Autor Wątek: Co wybrać ?  (Przeczytany 25509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Figaro

• Gość
Odp: Co wybrać ?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Maja 2006, 00:42:48 »
Dokladnie takiej samej maty uzywalem jak kolega Oko i wszystko jest ok! Zuzylem calkowicie ale obklejalem tez nia plastiki. Rok temu polozylem na nia dodatkowo jedna warstwe mat APP dla zwiekszenia efektu  :)

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Maja 2006, 13:56:40 »
takze za 90 zl mozesz wygluszyc drzwi i jest ok ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Maja 2006, 15:48:30 »
Oko zaprezentuj lepiej efkty na forum, bo napewno nie jedna osoba sie zastanawia jka to wyglada i jak to sie robi!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Maja 2006, 16:55:27 »
oki wieczorkiem postaram sie wrzucic fotki
a co do tego jak to sie robi to skoro ja sam sobie z tym poradzilem to kazdy sobie poradzi:D

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Maja 2006, 20:12:02 »
Jestem po walce z wygłuszeniem drzwi przednich  ;D ;D ale jeszcze nie skończyłem... ;)
Użyte materiały "Dekarska taśma izolacyjna", pianka stosowana pod panele, taśma aluminiowa do klejenia pianki, benzyna ekstracyjna do oczyszczenia drzwi i narzędzia..

Zaczynamy:  ;)

odkręciłem co się dało i przemyłem benzyną...

nakleiłem matę to ta co Oko dał link na Allegro tylko ja kupiłem w markecie budowlanym..

a teraz poszła pianka przyklejona taśmą

i zaklejanie otworów

Te same czynności wykonałem na drzwiach kierowcy. Nie zaklejałem do końca bo jeszcze nie mam głośników i nie wiem gdzie zamontuję zwrotnice, właściwie to mam pytania: Gdzie je zamontować (zwrotnice) jakieś propozycje? Czy otwory od frontu oklejać podwójnie ? Czy naklejać tą orginalną folię foto 2 na koniec czy sobie to darować ?

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Maja 2006, 21:49:55 »
a ile zaplaciles za ta tasme w sklepie?
Oto kilka fotek z mojego wygluszania ;)

i boczek pokryty sprayem Sinuslive

co do sprayu to poszla mi jedna puszka 500ml na jeden bczek i wydaje mi sie to troszke malo bo warstwa jest okolo 1-1,5mm. chyba skusze sie jeszcze na jedna puszke na kazdy boczek chociaz narazie nie slysze zeby cos tam drgało

Ja mam wszedzie podwojna warstwe na otworach a u Ciebie jest jeden wieeelki otwor i chyba tez lepiej nakleic 2 warstwy ;)
co do folli to mozesz sobie darowac bo ona jest chyba od tego (moge sie mylic) zeby w razie na przyklad duzego deszczu woda ktora dostala sie do wnetrza drzwi nie dostawała sie na boczek ale jak juz pisalem to tylko moje domysly ;)
pozdro
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2006, 21:55:19 wysłana przez Oko »

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Maja 2006, 22:11:46 »
W Castoramie: Dekarska taśma izolacyjna  firmy Soudal- 84 zł, ale nie sprawdzałem czy w innych marketach budowlanych jest taniej czy drożej. Chciałem to zrobić dzisiaj więc wybrałem market po drodze do domu.

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Maja 2006, 22:38:34 »
ja szukalem tego w nomi i w praktikerze ale nie bylo
szkoda bo bym zaoszczedzil na przesylce:D
pozdro

Yorth

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Maja 2006, 00:43:14 »
Witam

Jako ze jestem laik, zadam pewnie pare glupich pytan.
1. Ungox oklejal rowniez 'tyl' drzwi mata, potem gabka. Trzeba oklejac tyl i po co gabka?
2. Ta suszarka tam na zdjeciu? Po co to ?:)
3. Moglby ktos opisac caly proces tlumienia drzwi. Widze technika oczysczania przed oklejeniem jakies suszarki i co tam jeszcze.
4. Jak dokladnie oklejacie wszystkie otwory od zamkow, galek itp?

Dzieki
Yorth

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Maja 2006, 14:56:57 »
Ja też nie jestem ekspertem :D więc wzorowałem się na innych i tym co przeczytałem na ten temat. Tył drzwi wykleiłem dla lepszego wytłumienia stąd też ta gąbka. Jeśli mowa o oczyszczeniu drzwi to głównie chodzi o to aby nie były brudne i wilgotne ;)  trzeba koniecznie je odtłuścić benzyną ekstracyjną aby maty dobrze się przkleiły. Ogólnie wykonanie tego nie jest takie trudne, ale pracochłonne. W zależności od zdolności manualnych zajmuje to kilka godzin...

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Maja 2006, 15:19:26 »
dokladnie
tez nie jest ekspertem ale to co wiem napisze ( a wiekszosc wiem od Red_Pointa:D)
najpierw zdejmujesz boczki i czyscisz wszystko dokladnie rozpuszczalnikiem albo czym innym zeby to dobrze odtluscic wlasnie po to zeby maty sie dobrze przykleiły
wnetrze drzwi klei sie matami dlatego ze maja duza gladka powierzchnie ktora latwo wpada w rezonans a maty wlasnie po to sie klei zeby w ten rezonans blacha drzwi nie wpadała ;)
musisz postarac sie jak nawjwieksza gladka powierzchnie zakleic matami
otwory montazowe zakleja sie po to zeby stworzyc jakby obudowe dla glosnika dzieki czemu lepiej gra basik ;)
warto naklejac 2 warstwy tym bardziej ze te maty "alu" sa troche lzejsze od tych czarnych APP czy BOLL
a suszareczką sie nagrzewa maty dlatego ze pod wplywem temperatury staja sie one bardziej plastyczne i mozna je lepiej wymodelowac do powierzchni na ktorej sie je przykleja. maty alu sa w sumie dosc plastyczne wiec suszarka sluzy tylko jako pomoc ale jesli uzyjesz twardej maty APP to bez suszarki albo nagrzewnicy sie nie obejdzie ;)
no to chyba tyle
pozdro
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2006, 21:16:26 wysłana przez Oko »

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Maja 2006, 16:12:21 »
Podziękowania dla Red_Point i Oko.

Powiem tak: mimo, że jeszcze nie skończłem i mam głośniki standartowe to już teraz jest zauważalna różnica jak grają te małe głośniczki  :D a jak podłącze ten Zeataw Lanzar-a (jeśli starczy mi umiejetności) to dopiero będzie granie ;D ;D ;D
Na koniec wniosek wygłuszenie drzwi daje niesamowity efekt nawet jeśli zrobimy to we własnym zakresie i może nie człkiem profesionalnie ;) ;D więc Ci krórzy jeszcze nie mają wygłuszenia odważcie się bo naprawdę warto.

Yorth

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Maja 2006, 23:37:43 »
Witam

No ja wlasnie zbieram materialy, zarowno jak sie za to zabrac jak juz i sam sprzet.
Takie pytanie jeszcze. Co z opadaniem drzwi, da sie temu jakos zaradzic? Mam Ave98 sedan, moze ktos juz wygluszal taki model i moze powiedziec jak to sie w nim dzieje z tym opadaniem drzwi.

Dzieki

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Maja 2006, 01:12:34 »
a ja mimo, że mam 8 głośników to nie mam żadnego w drzwiach ;)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Maja 2006, 08:19:58 »
Yorth to chyab Tobei juz pisalem ze przy AVE drzwi nie opadna, a napewno nie za szybko.....

drzwi sa naprawde krotkie a z tego co mi ktos mowil zawiasy naprawde 'odpowiednie'.....

takie opuszczanie sie drzwi to przypadlosc Y i to glownie 3d gdzie sa naprawde dluuuugie drzwi.....

u mnie drzwi od strony kierowcy po ok 2 latach byly widocznie nizej, a pasazera (zadko otwierane ;D) zupelnie normalnie......

co do sposobu montazu mat to OKO opisal pierwsza klasa wszystkie czynnosci......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl