Autor Wątek: AVensis 1,8 vvt-i wtrysk fazy ciekłej JTG....zakładać?  (Przeczytany 6309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stomek1

• Gość
Kupiłem AVe 1,8 vvt-i z 2002 fajna bryczka tylko te spalanie.... poprzednio bujałem się cytrynkami na gazie więc chciałem Ave też zagazować. Podobno najlepszy jest LPI VIALLE /ale ma chorą cenę 8000złociszy/, taniej zak łada włoski wtrysk gazu ciekłego JTG firma energygaz -za 4800złociszy. Mam pytanie- czy ktoś zakładał już ten wtrysk? a może proponujecie inne rozwiązanie? ???

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: AVensis 1,8 vvt-i wtrysk fazy ciekłej JTG....zakładać?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2006, 09:45:43 »
A dlaczego upierasz się na wtrysk fazy ciekłej?
Nie lepiej założyć jakąś sprawdzoną sekwencję fazy lotnej za ok. 3000zł?
O fazie ciekłej słyszałem same negatywne opinie - rozwiązanie napewno OK, ale nie przy naszej jakości LPG (zacierają się pompy paliwa, zapychają wtryskiwacze). Zresztą przy fazie ciekłej należy zachować wręcz perfekcyjną dokładność przy montowaniu wtryskiwaczy, przy fazie lotnej można sobie pozwolić na pewne odchyłki, więc przy polskich realiach założenia obu instalacji wg mnie wygrywa zdecydowanie wtrysk fazy LOTNEJ. Zresztą w kieszeni zostanie sporo miedzi na paliwko.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2006, 17:36:43 »
doswiadczenie z wtryskiem fazy lotnej już jest tak duże, że niektóre zakłady są w stanie w ciemno zamontować, wgrac mapę wtrysków i hula aż miło, nawet nic nie regulują - ważne by znali ten silnik... Nie montuj fazy ciekłej - szkoda kasy.

stomek1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2006, 22:42:27 »
 :o już sam nie wiem czy zakładać gaz czy nie... wiele osób straszy mnie uszkodzeniem głowicy, wypaleniem gniazd zaworów /podobno Ave 1,8 z 2002 ma meczniczną regulację, jeden serwis toyoty mówi można inny że to duże ryzyko i będę cały czas stał na kanale autkiem.Czy komuś uszkodził się już taki silniczek od gazu....?????a jeśli już to po jakim przebiegu... i ile kosztuje naprawa?....czy gra jest warta świeczki?....Dzięki

kamslaw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2006, 01:43:11 »
śmigam ave 2004 1,8 na LPG jakiś czas (15 tyś) na sekwencji fazy lotnej. żadnych zastrzeżeń. Spalanie ok. 8 litrów przy spokojnej jeździe do 11 litrów gdy się spieszy. Faza ciekła to prawie jak teoria... jest i świetnie działa szczególnie w ustach handlowców, ale znam ludzi którzy demontowali bo nie szło opanować (gaz musi trfić na głowicę aby mógł odparować o zatartych pompach po ok.1500 zł nie wspomnę) Póki co to szkoda kasy na ciekły, tym bardziej że podstawowe problemy zasilenia tego silnika LPG pozostaną ( brak regulacji hydraulicznej luzu zaworowego a więc konieczność kontroli tego luzu). Serwis upiera się by kontrolować co 10 tyś. ale według mnie stanowczo przesadzają. zamierzam zajrzeć w mojej do zaworów po przejechaniu 50 tyś. na gazie. Jeśli nie wytrzymają to znaczy że są do bani (jak cały zresztą samochód) i lepiej zrobić nowe gniazda z lepszego stopu. Są ludzie którzy mają o tym pojęcie więc problemu nie widzę. Sumując: gaz rurka i do pełna.

stomek1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2006, 00:09:43 »
Dzięki przekonaliście mnie do sekwencji :-*Czekam tylko do wypłaty i szukam właściwego warsztatu... Jedyną radę o jaką bym poprosił to ewentualny warsztat /Łódź, Warszawa, Turek/ i producenta. Jeszcze raz dzięki

topol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2006, 11:29:01 »
Dzięki przekonaliście mnie do sekwencji :-*Czekam tylko do wypłaty i szukam właściwego warsztatu... Jedyną radę o jaką bym poprosił to ewentualny warsztat /Łódź, Warszawa, Turek/ i producenta. Jeszcze raz dzięki

Ja bym polecał Eko-Bodex z Wiskitek koło Żyrardowa. KME Diego zakładałem w Carinie, i będą teraz do nowego zakładał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl