Autor Wątek: strasznie twarde przewody od chlodnicy co to moze byc??? Camry 2.2  (Przeczytany 3795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
Witam panowie mam pewne pytanie czy w waszych Camrowkach tez sa tak twrade przedwody od chlodnicy?? czy to moze uszczelka pod glowica siada mi pomalu:( ??? zastanawia mnie co i jak to sprwadzic, silnik pracuje ok nie gotuje sie nawet w korkach zrobilem juz ponad 4 tys na takich przewodach i jest ok ale boje sie wybrac gdzies dalej:( Mam silnik 2,2 i gaz. To moja druga Camry juz. Camry jezdze od 4 lat powiem szczerze ze nigdy nie zwracalem uwagi na te przewody ale teraz mnie to zaciekawilo. a i zauwazylem ostatnio ze jak na postaoju ja przegazuje dobrze to gwaltownie spada temperatura silnika i jak zostawie w spokoju po chwili wraca do normy.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2006, 15:28:23 wysłana przez Daro78 »

Premier

• Gość
Odp: strasznie twarde przewody od chlodnicy co to moze byc??? Camry 2.2
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2006, 16:06:01 »
A czy przy tym zwiększa się mocno poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym??? U mnie jak padała uszczelka to wywalało płyn do zbiornika a przewody były bardzo twarde. I zgadza się jak mocno przegazujesz to temp spada.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2006, 10:27:24 »
powiem ci ze nie nic nie przybywa i nie gotuje sie plyn.... a przewody sa naprawde twarde. Zastanawia mnie te spadanie temperatury jak dodaje gazu powyzej 4500 tys???  dzisiaj zauwazylem ze delikatnie wycieka plyn spod glowicy na blok silnika chyba jednak ta uszczelka bedzie do wymiany. robil ktos z was to ile to kosztuje taka wymiana uszczelki??

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2006, 14:50:08 »
wymiana i ustawienie rozrządu to pół dnia roboty i ok. 100 zł (Zamość w nieautoryzowanym serwisie) w C 2,2 , ale uszczelkę kup oryginalną w Toyocie, jak nie chcesz wymieniać za 30tyś znowu. Ale te spadki temperatury to nie przypadkiem problem z pompą wodną ??? a w najlepszym wypadku z termostatem?

Uszkodzona uszczelka zazwyczaj "wpuszcza" ciśnienie w obieg wody (np w postaci spalin) w momencie przygazowania ciśnienie w układzie powinno rosnąć po powinno przynajmniej trochę podnosić temperaturę.
A u Ciebie wygląda to jak mało wydajna pompa wodna (przytkana) a po przygazowaniu naturalnie wzrasta jej sprawność (lepiej bełta wodę) i temperatura spada. To że wywala wodę spod głowicy może wynikać z zbyt dużej temperatury (słaby obieg przez chłodnice) co powowduje uszkodzenie m in uszczelki. Na początku nie palibym auta sprawdził czy nie zawiesił się termostat (garnek z wodą i kuchenka gazowa) a potem pompę czy nie pozatykana, czy łożysko swobodnie się kręci itp.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2006, 14:57:10 wysłana przez rmoteka »

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2006, 17:20:58 »
Powiem ci ze raczej nie jest to pompa a wymienialem ja jakis czas temu a temperatura na wskazniku zawsze w jak najlepszej pozycji nawet jak dlugo na wolnych obrotach nie grzeje sie wskazowka ani drgnie:). wiec raczej nie jest to ani termostat ani pompa??? zglupialem troszke i chyba zwale ta glowice bo jak jest wyciek to i tak trzeb ato zrobic:( macie moze jakies inne pomysly?? nie mam pojecia co robic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl