ 55 R15) i... polepszylo sie trzyma sie jak przyklejona, choc moim zdaniem powinna sie lepiej trzymac na seryjnych gumach. Dodam ze sama buda nie jest przestawiona, a tarcze hamulcowe nowe zalozylem zaraz po kupnie

Powodzenia zycze
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

piwo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2006, 07:14:25 »
Ja takze zaobserwowalem ostatnio ten problem. Myslalem ze glowna wine ponosza opony (nowiutkie UNIROYAL RALLYE 550 185/65 R14) bo co prawda na mokrej nawierzchni sprawuja sie wysmienicie ale wlasnie na suchej cos nie bardzo mi sie zachowanie auta podobalo. Ale tez widze ze nie tylko ja mam takie odczucia. W poprzednim sezonie uzywalem letnich Michelin ale ze byly juz prawie zdarte to i auto zachowywalo sie OK.

Offline MadMike

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2006, 10:07:59 »
A może po prostu Cari buja się tak bo ma stosunkowo wąski rozstaw kół. I tyle.  ;)
<a href="http://www.spritmonitor.de/en/detail/145408.html" target="_blank">Spritmonitor.de" border="0[/url]

rogru

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Kwietnia 2006, 15:53:34 »
Carina ma wystarczający rozstaw kół oraz osi do bezpiecznej i komfortowej jazdy. Przy prawidłowej geometrii kół i "prostym" nadwoziu za taki stan rzeczy odpowiadają opony. Zakup średniej klasy opon (nowych) usunie jakiekolwiek myszkowanie na drodze.
Prawidłowe wyważenie kół odbywa się zazwyczaj na maszynie, na której koło z oponą jest nieobciążone i wówczas wszystko jest w porządku, ale podczas jazdy samochodem warunki pracy opony są zupełnie inne. Częściowym antidotum na to jest doważanie kół na samochodzie, ale i wówczas nie mamy obciążeń dynamicznych występujących podczas jazdy.
Podsumowując wg mnie przyczyną myszkowania są opony.

pozdrawiam
rogru.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwietnia 2006, 18:53:42 »
Nie wspomnialeś o najważniejszej przyczynie myszkowania :-( Stan nawierzchni - wyjedźcie do germanii na autobhan i tam zobaczycie, że Wasz samochód: nie pływa, zawiecha nie stuka, spalanie spada...
Pływanie od strony mechanicznej - końcówki drążków kierowniczych, luzy w układzie kierowniczym (maglownica).
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2006, 22:45:28 »
Ciekawe. Po drodze do UK i z powrotem przejechalem cale niemcy holandie belgie i kawalek francji...i wyobraz sobie ze na tamtych drogach tez plywala. Co do luzow w ukladzie kierowniczym to powiem tylko ze jesli takowe sa to zaden powazny diagnosta nawet nie bedzie probowal ustawiac geometrii. Mialem nowe barumy: plywala, nowe frigo 2: plywala. Najlepiej trzymala sie na lysych kleberach i obecnych 15" kolkach. I nie wierze ze ten typ tak ma :D
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwietnia 2006, 23:04:42 »
Oczywiście im niższy kapeć tym lepiej, ale z reguły proporcjonalnie zwiększa się jego szerokość. Po przejściu z 205X65X15 na 215X55X16 (wiem trochę mało) camry zaczęła normalniej zachowywać się na zakrętach, ale mimo wszystko nie miała szans na doścignięcie w skręcaniu np. opla omegi - to coś jechało jak po szynach a w camry d.upa uciekała z szybszego zakrętu - taka zawiecha i już.

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Kwietnia 2006, 12:26:38 »
mi też myszkuje. >:( Miałem wymienione wszystkie elementy zawieszenia z przodu, sworznie na wahaczach, łączniki stabilizatora, oprócz końcówek drążka kierowniczego, gdyż diagności na dwóch różnych stacjach stwierdzili niezależnie od siebie że luzów nie ma i nie trzeba wymieniać. A ja podczas jazdy lekki luz wyczuwam tylko nie wiem skąd on pochodzi. Poza tym drgania z drogi przenoszą mi się na kierownicę. Czy to mogą być końcówki drążka czy może krzyżaki?? jest ciągły dyskomfort w czasie jazdy. Może mi ktoś podpowie gdzie szukać?? Pozdrawiam.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Kwietnia 2006, 12:48:40 »
Jedź w takim razie na doważanie kół na samochodzie - ZAWSZE jest coś do korekcji.
Druga sprawa - napiszcie na jakich oponach (rozmiar i marka) myszkują Wam Carusie ? Im bardziej kiepska opona i miękkie ścianki boczne tym chęć do jazdy w wymyślonym przez oponę kierunku - większa ..

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Kwietnia 2006, 22:22:19 »
U mnie pomogła wymiana opon i było OK w trakcie jazdy na poprzednich nie pomagała geometria itp  ;D

adamez76

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Kwietnia 2006, 20:50:28 »
Zmieniłem dzisiaj opony i chyba będzie lepiej.:)

Jedi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Kwietnia 2006, 22:03:45 »
Moja Cari ma 292 tys km , oryginalne zawieszenie i nic nie myszkuje.
Opony 185/65 R14 - z przodu Kleber Dynaxer HP2 , z tyłu jakieś niemieckie bieżnikowane.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl