Autor Wątek: Guzik pod pedałem gazu.  (Przeczytany 13586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stoned_crazy

• Gość
Guzik pod pedałem gazu.
« dnia: 23 Czerwca 2004, 14:38:34 »
Takie coś udało mi sie wczoraj odkryc po poł roku posiadania fury
Zauważyłem ,że po depnieciu/kliknieciu bardzo mocno redukuje i przeciąga chyba (automat)
Jest taki guzik we wszystkich carinkach? Napiszcie jak jest u was i jak to działa. Może to poprostu gaz głebiej wchodzi a przy automacie nastepuje wtedy redukcja o jeszcze jeden połbieg...
pozdrawiam...
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 16:40:40 wysłana przez Miche »

Ambrozy

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwca 2004, 14:55:20 »
U mnie czegos takiego niema .. jest to do danego modelu ogranicznik (czy jakoś inaczej mozna to nazwać) dopasowany odpowiednio do silnika itp

stoned_crazy

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwca 2004, 15:13:28 »
Na śrubke to to nie wygląda... To taki okrągły, prawie płaski , czarny łep z dwoma pionowymi wypustkami dający sie wcisnąć i klikający cicho .Wcześniej tego nie zauważyłem bo nie myślałem żeby tak ten gaz dociskać. Ale jeśli to tylko taki utrudniacz to może to zdjąć :roll:
Różnica spora bo normalnie,bez wciśniętego ECT(w automacie) ,od 120km/h przy depnięciu do oporu nie redukuje ...
pozdrawiam...

Bisua

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwca 2004, 17:41:15 »
U mnie też tego raczej nie ma  :?

CarinaGTI

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2004, 19:56:30 »
Cytat: Ambrozy
U mnie czegos takiego niema .. jest to do danego modelu ogranicznik (czy jakoś inaczej mozna to nazwać) dopasowany odpowiednio do silnika itp

heh ja nie mam ogólnie ogranicznika  :lol:  :lol:  1.8T bye bye :D :D :D

FAWORYT

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwca 2004, 00:22:25 »
Konrad,przeca tu jest o Automatach,a nie,takim jak ty masz elitarnym GTi.Ten przycisk pod pedałem to podobno sięnazywa kickdown :twisted:  i jest w wielu autach z automatem

stoned_crazy

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwca 2004, 00:39:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Konrad,przeca tu jest o Automatach,a nie,takim jak ty masz elitarnym GTi.Ten przycisk pod pedałem to podobno sięnazywa kickdown  i jest w wielu autach z automatem

Masz racje  :)  Zaktualizowałem dane. Rzeczywiście to jest od automatów.Cały czas sięczłowiek nowych rzeczy dowiaduje. Nie powiem że mnie sie nie podoba  :mrgreen:  Jeszcze troszke szybciej  :twisted:

CarinaGTI

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2004, 19:13:43 »
chyba zaczne pisać pełnymi zdaniami...  :lol:
A więc miałem na mysli speeding, a że chodzi o ten guziczek do automata to jkażdy użyszkodnik  :lol:  Carinki i nie tylko wie o tym  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2004, 22:44:03 »
A tak apropo guzików, to jakoś 2 miechy temu czytałem o Polonezie w którym było zainstalowane nitro i przełącznik był pod pedałem gazu.
Tak więc nitro zaczynało działać gdy pedał gazu był wciśnięty do dechy.   :)
To rozwiązanie bardzo mi sięspodobało nawet. Wolałbym tam właśnie przełacznik niż np w kierownicy.

Ambrozy

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwca 2004, 08:11:18 »
Tak samo ma El w Cuprze ;)

EÂł

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Czerwca 2004, 08:58:14 »
ee no zawsze tak musi być.......jeden przełacznik masz gdzieś na desce którym aktyuwujesz system a drugi powinien być przy pedale gazu albo przy przepustnicy tam gdzie ciegno gazu...chodzi o to ze podtlenek powinien  działac tylko przy w pełni otwartej przepustnicy.....

Ambrozy

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwca 2004, 09:00:12 »
nio tak ...

El ... moze jakis spacerek jutro z Juniorem?

Darus

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Czerwca 2004, 09:23:26 »
Tak opisywany guziczek sie nazywa kickdown i jest jakby drugim stopniem gazu... mozemy go wogole nie zuwyac i otym nie wiedziec, naciskajac delikatnie w ktoryms momencie czujemy opor... ale jak depniemy mocnie ped... idzie dalej.
W nowym Avensisie wyglada to tak ze jak wcisniesz do oporu to obroty sie kreca do czerwone skali i dopiero kolejny bieg jest wzucany - tutaj jest skrzynia jest sekwencyjna.

Bisua

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Czerwca 2004, 13:26:43 »
dokładnie ten przycisk jesb bardzo czesto stosowany w automatach albo w autach gdzie dałaczany jest np drugi silnik :)

Kohoshi

• Gość
Guzik pod peda³em gazu.
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2004, 18:18:58 »
Jak kiedyś miałem Opla Rekorda (2.0 manual) to tam był identyczny guziczek, po wdepnięciu do deski, guziczek powodował otwarcie dodatkowej gardzieli w gaźniku, czy coś w tym stylu, i auto dostawało kopa, a do tego wskaźnik poziomu benzynki zaczynał opadać zauważalnie :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl