Od jakiegoś czasu Camry nie odpala na ciepłym silniku. Po zakręceniu rozrusznika silnik załapuje, ale od razu gaśnie nie trzymając obrotów. Czasami za którymś razem uruchamia się i wszystko działa poprawnie do momentu wyłączenia silnika i ponownej próbie startu. Ewentualnie można podtrzymywać obroty gazem ale wiadomo że i tak się nie pojedzie (automat). Nie wiem czym to może być spowodowane i gdzie szukać awarii. Wskaźnik pokazuje normalną temperaturę, wentylatory nie włączają się częściej niż zwykle, chłodnica gorąca więc przyjmuję że termostat też sprawny. Podejrzewałem wtryskiwacze benzyny, które po długiej jeździe na gazie się pozapychały i silnik nierówno pracuje. Jednak na gazie jest to samo. Od jakiegoś czasu też włącza się czasami kontrolka ładowania akumulatora razem z kontrolką przepalonej żarówki. Żarówki wszystkie sprawne, kontrolki wyłączają się po przygazowaniu. W innym temacie wyczytałem że to może być regulator ładowania akumulatora, objawy są takie same. Jednak wydaje mi się że to nie jest przyczyna gaśnięcia. Uszczelki pokrywy zaworów przy przewodach wysokiego napięcia są do wymiany na pewno, bo zbiera się tam olej, ale nie wiem czy to miałoby coś wspólnego, gdyż na zimno wszystko działa poprawnie. Wiem że nie ominie mnie wymiana uszczelek ale zanim to zrobię wolałbym jednak wiedzieć co jest z tym gaśnięciem. Gdyby znał ktoś dobrego mechanika który potrafiłby to fachowo i niedrogo zdiagnozować to prosiłbym o kontakt. Za ewentualne porady jak tanio i samemu to naprawić byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam.
Camry '93 USA 5S-FE