Autor Wątek: pompa od wspomagania?? czy taka sam 2.2 i 3.o kto to wie?  (Przeczytany 9725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
mam problem ze wspomaganiem chyba moja camry dopada starosc:( wycieka z niej plun po osce wiecie moze czy to sie da naprawic? a moze wiecie czy w 3 jest taka sam czy nie

rmoteka

• Gość
Odp: pompa od wspomagania?? czy taka sam 2.2 i 3.o kto to wie?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2006, 14:42:21 »
Sprawdzam w manualu......
W 1MZ-FE jest zupełnie inna inne podłaczenia, mocowania, zresztą nic dziwnego inny silnik to i osprzęt się różni.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2006, 17:22:43 »
dzieki za podpowiedz. a nie wiesz czy czasami mozna tam wymienic jakis oring albo cos? nie chalasuje jest cicha tylko cieknie i to owocuje tym ze kierownica sie zacina momentami a jest to bardzo niemile na zakretach:(

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2006, 20:53:54 »
Zawsze się da wymienić, kwestia sprzętu i narzędzi. Jak coś człowiek zmontował to się da rozmontować i czasami  złożyć. Ale nie każdy warsztat się podejmnie, postaram się popatrzeć w swoją to zobaczę czy są jakieś szanse.

Powinno się dać nawet wg mnie w serwisie powienien być dostępny zestaw naprawczy z tego co widzę w manualu. Luz jest nawet cała procedura rozbierania i sprawdzania. Wydrukuj fragmenty z manuala, daj dobremu ślusarzowi to zrobi ci pompkę że przeżyje auto.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2006, 20:57:05 wysłana przez rmoteka »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2006, 23:07:09 »
komplet naprawczy do 2.2 kosztuje ok 400zł ( pełny ), lub ok. 250 ( same uszczelnienia koło krzyżaka )

do V6 tak samo, a ten mniejszy ma chyba jeszcze?? Maniek_LS400...

pzdr
3VZ.pl

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2006, 00:12:09 »
tak wszystko fajnie tylko rozbieral z was ktos taka pompe od wspomagania kierownicy??? moze lepiej zamowic uzywke co? za 300 stowki mozna miec nawet za 250. dzisiaj troszke podzwonilem. co to jest ten maly komplet naprawczy to jest jakis oring czy cos podobnego?? bo moja pompa leci od strony kolka po ktorym smiga pasek sobie. to wystarczy ten maly tak?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2006, 10:06:17 »
komplet naprawczy do 2.2 kosztuje ok 400zł ( pełny ), lub ok. 250 ( same uszczelnienia koło krzyżaka )

do V6 tak samo, a ten mniejszy ma chyba jeszcze?? Maniek_LS400...
Maniek ma nadal komplet naprawczy do V6. W tym moim komplecie są 2 łożyska oraz WSZYSTKIE uszczelki i oringi dla całej pompy. W dużym nie mam pojęcia co może być więcej ?
Sprzedam ten zestaw - oryginalnie zapakowany za 180zeta.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2006, 10:10:00 »
tak wszystko fajnie tylko rozbieral z was ktos taka pompe od wspomagania kierownicy??? moze lepiej zamowic uzywke co? za 300 stowki mozna miec nawet za 250. dzisiaj troszke podzwonilem. co to jest ten maly komplet naprawczy to jest jakis oring czy cos podobnego?? bo moja pompa leci od strony kolka po ktorym smiga pasek sobie. to wystarczy ten maly tak?
Ja mawiam tak - używaną pompę już masz - u siebie w samochodzie Nie masz absolutnie żadnej gwarancji, że kupiona będzie lepsza od Twojej.
Co do rozbierania - jest trochę papraniny przy demontażu, bo dostęp jest wredny. W pierwszej 3.0 stanelo sobie łożsko i poszła do szybkiej naprawy - jazda 3.0 bez wspomagania to dopiero wyczyn :-). Okazało się, że zamiast łożyska oryginału (ASO kazało czekać 3 dni i koszt około 80zeta) pasowało idelanie jakieś polskie łożysko za ... 10zetów dostępne od ręki (chyba 6308 czy coś takiego). Koleś regenerował mi pompę przez 4 godziny (w tym czas na szukanie łozyska). Od tamtej pory śmigała i pewnie jeszcze śmiga u Lesia..

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2006, 12:44:07 »
maniek_ls ma rację można kupić prawie wszystkie uszczelniacze i łożyska nie firmowe i będzie hulać. A używaną faktycznie już masz to po co będziesz kupował drugą

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2006, 13:13:13 »
W zestawie są łożyska + uszczelniacze Oprócz ośki i obudowy nie ma co dokupować :-)

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Maja 2006, 09:29:42 »
Wszystko fajnie jak tak mowicie, to co zostaje mi ja zdemontowac i zabrac sie za rozbieranie jej:). a co do tego zestawu to jak masz od v6 to nic z tego bo ja mam 2.2:(. Powiedzcie mi czy to wyciek z pompy moze powodowac ze kierownica sie przycina bo chodzi tak jak po trybie ciezko-lekko-ciezko-lekko. sa tzw. przeskoki. wczesniej nie bylo tego i nie bylo wycieku wiec mysle ze to to. moze jak rozbiore to dopasuje tez lozyska i uszczelniacze do niej jakies polskie:)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2006, 09:55:53 »
To jest inna bajka - krzyżaki na wale kierownicy - przesmaruj je dobrze. Kolejna rzecz do sprawdzenia to tzw silenblock maglownicy - gumowa obejma mocująca maglownicę do ramy - jest po prawej stronie dostępna wyłącznie z kanału. Sprawdzenie przeprowadza się w ten sposób, że Ty włazisz do kanału a ktoś delikatnie (3-5cm) kręci kierą - jeśli ta guma jest padnięta widać, że maglownica się przesuwa... Ta guma w ASO to jakieś 50zeta - tylko trzeba na nią poczekać aż ściągną.

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2006, 10:12:27 »
po prawej stronie to znaczy po stronie kierowcy?? moze to byc przyczyna ze kieronica tak sie zacina?? jak uporam sie z tym wspomaganiem pojawie sie w wawie to porozmawiamy na temat tego co mnie bardziej ciekawi dlaczego ona tak drzy:).... a tak wogule to rozbierales sam ta pompe?? u mnie nie mam mechanika ktory by chcial ja rozebrac i chyba bede zmuszony sam to zrobic, mam nadzieje  ze nie ma w niej nic takiego co by mnie powalilo na kolana???

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2006, 10:31:14 »
Po prawej stronie to jest po stronie pasażera. A krzyżaki - jeden jest obok pedału hamulca w kabinie a drugi zaraz za grodzią przed wejściem do przekładni (i to najprawdopodobniej on się blokuje).
Z pompą wspomagania - masa paprania z wyjęciem - trzeba przygotować naczynie na płyn wspomagania, no i dostęp jest do d.. :(

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Maja 2006, 10:47:55 »
no wlasnie po pasazera:) a co do wyjecia chyba nie jest tak strasznie nie wiem jak te gorne mocowanie ale nie jest tam tak ciasno:). moze w V6 jest spro ciasniej bo w 2.2 to luz. a co z tymi krzyzakami robiles to jak je przesmarowac tak zeby bylo ok i zebym wiedzial ze to napewno nie one?? demontaz jakis potrzebny??

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl