Autor Wątek: Dziwne odgłosy z okolicy deski rozdz.  (Przeczytany 2911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmazure2

• Gość
Dziwne odgłosy z okolicy deski rozdz.
« dnia: 28 Kwietnia 2006, 08:43:27 »
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Avensisa T22 wagon, 1.6 VVTI.
Ostatnio zauważyłem, że podczas wciskania i puszczania sprzęgła (szczególnie przy ruszaniu) z okolicy zegarów wydobywa się jakieś "pykanie". Bardzo ciężko opisać ten dźwięk, wydaje mi się, że najbardziej podobny jest dźwięk licznika Geigera Millera :)

Zaczyna mnie już on wkurzać, ponieważ wydaje mi się, że ostatnio się nasilił. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia, ew. ma jakieś pomysły, co to może być, to bardzo proszę o radę.

Pozdrawiam
Marcin Mazurek

zyzzio

• Gość
Odp: Dziwne odgłosy z okolicy deski rozdz.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Kwietnia 2006, 13:16:13 »
Tez tak mialem. Po otwarciu maski, po stronie kierowcy, tuz pod osadzeniem szyby, znajduje sie czarne pudelko wielkosci paczki papierosow, z zolta naklejka bosh'a. Do niego wchodzi kabel wysokiego napiecia, z gumowym plaszczem. U mnie po prostu ten kabel sie lekko wysunal i objaw byl identyczny do opisanego przez Ciebie. Warto wyciagnac ten kabel, odczyscic styki (beda pewnie bardzo zasniedziale) i mocno docisnac. Moze pomoze :-)

mmazure2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2006, 15:20:11 »
Hmmm... No nie bardzo mogę zlokalizować podobne urządzenie u mnie. Czy jest to gdzieś w okolicach pompy hamulcowej? Czy wiesz, co to jest za urzadzenie?

Marcin Mazurek

zyzzio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2006, 17:38:12 »
A widzisz, rozpędziłem się. Mam 1.6 99 sedan, wiec mozesz miec inaczej.
Ten element o którym pisalem, masz na obrazku. W srodku idzie mocna iskra, gdy sie poluzuje albo zasniedzieje, sa dokladnie takie objawy jak opisales.

mmazure2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2006, 22:04:07 »
No, niestety tego elementu u mnie nie ma.
Pozostaje szukać dalej...
Dzięki serdeczne za odpowiedź!

Marcin Mazurek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl