Autor Wątek: Jakość nagle za mało mi pali LPG  (Przeczytany 3674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

namaxa

• Gość
Jakość nagle za mało mi pali LPG
« dnia: 30 Kwietnia 2006, 22:17:21 »
 ???
Wiem, iż może to nie jest problem, którym mogę się martwic ;), ale moja Cari nagle zaczęła mniej spalać.
Średnio 3-4 razy w tygodniu od 2 lat pomykam na trasie Lublin-Wawa, trochę sie kręce po mieście (w wawie) i wracam do lublina.
prędkość rózna bo odkąd pełno fotoradarów śmigam tak między 50 a 140 km/h, mniej więcej w tym samym stylu zawsze, czyli w miarę spokojnie ale zawsze pierwszy...  ;D
Tankuję z regóły na jednej stacji GP.
Spalnie LPG nigdy nie zchodziło poniżej 11l/100km, średnio na 32 litrach gazu robiłem 250-280
aż tu nagle od ostatnich kilku tygodni wychodzi mi ok 8-9l/100km.
Jak to możliwe, nic nie robiłem przy instalacji ani przy silniku.
Powiem że spodobało mi się to bardzo, za 100km kosztuje mnie jakies 17 zł.

Jedyne co zauważyłem to mokry silnik od wycieków oleju, jednak olej zaczął wyciekać jakieś 2 miesiące wcześniej...
mój przebieg to 320000, olej 10W40 Castrol Magnatec

michal7

• Gość
Odp: Jakość nagle za mało mi pali LPG
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2006, 23:36:57 »
Może carinka przestraszyła sie że chcesz ja sprzedac? Samochód z duszą. Nie naprawiaj tego lepiej..  ;)

desk

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwietnia 2006, 23:50:55 »
Moge powiedzieć tylko, że moja po kupnie (160kkm) paliła średnio 7,8lLPG.
Teraz (188kkm) wzrosło do 8,2lLPG
NA butli - 30l - przy udziale 30% po Łodzi a 70% na E75 Łódź->Włocławek od 390 do 410 km
Na autobanach niemieckich przy prędkości 120-135km/h przy pełnym obciążeniu:
na polskim gazie - 9l
na niemieckim - 5,5l

paranoikLBN

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2006, 00:54:14 »
namaxa ... ja bym raczej upatrywał tu winy w gazie :P może na tej stacji na której tankujesz jest dobry gaz .... ;)

ost. sam miałem podobną historie z PB ... kiedy otworzyli na TESCO stacje ze śmiesznymi cenami 3.59 za litr PB95 ... z lekka obawą zatankowałem 20litrów ... okazało się że cari spaliła mi 17l na 100km !!!!!! ... już myślałem, że coś nie tak z cari ale postanowiłem dac jej jeszcze jedną szanse i zatankowałem tak jak zawsze na shellu i odetchnąłem ... spalanie znowu wróciło do 12l .... jaki z tego morał ? :) nie zawsze taniej wychodzi taniej :D

hmm, co do twojego wcześniejszego spalania to jeśli chodzi o trase to obecny stan jest jak najbardziej prawidłowy .... !! moja GTi na trasie spala 7,5-8 litrów PB przy śr. prędkosci 120km/h ... , biorąc pod uwage to że masz podobną pojemność no i gaz czyli teoretycznie pali 10% więcej LPG'a niż PB to wychodzi jakieś .. 8-9 L :) czyli tyle ile tobie teraz ....

także nie masz sie czym martwić ... ;P noo .. może poza tymi wyciekami oleju  :-\

ori83

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maja 2006, 17:33:38 »
Na trasie tydzien temu spaliła mi 8,8 lpg a dzisiaj wyszło mi 9 lpg.Natomiast miasto 12.5. Pzdr

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2006, 09:14:33 »
Takie objawy mogą nastąpic jezeli poprawi sie jakosc gazu lub zmienil sie na lepszy stosunek powietrza do gazu poprzez przytkanie filtra powietrza.Kiedys tez zauwazylem u siebie ze autko zaczyna stopniowo zmniejszac zuzycie i plynniej ciagnie.Okazalo sie ze mialem troche za uboga mieszanke a przybrudzony filterek zdlawil mi nieco powietrze.Po wypraniu filtra znowu mialem przepaly.

namaxa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2006, 09:39:21 »
Mi przez 4 lata jazdy nigdy nie zeszła poniżej 10l...
Po wypraniu filtra znowu mialem przepaly.
carinus, czy sugerujesz, bym filtra juz w zyciu nie zmieniał? :o :D

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2006, 12:04:57 »
Ja bym jednak przyglądnął się odczytom lambdy w czasie jazdy.
Jak masz jakiś soft do gazu i notebooka, to proponuję rzucić okiem jak zachowują się lambda i attuator.
Albo jakiś prosty wskaźnik lambdy i patrzeć czy przypadkiem nie jest za ubogo w trasie.
Taki nagły spadek spalania daje do myślenia...
Tak na marginesie, w ciągu 4 lat posiadania Cariny udało mi się zejść może 3-4 razy poniżej 10l/100km gazu. W tym raz ostatnio: trasa Kraków-Olkusz-Katowice zgodnie z przepisami, Katowice-Gliwice-Kraków po A4, w środku nocy, nie przekrzaczając 110km/h :D
10% więcej LPG w stosunku do Pb można między bajki włożyć przy II generacji.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2006, 10:01:59 »

[/quote]
carinus, czy sugerujesz, bym filtra juz w zyciu nie zmieniał? :o :D
[/quote]

Gdybyś miał sportową wkladke to też byś nie zmieniał ::)

namaxa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maja 2006, 11:26:55 »
Perzan, z tą sondą to może dobry pomysł, jednak mam za mało wiedzy teraz by to uczynić, ale podrąże, poczytam i będę oświecony  ;D
A na marginesie to mam II generację (chyba) bo bez żadniusich komputerków i innych bajerów. zwykły sterownik STAG-2 i 150tys km bez zaglądania do instalacji. Raz tylko wymieniłem filterki w zaworkach :). Moja cari ma juz 320 tys.
Perzan. jak sądzisz, czy jak zmienie olej na mineralny to wycieki zmaleją? (cieknie głównie z podpokrywy zaworów i gdzieś z tyłu silnika 3SFE)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl