Autor Wątek: skrzypienie przy ruszaniu  (Przeczytany 3462 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bilumg

• Gość
skrzypienie przy ruszaniu
« dnia: 10 Maja 2006, 00:59:53 »
Witam
Od kilkunastu dni jestem posiadaczek avensis 1,6 99r. wagon. Podczas ruszania z 1 albo cofania na wstecznym slychac dziwny piszczący dzwięk. Nie wiem czy to sprzegło? Dzieje sie tak tylko podczas 1 oraz wstecznego przy zmianie biegów lub redukcji nie ma żadnych problemów.
Prosze o jakieś wskazówki...

sp0rting

• Gość
Odp: skrzypienie przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2006, 07:51:17 »
sprawdz sobie jakiej grubości masz klocki hamulcowe... to może być jedna z ewentualności

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2006, 08:11:28 »
Witam
Witamy, witamy... ;D

Od kilkunastu dni jestem posiadaczek avensis 1,6 99r. wagon. Podczas ruszania z 1 albo cofania na wstecznym slychac dziwny piszczący dzwięk.
Proszę napisz coś więcej, ponieważ źródeł dźwięku może być cała masa - od prozaicznych (może masz coś luzem w bagazniku?) do mechanicznych...
Z prozaicznych, możesz zobaczyć, czy masz dobrze zamocowany w bagazniku podnośnik do samochodu - słyszałbyś, jak się przemieszcza gdy ruszasz - kiedyś tak miałem...
A jeśli chodzi o mechaniczne, to tak jak pisałem - napisz coś więcej o charakterze i dokładniej o źródle tego "dźwięku"...

Lord D4

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2006, 09:19:53 »
W starej 1.6 '99 miałem coś podobnego --> przy zbyt małym dodaniu gazu i puszczaniu sprzęgła na 1 lub R sprzegło "trzeszczało". Wg. mechaników niektóre egzemplarze tak miały od nowosci - denerwujace, ale podobno nieszkodliwe. Wystarczało ruszać trochę bardziej "zdecydowanie".

bilumg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2006, 11:02:37 »
Dzieki Lord D4 własnie takie objawy wystepują, myślałem nad udaniem sie do mechanika że to coś poważnego ale jak mówisz że tak bywa to narazie odpuszcze, a pozatym silnik zaczął sie bardzo pocić olejem tak żę w pierwszej kolejności musze zająć sie tym - "widziały gały co brały" a teraz trzeba grzebać........

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl