Autor Wątek: Żarówka do poświetlania przycisku ogrzewania szyby  (Przeczytany 7449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

willard

• Gość
Żarówka do poświetlania przycisku ogrzewania szyby
« dnia: 26 Maja 2006, 09:01:20 »
Poszukuję odpowiedzi dot. żarówek podświetlania przycisków ogrzewania szyby. Wyjałem to maleństwo i wygląda mi na żarówke ze stałą podstawą - wys. połowy 1,2W. W sklepach jak to pokazuję to robią dziwne oczy... czy zostaje tylko ASO czy też moąna to gdzieś normalnie kupic ;/

Wydzieliłem Twoje pytanie do nowego wątku. Jak nie ma danego tematu - śmiało zakładamy nowy!  ;)
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 26 Maja 2006, 09:49:29 wysłana przez ayrsen »

ave409

• Gość
Odp: Żarówka do poświetlania przycisku ogrzewania szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maja 2006, 09:57:16 »
wg. mnie do przycisków powinna być taka zarowka na druciku: http://www.allegro.pl/item105641429_kolorowe_zarowki_do_auta_najtaniej_zobacz.html

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2006, 10:12:10 »
wg. mnie do przycisków powinna być taka zarowka na druciku

Też mam takie. Pytałem w kilku sklepach motoryzacynych i co niektórzy miłośnicy pancerwagenów straszyli mnie, że takie maja tylko w ASO po 50 pln za sztukę. Pojechałem do sklepu dla elektroników i mieli po złotówce, ale nie znali mocy żarówki tylko napięcie. W każdym razie nie świecą ani za mocno ani za słabo.

ave409

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja 2006, 10:17:21 »
powinno byc dobrze. Moc i Napięcie są jak każda inna żarówka, mam u siebie wsadzoną taką niebieską :] troche słabo daje, ale fajnie sie komponuje z radiem :)

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maja 2006, 10:31:44 »
Willard powiedz jak wyjąłeś przycisk aby dostać się do żarówki? Mi też się spaliła od ogrzeania szyby, a nie zabrałem się za to bo nie wiem jak wogóle zacząć????
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2006, 22:56:35 »
Ja wyjmowałem te przyciski po zdjęciu całego panelu śrdokowego, następnie odkręciłem 2 śrubki mocujące wszytskie trzy przyciski a potem wypiąłem każdy z przycisków z ramki w której są osadzone przyciski. Potem przekręcasz np śrubokrętem takie kółeczko na górze przycisku i wyjmujesz lampę wraz z obudową, następnie odginasz druciki przewleczone przez dziurki plastikowej obudowy i wyjmujesz żaróweczkę. Z żarówki zdejmujesz kolorowy kapturek, zakładasz ma nową żaróweczkę którą potem montujesz przeplatając odpowienio druciki. Następnie wszystko skaładasz i podziwiasz jak pięknie świeci Twój przycisk. Tak dla jasności, żaróweczki w podświetleniu przycisków podgrzewnia szyb są o ile dobrze pamiętam mniejsze od żaróweczki podświetlającej włącznik świateł awaryjnych, tak samo większe żaróweczki znajdują się w podświetleniu nawiewów, tam są 4 żarówki. Innych miejsc narazie nie sprawdzałem  :D

Mam natomiast inne pytanko do pozostałych którzy bawili się w wymienianie żarówek. U mnie po wymianie bardzo szybko się przepaliły co mnie zmartwiło, były to żarówki kupowane w sklepie elektronicznym i kosztowały 1 złocisza za sztuke i wychodzi na to że są po prostu kiepskie. Czy macie może namiary na firmę która sprzedaje bardziej wytrzymałe żarówki tego typu?

Dla niewtajemniczonych żarówki wyglądają tak:
http://allegro.pl/item105994469_zarowki_z_drucikami_pokretla_przelaczniki.html
albo tak:
http://www.sklep.aswo.pl/szukaj/szukaj.php?grupa=319&idgrupy=3
te z drucikami... jak widać są różne rozmiary...

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2006, 10:05:29 »
Bobikos lepiej tego chyba nie można wytłumaczyć. Drukuję to i wklejam do mojej książki obsługi.  ;D
Wielkie dzięki!!!
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2006, 10:20:58 »
Bobikos , może lepiej założyć 14V a nie 12V jak pisze gość w opisie aukcji. Tak na marginesie - w EPC napisane jest, że mają 12V  :-\

willard

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Czerwca 2006, 08:57:11 »
Sory za taki delay ;) rozebralem dokladnei tak jak w opisie 2 posty wyzej. Pojechalem do aso w Tychach i kupilem 2 sztuki po bodajze 16zl jedna  ??? sa z kapturkiem zielonym i w obsadce. Wczesniej probowalem taka jedna usunac z tego plastiku ale sie pokruszyla i nie chciala wyjsc za zadne skarby.
Teraz widze, ze mozna zamieniac je za grosze  :( a obsadka jest wielokrotnego uzytku.
A co do zarowek ze sklepow - tez zalozylem 3 do podswietlenia pokretel (ave 2000) i po 3tg jedna sie przepalila. Co za shit.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl