Autor Wątek: Praca silnika i jego obroty na gazie  (Przeczytany 5410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kaska

• Gość
Praca silnika i jego obroty na gazie
« dnia: 03 Czerwca 2006, 11:14:54 »
Mam pytanie do tych co mają instalację gazową w swoich autkach.
Autko ma instalację od 18.06.2002 czyli już ją miało jak je kupowałam (04.2004) Nie mam pojęcia co to za instalacja. Z tego tylko co jest w dokumentach to tak: reduktor Landi Renzo, reszta wymienionych elementów LOVATO, zbiornik KMBF KOPEĆ 65 dm3.
Przeglądy robię dwa razy w roku jesienią i wiosną w Szczecinie na Nehringa. Ale do rzeczy:
Skaczą mi obroty okropnie na wolnych od 100 do 1000 czasami nawet potrafi mi zgasnąć jak jest zimny silnik. Tam gdzie robię przeglądy twierdzą że jakiejś kiepskiej jakości gaz zatankowałam i nie będą do niego regulować obrotów, bo jak zatankuje dobry gaz to będzie wtedy też źle. Było by ok gdyby nie fakt że zazwyczaj tankuje na Shellu i jest tak samo.
Te skoki obrotów są na ogól jak jest jeszcze nie rozgrzany silnik, jak trochę pojeżdże to się normuje. I tu pytanie czy jak rano odpalacie auto to jeździcie "chwilkę" na benzynie aż się auto rozgrzeje i przełączacie na gaz, czy od razu przeskakujecie na gaz?? Ja zazwyczaj po odpaleniu auta czekam chwilkę i dociskam gazu na 2000-3000 obrotów i wtedy sam się przełącza na gaz.
Na ostatnim przeglądzie facet sugerował mi założenie jakiegoś komputerka (ok. 1000zł.) do gazu. Czy Wy macie takie coś?? Czy bez tego działa wszystko bez zarzutów?? Bo na trasie na gazie jeździ super. Wiadomo, że ma trochę mniejszego kopa niż na benzynie ale to chyba normalne?? Najgorzej jest w mieście jak stoje na światłach, albo jak zwalniam i dojeżdżam do skrzyżowania i wtedy potrafi mi zgasnąć. Czasami jest to wkurzające zwłaszcza jak się wspomaganie wyłączy to boję się że kiedyś fiknę gdzieś przez to. Poradźcie coś. Czy warto kupić ten komputerek?? Będę wdzięczna za wszelkie informację i spostrzeżenia.

Kaska

OLI

• Gość
Odp: Praca silnika i jego obroty na gazie
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwca 2006, 13:03:00 »
Rano zanim przełączysz na gaz odczekaj około 5 min. Najlepiej przejedź około kilometra na benzynie zanim zmienisz na gaz. Ja przełączam jak tylko wskazówka od temperatury zacznie wchodzić na podziałke, wtedy jest wszystko w porządku. W ciągu dnia gdy już auto odpalałaś nie musisz tak długo czekać, patrz wtedy na wskaźnik temperatury silnika.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwca 2006, 17:06:27 »
sprawdziłbym przy okazji kopułkę - moja szarpała jak dzika na gazie, a przy przechodzeniu z Pb na LPG na wolnych obrotach też potrafiła zgasnąć - kopułka YEC - 73zł, i problem zniknął...

zobaczymy co będzie teraz, bo dostała właśnie nowego kompa, bo stary padł, i goście ją od nowa ustawiali...

Kaśka : nie daj sobie wmówić że tankujesz zły gaz -  nawet na najpodlejszym gazie, jak wszystko jest ok z instalką, to auto jako tako chodzi, ale NIE gaśnie...

kurde, nie znam tam nikogo w tych okolicach... :/

\pzdr\
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwca 2006, 20:06:01 »
Pani Kasiu  ;D
- gaśnięcie przy zwalnianiu to wynik tzw dmuchania w rurę (tutaj się udzielałem: http://tiny.pl/gbj9)
- Marcin ma rację - gazmani ściemniają
- co do instalki - zrób zdjęcie pod maską, szczególnie części od reduktora do miksera
- no i pytanie jaki masz silnik w camry 1MZ-FE czy 3VZ-FE ? Jeśli pierwszy to Marcin nie znajdziesz w nim ani kopułki, ani przewodów WN ;-))
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Czerwca 2006, 16:13:20 »
no i pytanie jaki masz silnik w camry 1MZ-FE czy 3VZ-FE ? Jeśli pierwszy to Marcin nie znajdziesz w nim ani kopułki, ani przewodów WN ;-))

Maniek - gdybym o tym nie wiedział, to jużbym kupił 3VZ-FE i na nim jeździł... na 1MZ-FE na razie nie mam...

Co do silnika Kasi, jest to na 99,9% 3VZ-FE ( pisała kiedyś że ma Camry z 93, więc wtedy nawet w US/CAN 1MZ-FE nie było )

pzdr
3VZ.pl

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwca 2006, 23:50:38 »
Czesc Kasiu.

Moim zdaniem to beda membrany w parowniku gazu. Jesli autko ma ten gaz tyle czasu co mowisz i nie byly zmieniane to one sa juz do wyrzutu. Na zimnym silniku sa twarde jak plastik i auto dlatego gasnie bo zalewa sie gazem. Miale m ten sam objaw w swojej pierwszej Camry. Nie szukalbym  tu przycztny ani w jakosci gazu ani w przewodach czy kopulkach. A juz napewno nie daj sie naciagnac na jakis komputerek za 1000 zl bo to jakis absurd totalny jest. Zwykly naciagacz i oszust. Skoro bylo do tej pory ok to tak mam zostac. Jedz do innego gazownika nie rozbierze ci parownik i zmieni membranki.

Pozdrawiam Daro
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwca 2006, 23:53:18 wysłana przez Daro78 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwca 2006, 00:13:59 »
no, na to bym nie wpadł :)

ale od czego jest forum ?? :)

oby to była właśnie przyczyna, bo co by nie mówić, wyjdzie najtaniej ze wszystkich do tej pory podanych rozwiązań :)

pzdr
3VZ.pl

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Czerwca 2006, 10:52:24 »
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :) Jak chwilkę czasu wygospodaruję to podjadę do jakiegoś gazownika i zrobię wszystko zgodnie z zaleceniami ;)
Zrobiłam kilka fotek tego co pod maską. Nie wiem czy tam coś się uda zobaczyć, ale jak chcecie oglądajcie do woli ;) Ja na razie "testuje" nowy zakup - Fiata Barchetta ;) Co prawda to nie to samo co toyotka, ale czasami miło poczuć wiatr we włosach ;)
Pozdrowienia!!!
Kaska
http://kasiulka13.fm.interia.pl/index.html

Kaska

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2006, 22:36:05 »
To znowu ja!! ;)
Byłam u innego gazownika. Obejrzał wszystko, sprawdził i jego zdaniem jest wszystko ok. Pytałam o te membrany w parowniku wymienia się je średnio co 160 tys. km (czy jakoś tak) ale jeżeli coś było by z nimi nie tak to przy górnych granicach odczytu z komputera było by to widać (chyba nie pokręciłam nic ;) ) Odczyty ok więc facet nie rozbierał tego. Podkręcił tylko obroty i na razie jest ok. Obroty nie falują i auto nie gaśnie (tfu, tfu, tfu...) Mam kontrolnie podjechac do niego jeszcze za tydzień, ale mówił, że powinno być ok. Facet mówił, ze często obroty tak falują z powodu świec lub sondy lambda jak są już zjechane, ale u mnie to odpada.
Pozdrowienia!
Acha! Moja Camry to 3VZ-FE

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2006, 00:33:16 »
To znowu ja!! ;) [...] Acha! Moja Camry to 3VZ-FE

no, to już pisałem kiedyś :D

pzdr
3VZ.pl