Autor Wątek: Jakie oponki na zimę, w jaki rozmiarze?  (Przeczytany 17753 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pankuba

• Gość
Jakie oponki na zimê, w jaki rozmiarze?
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Września 2004, 14:47:57 »
Cytat: Hicks
Cena, Kuba, cena.

Chyba że tak, ale czy to az takie różnice :?:  :roll:

Zapomniałem dodać, ja na zime polecam Semperity bdb oponki (ćwiczęjuż 2 komplet).

Choć jeździłem również na Barumach Polarisach i wcale nie były złe.

electro_jarek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Września 2004, 17:24:20 »
DZIEKI SERDECZNE...JUZ MI WYSTRACZY...

Stiv32

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Września 2004, 19:26:28 »
A ja proponuje zupełnie inne rozwiązanie - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony. Zamiast kupowac opony 14"  - kupiłem felgi i opony 155/80 R13 NOKIAN NRW - bardzo dobre oraz co ważne maja wysoki profil - chronia przed niewidocznymi dziurami wjezdni których wiele pojawia sie zima. Całość kosztowała ok 1000zł w ubiegłym roku - tak wiec cenowo kształtowała sie jakbym kupił opony 14" bez felg - i takie rozwiązanie polecam.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Września 2004, 02:04:20 »
Cytat: pankuba

no właśnie, prawa fizyki  :!:

weższe są jak sama nazwa wskazuje węższe więc gładkiej powierzchni (może być mokra) trzymają sięgorzej bo jest mniejsza siła tarcia, cili mniejszą powierzchnią masz kontakt z drogą.

Cos nie tak z ta fizyka.
Mnie uczyli ,ze tarcie nie zalezy od powierzchni tracych tylko od sily i wspolczynnika tarcia.

Siła tarcia T równa jest

T = μ * P

μ – współczynnik tarcia zależny od rodzaju powierzchni stykających sięciał
P – siła dociskająca oba ciała.

STACHOO

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Września 2004, 07:35:41 »
Wszystko sięzgadza ale siła P działająca na koło rozkłada sięna siły jednostkowe (p1,p2,...,px), których wektor jest większy w przypadku opony węższej i mniejszy w przypadku opony szerszej. Wraz ze wzrostem długości wektora sił jednostkowych zwiększa sięsiła tarcia. Tak mi sięprzynakmniej wydaje...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Września 2004, 11:42:15 »
ja proponuje sobie przetestowac i wtedy sie okaze!!!

przy masie yarisa - 960 KG opona 165 szybciej 'zatrzyma' auto niz 175!!

jest tu kilka osob ktore smigaja latem na 195!! i jak na deszczu??? watpie aby zatrzymywali sie szybciej niz na seri!!!

najleprzym przykladem na ktorym tego doswiadczylem byla mazda mojej siostry gdzie normalnie byly oponki chyba 175 a potem byly zalozone 205!! - na deszczu - masakra!!

im szersza opona tym mniejszy nacisk na powieszchnie styku!!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Września 2004, 11:48:12 »
Fizykęmiałem dawno, ale to nie jest takie proste jak koledzy piszą wy mówicie o tarciu statycznym, a to co innego niż tarcie kinetyczne.

Zresztą sprawdza siędoświadczalnie (po to w F1 opony są szerokie i najlepiej sliki - jak sucho) bo: "...Dzięki nowemu urządzeniu pomiarowemu udało siępotwierdzić na poziomie atomowym fakt, że tarcie zależy od rzeczywistej powierzchni styku. ..."

Jak kto sie chce dokształcić to proszęlinkę

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Września 2004, 11:55:22 »
Cytuj (zaznaczone)
jest tu kilka osob ktore smigaja latem na 195!! i jak na deszczu??? watpie aby zatrzymywali sie szybciej niz na seri!!!

a kolega Red Point miesza do tego jeszcze 3 rzecz, czyli odprowadzanie wody.

Cytuj (zaznaczone)
najleprzym przykladem na ktorym tego doswiadczylem byla mazda mojej siostry gdzie normalnie byly oponki chyba 175 a potem byly zalozone 205!! - na deszczu - masakra!!

bo z przeproszeniem jakiś badziew musieliście kupić

A jak było z trzymaniem w zakrętach :?: Drogi nie zawsze są proste  :lol:

Proponujękoledze test: założyć wąskie opony i wejść w zakręt 90" a potem z tą samą prędkoscią na szerszych 8)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Września 2004, 12:00:26 »
pankuba,  w formule jeden moga sobie na mokrym jezdzic na takich oponach - glownie za sprawa aerodynamiki i tego ze auto dzieki spoilerom itd jest dociskane do nawierzchni!!!

ja muwie o tym czego doswiadczylem!!!! przy masie auta ponizej 1 tony

Cytuj (zaznaczone)
bo z przeproszeniem jakiś badziew musieliście kupić
- oponka to nie badziewie mily kolego!!
Cytuj (zaznaczone)
A jak było z trzymaniem w zakrętach  Drogi nie zawsze są proste
- w zakretach trzymal sie tak ze szybciej mozna bylo zwymiotowac niz wypasc z zakrentu - oczywiscie na suchym
Cytuj (zaznaczone)
Proponujękoledze test: założyć wąskie opony i wejść w zakręt 90" a potem z tą samą prędkoscią na szerszych
- juz to setki razy testowalem - na suchym wypas - na mokrym - wolalem jezdzic na zimowkach!!! bo teltnie wogole nie ttrzymaly autka!!

peace

Pedro

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Września 2004, 12:09:56 »
Cytat: Red_Point
ja proponuje sobie przetestowac i wtedy sie okaze!!!

przy masie yarisa - 960 KG opona 165 szybciej 'zatrzyma' auto niz 175!!

Cytuj (zaznaczone)

Nie do końca, po pierwsze 175 maja wiekszą powierzchnie styku, przez to wieksze jest tarcie i na suchej nawierzchni ZAWSZE im szersze opony tym krótsza droga hamowania  :!:  :!:
Po drugie, ważne są same opony, jak ktos ma nowe o głębokim biezniku, to szerokie opony bardzo dobrze trzymaja sie na zakrętach i bardzo dobrze hamuja, ale jak ktoś ma zużyte szerokie opony to sie będzie ślizgał, ponieważ nie maja one mozliwości odprowadzenia wody, co zmniejsza tarcie i zwieksza możliwość poslizgu.

dlatego tak ważny jest stan bieżnika opon  :anono

Dawniej, jak nie stosowano komputerowego modelowani zachowania sie opon na różnych podłozach, stosowano weższe zimówki. Obecnie technika projektowania bieżników jest tak bardzo zaawansowana, że nie trzeba stosować węższych opon.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Września 2004, 12:11:32 »
a tak wogole pankuba, to opony w kazdym mmodelu sa takie jakie sa!! 'zalozyli' i przetestowali je ludzie ktorzy maja o tym wieksze pojecie od Ciebie i ode mnie!!

gdyby leprze byly szerokie np 205 to by takie montowali! gdyby wezsze np 155 to tez by takie montowali!! - takie jakie sa widocznie sa oponami OPTYMALNYMI!!

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Września 2004, 12:25:03 »
Cytuj (zaznaczone)
- juz to setki razy testowalem - na suchym wypas - na mokrym - wolalem jezdzic na zimowkach!!! bo teltnie wogole nie ttrzymaly autka!!

To tez zależy, jest mokre i mokre. Jasne że przy głębokiej, kałuży mniejsze prawdopodobieństwo aquaplaningu będzie na wąskich oponach, bo dotrą one dzięki większemu naciskowi do jezdni (jak przy kopnym śniegu).

Natomiast przy tylko mokrej nawierzchni opony szersze (z dobrze odprowadzającym wodębiężnikiem :!: ), będą lepiej trzymać (też testowałem :wink: ).

Cytuj (zaznaczone)
peace

ale o co chodzi  :?: przecież my tylko konstruktywnie dyskutujemy ze wspólną korzyścią dla nas i dla wszystkich forumówiczów  :wink:  :)

Cytuj (zaznaczone)
dlatego tak ważny jest stan bieżnika opon  

Dokładnie, bardzo ważny jest bieżnik :!:

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Września 2004, 12:30:55 »
Cytuj (zaznaczone)
gdyby leprze byly szerokie np 205 to by takie montowali! gdyby wezsze np 155 to tez by takie montowali!! - takie jakie sa widocznie sa oponami OPTYMALNYMI!!

Dokładnie Red Point :aclap

Zgadzam sie z tobą w 200% :athunbsup

Opony dobrane przez producenta do danego modelu są optymalne (w optymalnych warunkach) i nie należy przeginać ani w jedna ani w drugą stronę 8)

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Września 2004, 13:23:32 »
Cóż tuningowcy chowajcie sie czas na optymal tuning :):) a tak swoja drogą to macie w wielu miescjach racje ale trzeba pamietac ze są ludzie którzy przeginaja w jedna lub w drugą bo dla jednych liczy sie swietne trzymanie w zakrętach a drudzy wola normalnie przejechać droge Warszawa Wrocław w deszczu i koleinach :)

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Września 2004, 13:57:30 »
Tu jest troche na temat opon i hamowania - mysle,ze warto przeczytac.

http://www.hamulce.net/tech2.htm

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl