Autor Wątek: Corolla Verso 2,2 - 177KM  (Przeczytany 8505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jacek1972

• Gość
Corolla Verso 2,2 - 177KM
« dnia: 24 Maja 2006, 21:27:21 »
Witam. Właśnie zamówiłem Corolle Verso 177 KM. Czy ktoś już używa tego silnika. Czy mogę dostać jakieś cenne rady co do tego samochodu, specyfiki silnika. Na co trzeba uważać? Dzięki Jacek

T.N.

• Gość
Odp: Corolla Verso 2,2 - 177KM
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2006, 21:59:29 »
Biorąc pod uwagę, że to flagowy model diesla w europejskich toyotach i leksusach, to musi być dobry :).
Uważać trzeba, jak we wszystkich nowych dieslach - na turbinę, na paliwo i na przeglądy. Silnik jest zbyt nowy jeszcze, żeby ktoś mógł coś o nim sensownie powiedzieć. W każdym razie widziałem ave, w której wytrzymał zasilanie benzyną - uszkodzona została turbina, ale auto jeździło dalej - był to samochód testowy z T. Włochy, klient się biedny pomylił i nalał eurosuper :)

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2006, 22:15:12 »
Witam. Właśnie zamówiłem Corolle Verso 177 KM. Czy ktoś już używa tego silnika. Czy mogę dostać jakieś cenne rady co do tego samochodu, specyfiki silnika. Na co trzeba uważać? Dzięki Jacek
Na co uwazac, to juz ktos napisal. Pytalem w zaprzyjaznionym serwisie o silniki 2.2D. Podobno na samym poczatku byl montowany jakis wadliwy zaworek ale juz go nie montuja...
Natomiast jechalem niedawno passatem 2.0TDI 140KM. I musze stwierdzic, ze do 2.2.D 150KM duuuzo mu brakuje (zwlaszcza w kwestii kultury pracy).

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2006, 20:59:51 »
W tym silniku poza standardowymi uwagami, typu nie kręć na zimno i schładzaj turbine przed wyłączeniem silnika, to napewno wyjątkowo musisz uważać na paliwo, bo DCAT ma bardzo delikatne i precyzyjne wtryski piezoelektryczne (wersja 150KM ma inne). Te wtryski potrafia paść nawet na wcale niechrzczonym polskim paliwie, bo taka kiepska jest jego jakość. Tak więc reklamy o tankowaniu Shell VPower Diesel do Ave, czy też innego "dopingowanego" paliwa powinieneś sobie wziąść mocno do serca.

Jacek1972

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2006, 21:11:19 »
Dzięki. Czy macie jakieś zdanie na temat stacji, które posiadają sprawdzone paliwo do tego silnika? Dużo pozytywnego słyszałem o BP???

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maja 2006, 08:30:54 »
Dzięki. Czy macie jakieś zdanie na temat stacji, które posiadają sprawdzone paliwo do tego silnika? Dużo pozytywnego słyszałem o BP???

Mam co prawda tego słabszego dieselka ale wtrące swoje 3 grosze...
Ja się przejechałam na paliwie na BP w momencie jak wprowadzali to nowe paliwo o diselkow - po prostu zatankować musiałm już a shella wiedzialm że nie mam po drodze więc wybrałam BP i to nowe paliwo (moje odczucia autko zmulone totalnie) pozatym jeśli chodzi o BP to stacja stacji nie równa :-\ :-\ :-\

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maja 2006, 12:42:04 »
Cytat: Gosiek
Mam co prawda tego słabszego dieselka ale wtrące swoje 3 grosze...
Ja się przejechałam na paliwie na BP w momencie jak wprowadzali to nowe paliwo o diselkow - po prostu zatankować musiałm już a shella wiedzialm że nie mam po drodze więc wybrałam BP i to nowe paliwo (moje odczucia autko zmulone totalnie) pozatym jeśli chodzi o BP to stacja stacji nie równa :-\ :-\ :-\

Miałem bardzo podobnie, więc coś chyba jest na rzeczy. Prawie od początku posiadania Rolki (czyli 2002) tankuję ją wyłącznie na Shellach. Zeszłej jesieni chciałem sprawdzić na BP ON Ultimate. Przejechałem tak kilka tankowań i auto było jakieś właśnie zamulone w porównaniu do zwykłego ON na Shellu. W tym czasie Shell w końcu zaczął wprowadzać VPower Diesel i już nie chce innego paliwa.

Co do poleciania jakiś stacji, to ja szczerze polecam właśnie Shella (zarówno zwykły ON, jak i dopingowany VPower) choćby z tego względu, że filtr paliwa wymieniłem po raz pierwszy na przeglądzie na 90kkm. A i to był czysty, tylko w ASO mnie namówili, żeby po 3,5 roku jeżdzenia i takim przebiegu go w końcu wymienić  ;D
To chyba dobry argument, skoro zazwyczaj filtry paliwa ASO wymieniają dużo częściej. Przynajmniej tak wynikało z komentarzy serwisu, w którym przeglądy robie od samego początku posiadania auta.

Hollo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maja 2006, 14:05:02 »
Jest tak jak napisała @Gosiek Shell -> Shellowi nie równo u mnie w mieście jest i Shell i BP i Orlen i to właśnie na tej ostatniej się tankujemy z kolesiami. BP - u nas daje takie przewały że koniec świata na Shellu kolesie z LPG głupkują a ORLEN niby (odpukać PUK, PUK :D ) wszystko oki

- pozdro Corollowcy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl