Autor Wątek: Demontaż panela od el. szyb  (Przeczytany 7646 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ave409

• Gość
Demontaż panela od el. szyb
« dnia: 02 Czerwca 2006, 19:45:52 »
Witam !

Mam problem. Panelik, na którym jest sterowanie elektrycznych szyb (u kierowcy) jest zdrapany lakier i chce go odnowić.

Chodzi mi dokładnie o ten, ktory w wersji SOL jest na nim okleina drewnopodobna i przyciski od sterowania szybami, blokwania ich oraz zamykania drzwi.

Chcę więc ten panelik pomalowac pod kolor czarny, ale nie mam zielonego pojęcia jak można go zdjąc. Próbowałem obklejac drewno taśmą, lecz nie wszedzie mój nóż sięga.
Jeżeli ktos nie wiem o co chodzi, to jest tutaj zdjecie http://idzii.w.interia.pl/wnetrze2.jpg (fotka zapożyczona - samochód NYGUSA ;D )

Jest to dla mnie dość ważne, oraz czy drewienko jest razem z tym panelikiem czy oddzielnie ?

Czekam na odpowiedz - sprawa dość pilna,
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2006, 22:23:49 wysłana przez ave409 »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Demontaż panela od el. szyb
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwca 2006, 19:57:35 »
hmm .. generalnie mam to samo, ale narazie to olewam, bo nie chce mi się malować. Generalnie jak bym się za to zabrał, to trzeba by pomalować wszystkie plastiki w drzwiach, bo będzie dziewnie wyglądać

darku

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2006, 20:38:01 »
Kolego ave tem gdzie masz "trzymajdło" do zamykania drzwi jest taka okragła zaslepka podawzasz ja srubokretem i ukazuje sie wkret, wykrecasz go i energicznie(wyrywajac) wyjmujesz całe sterowanie z tym "trzymajdłem". Powodzenia. Pozdrawiam

ave409

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2006, 20:46:46 »
kolego darku czy to trzymajdło znajduje sie w tej dziurze ?

darku

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwca 2006, 08:32:26 »
Jakies 10cm od  przyciskow jest "dziura" za ktora trzymajac zamyka sie drzwi od srodka i w tej dziurze jest taka okragła zaslepka podwaz ja cienkim stubokretem a pod ta zaslepka jest ukryty wkret. Mam nadzieje ze piszemy o starszym avenie takim jak jest na fotce:)

ave409

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwca 2006, 09:14:57 »
Tak, Avensis T22. A Jeżeli już to odkręce to drewno zejdzie razem, czy mozna jakos zrobic zeby zostało. Bo jeżeli wszystko jest w jednym kawałku, to nie opłaca się zdejmowac, bo i tak będe musiał obkleic drewno ...

ave409

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwca 2006, 12:30:09 »
WSZYSTKO JUŻ WIADOMO !!!  8)

Żeby zdjąc panelik trzeba wykonac następujące czynności.
W dziurze/ "rączce" jest zaślepka, trzeba ją podważyć i ukaże się śrubka. Nalezy ją wykręcic.
Następnie podważamy tylnią część panelika (przy rączce) tak aby wyskoczyła z dwóch zatrzasków, a następnie całość wysuwamy z szyn. Aby wziąść panel do ręki nalezy jeszcze odłączyć kostki od el. szyb.
Życzę Miłego malowania i rozkręcania ;D

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2006, 21:39:03 »
dopatrzyłem sie jednej ciekwej rzeczy w samochodzie "ave409". widze ze masz podgrzewanie przednich wycieraczek, wstawki z drewna czyli mozna domniemywac ze jest to wersja SOL. a teraz popraw mnie jesli sie myle. czy dobrze widziałem na zdjeciu- ze nie masz klimy.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2006, 21:51:39 »
ja też nie widzę włącznika - takie małe OT

ave409

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2006, 22:18:40 »
gdybys przeczytal pierwszy topic bys wiedzial - TO NIE JEST MOJE ZDJECIE tylko samochodu NYGUSA bo moj aparat został u rodziców w domu. Mam klime i wszystko, mam tutaj u siebie gdzies fotke podswietlenia, ale nie wiem czy klime zobaczysz

ave409

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Czerwca 2006, 22:22:14 »

Stare zdjecie sprzed wymiany oswietlenia ;D Na szczęśćie żarówka od klimy JESZCZE wytrzymała ;D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl