Autor Wątek: Gdzie można naprawić klimatyzację  (Przeczytany 6118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOKMA

• Gość
Gdzie można naprawić klimatyzację
« dnia: 29 Maja 2006, 23:52:44 »
 :(Witam wszystkich serdecznie. Mam pytanko. Zauważyłem że po 11 latach eksploatacji Camry, troche zmniejszyła sie wydajnośc chłodzenia. Oczywiście nic przy klimatyzacji nie było robione i myślę że trzeba by tam podłubać.
Może ktoś zna dobry warsztat w Wawie. Będę wdzięczny. Pozdrowienia 

Mr Q

• Gość
Odp: Gdzie można naprawić klimatyzację
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2006, 00:09:22 »
Przede wszystkim trzeba uzupełnic czynnik chłodzący bo sie prawdopodobnie ulotnił. W przypadku Twojej Camry to bedzie R12. Jest on ciezko dostepny i oficjalnie jego sprzedaz jest nielegalna ale jak poszukasz to znajdziesz. Ceny wahają się średnio od 200 do 300 pln. Zalezy jak trafisz.

Znam goscia co uzupełnia za ~180 pln, namiar moge dac na maila.

P.S. Przed napełnieniem warto sprawdzic szczelność. Mnie taka impreza z wymiana 1 uszczelki kosztowala 30 pln u "garazowca".

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2006, 10:29:45 »
Mokma -> a jeżeli chcesz mieć w pełni sprawną i dającą przyjemność z użytkowania klimę, to udaj się do mechaników z prawdziwego zdażenia, którzy ją przeczyszczą, odgrzybią, nabiją, przesmarują i sprawdzą, a także wymienią filtry przeciwpyłkowe.
Raz na jakiś czas powinno się to wszystko zrobić.
Po pewnym czasie niestety zamiast braku zapachu lub nawet przyjemnej woni z klimatyzacji, zaczyna być czuć starą ścierą lub innymi słowy jedzie jak z góralskiej chatki  ;D
Jeżeli nie wiesz kiedy ostatni raz robiłeś przegląd i renowację klimy, to myslę, że warto wydać kilka złotych i mieć spokój na powiedzmy 2 lata (mówi się raczej, że co roku powinno się klimę oczyścić).
Chałupnicze sposoby w stulu kup środek odgrzybiający i wlej do klimy nie zawsze dają oczekiwany rezultat i są tylko półśrodkami. A nabijqanie klimy samemu to już niezły hardcore :)

Polecam warsztat na Anilinowej - tam wskarzą Ci gdzie najlepiej zrobić taką konserwacjo/renowację taniej niż w ASO, ale nadal profesjonalnie. tel. (22) 614-76-95 proś o Paulinę lub Jerzego.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2006, 16:48:43 »
Łukasz weź wreszcie jakąś pigułkę anty-Anilinową  ;D...
Kolega niech jedzie do ASO Marki i zapłaci za pełne nabicie klimy - ze sprawdzeniem szczelności jakieś 200-220zeta.
Do tej pory miałem okazję nabijać klimę 3 razy w dwóch camry i zawsze to było robione w ASO, bo garaziarze robią często na odwal i bez faktury a jak po tygodniu czynnik pójdzie w buraki to będziesz się mógł pocałować w d.. Samochód to nie zawsze  Dosia ..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

etz257

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2006, 07:51:58 »
Przede wszystkim trzeba uzupełnic czynnik chłodzący bo sie prawdopodobnie ulotnił. W przypadku Twojej Camry to bedzie R12. Jest on ciezko dostepny i oficjalnie jego sprzedaz jest nielegalna ale jak poszukasz to znajdziesz. Ceny wahają się średnio od 200 do 300 pln. Zalezy jak trafisz.

Znam goscia co uzupełnia za ~180 pln, namiar moge dac na maila.

P.S. Przed napełnieniem warto sprawdzic szczelność. Mnie taka impreza z wymiana 1 uszczelki kosztowala 30 pln u "garazowca".
Apsolutnie się nie mogę zgodzić!
Jedenstoletnia Camry to tak jak moja :) czyli 95 rok. I ja miałem nabijana klime tym nowym gazem zdaje się że R 134a. Koleś mi powiedział że w 94 stosowali jeszcze stary gaz, ale od 95 roku już nowy! Tylko trzeba być pewnym rocznika auta ;P . Nabijałem to w warsztacie BOSTON w Gliwicach za 130 zł w zeszłym roku i hula do dziś. Koleś ma profesjonalny sprzęt BOSCHa który jest w pełni automatyczny! Podłaczył a maszynka zrobiła krok po kroku:
1. ściągnięcie starego gazu
2. śiągnięcie starego oleju i innych brudów
3. Sprawdzenie szczelności
4. Napełnienie nowym gazem i olejem
Pozdrawiam

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maja 2006, 08:53:10 »
Dokładnie - więc dlatego poleciłem telefon na Anilinową, żeby podali właśnie jakiś taki zakład nieautoryzowany. Tyle, że ja na Twoim miejscu nie ograniczyłbym się do samego nabicia gazu, ale zrobił jeszcze konserwację i przegląd całej klimy. Maniek - nie nauczyłeś się jeszcze, że w ASO to łoją dokładnie za całokształt ? :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maja 2006, 09:26:21 »
Znajdź w Wawie firmę, która zrobi pełen przegląd klimy i weźmie poniżej 250zeta dając do tego FV - wtedy pogadamy..

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maja 2006, 14:00:15 »
Ja nie narzekam. Zaplacilem 200 pln za naprawe i nabicie klimy. Wszystko dziala idealnie a jak na warszawkie warunki to bardzo dobra cena.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2006, 14:13:04 »
hmmm. Panowie maszyny które sprawdzają szczelność są w stanie wykryć tylko te naprawdę konkretne nieszczelności. Jeśli będzi układ klimy pocił się gdzieś na uszczelce naprawdę delikatnie /nabicie na wiosnę, a na przyszły rok gdy robi się ciepło klima kaput/ maszyna tego nie wykryje bo fizycznie nie ma takiej możliwości a w rzeczywistości układ nie jest sprawny. (z autopsji pracownika sevisu ASO)
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maja 2006, 14:49:32 »
Maniek -> jeżeli to kosztuje 250 zł, czyli nabicie, przegląd, odgrzybienie/oczyszczenie, konserwacja i usunięcie zapachu ścierki, to polecam wizytę w ASO  ;D
ale jak sądzę za taki komplecik, to policzą już konkretne pieniądze...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Maja 2006, 15:35:28 »
Płaciłem jak pisałem tyle w czasie trzech wizyt - raz nawet miałem zrobione za 190zeta, bo kolesie dodawałi kilka gram czynnika..

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2006, 15:09:31 »
Witam u mnie wlasnie pojawil sie problem z klima. Nabilem ja 4 dni temu do dzisiaj dzilala bez problemu dzis przestala:( a upal jak cholera. Wlacza sie ale juz nie chlodzi nioc. Czy mogl polecic sobie w las czynnik?? Powiedzcie mi czy jak pojade do aso i okarze sie ze jest nieszczelna klima to co wtedy?? zaplace za nabicie i tyle?? czy oni to uszczelniaja i placi sie normalnie jak za nabicie czy podwojnie?? wydaje mi sie ze tak jakby pocil sie jeden przewod od klimy w takim miejscu ze trzeb ago wymienic a jak wiadomo to w aso taki przeod kosztuje dosyc duzo. jak sprawdza ze nieszczela mozna go wymienic samemu i zaplacac tylko za sprawdzenie?? czy tez za nabicie?? jak to wyglada wiecie moze? teraz nabijal mi ja zwykly koles ktory to robi w prostym warsztaciku. niby wyciagnal stray nioby byla proznia ale co z tego jak nie dzila po 4 dniach:(

etz257

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2006, 15:36:58 »
Ja nigdy tego nie robiłem i mam nadziej że nie bede musiał ale skoro Ci tak szybko uleciał gaz a dotej pory działało to może ten koleś coś nie tak zrobił? W każdym razie jeśli trzeba wymienić przewód to to nie będzie takie. Sam wężyk sporo kosztuje + robocizna i + nabcie gazem wiec trochę Cie szarpnie.
Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl