Autor Wątek: Czy klima ma wpływ na działanie instalacji lpg  (Przeczytany 5434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
Czy klima ma wpływ na działanie instalacji lpg
« dnia: 16 Maja 2006, 01:27:54 »
Helo, zaczelo sie  >:(

Carinka zaczęła mi się dławić na gazie.

Zauważyłem, że zjawisko to występuje gdy stoję w korku w mieście i mam włączoną klimatyzację. Jeździłem na klimie gdy nie było większych korków i było ok, ale 2 razy już tak miałem, że właczyłem klimę gdy stałem w dużych korkach i po paru kilometrach nie mogłem wejść na wyższe obroty i auto zaczynało się dławić. Po przerzuceniu na benzynę wszyskto jest ok. Po zatrzymaniu się i odczekaniu paru minut na wyłączonym silniku dławienie się ustąpiło

Czy klimatyzacja ma jakiś wpływ na działanie silnika z instalacją gazową?
..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Czy klima ma wpływ na działanie instalacji lpg
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2006, 09:37:05 »
Generalnie to tylko kwestia regulacji LPG - silnik krokowy "schodzi za nisko" i powoduje zadławienie przy obciążeniu silnika jakie powoduje klima.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maja 2006, 12:07:43 »
brzmi racjonalnie i łatwo do zrobienia :)

jak instalowałem lpg był grudzień i klimy się praktycznie nie używało
teraz w lecie to co innego

do tego jak się stoi w korku pół godziny to czeka się na włączonym silniku na niziutkich obrotach i przy włączonej klimie to zaczyna się dusić pewnie? Bo przy ciągłej jeździe np na trasie po prostu obroty są wyższe.

Dzięki Kryspinku

To znaczyło by, że gazownicy nie przewidzieli takiego stanu rzeczy? Instalka jest oczywiście na gwarancji, więc powinni mi wyregulować w jej ramach.

..:: Carina E 1.6/115HP/4A-FE+LPG'96r./ 146-250kkm/sed/Purplish Blue Effect ::..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Maja 2006, 12:17:31 »
No generalnie gazownik powinien włączyć klimę przy regulacji auta, podobnie jak światła i inne odbiorniki dużej mocy w aucie - bo ma to wszystko wpływ na tzw dołki w wolnych obrotach.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

drkj

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2006, 23:22:57 »
Witam, jestem nowym uczestnikiem forum chociaż może z pewnym doświadczeniem jeżdżę bowiem C 2,0 Gli r94 już od paru lat. Niestety może być też mniej optymistyczny powód przysiadania silnika po włączeniu klimy jeżeli zdarza się to nagle po okresie kiedy wszystko działało bez zarzutu ... to jest przytarcie sprężarki. Ja to miałem i niestety zatarłem ją na amen lekceważąc te objawy. Mam nadzieję, że  w Twoim przypadku nic z tych rzeczy ale dobrze jest tu zachować pewną czujność.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2006, 00:47:51 »
Ale chwila,
u mnie to się dzieje tylko na gazie, jak przerzucę na benzynę to jadę dalej bez dławienia. Więc to chyba nie wina sprężari, bo auto dławiłoby się tak samo na gazie jak i na benzynie?

Swoją drogą to co zrobić żeby uratować padającą sprężarkę?

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2006, 13:43:09 »
Ale chwila,
u mnie to się dzieje tylko na gazie, jak przerzucę na benzynę to jadę dalej bez dławienia. Więc to chyba nie wina sprężari, bo auto dławiłoby się tak samo na gazie jak i na benzynie?

Dziwne. U mnie na gazie jak wlacze klime to silnik podnosi obroty a nie odwrotnie. Z tego co wiem to kompresora sie nie da lub nie oplaca naprawiac. W zeszlym roku zatarlem sprezarke i objechalem kilka warsztatow. W kazdym mowili ze nie ma sensu naprawiac albo sie nie da. Kupilem uzywke na allegro za 300 pln, zalalem olejem, zamontowalem i chodzi idealnie :)

drkj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2006, 01:19:37 »
Ale chwila,

Szczerze mówiąc nie wiem co zrobić. Mówili mi jednak mechanicy, że lekko prytartą sprężarkę mozna dość latwo odratować. Jak padnie to koszt naprawy 1000 pln Le Car lub 1800 regenerowana ASO (pod warunkiem, że oddasz im swoją). Lub jak podaje kolega MrQ 300 pln allegro ale do tego chyba trzeba  mieć nosa i sporo cierpliwości.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2006, 18:32:49 »
teraz to zaczełp się ostro, bo nie moge jechac na gazie. Dzis rano wsiadlem zeby jezdzic po miescie i po kilkunastu kilkometrach zaczal sie dlawic na gazie az w koncu odmowil jazdy :( musialem jechac na benznie. dodam tylko ze tym razem nie uruchamialem klimy w ogole tego dnia, wiec to chyba nie wina klimy

jutro jade do gazmajstrow na to sie zobaczy.

Offline Marcjan

• Toyot Pełzający
  • **
    • Projektowanie wnętrz
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2006, 13:38:50 »
Dobra, właśnie wróciłem od gaziarzy.
Wydaje się wszystko jasne.

Przyjeżdzam i mówię, że jak postoje chwile w korku to auto dławi sie na gazie. Pytają się czy jak wyłacze i odczekam chwile i wlacze znowu to czy jest poprawa. Mowie, ze tak, a oni wszystko jasne trzeba zmienic oprogramowanie gozowe czy jakos tak, bo stare oprogramowanie zle odczytywalo krokowca.

dodatkowo wymienilem swiece i filtr powietrza, wylali mi olej gazowy z reduktora i zrobili regulejszyn

podobno bedzie dobrze, obaczymy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl