Autor Wątek: Katalizator  (Przeczytany 10620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rmoteka

• Gość
Odp: Katalizator
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Września 2006, 10:12:49 »
Ja nie wyciąłem żeby dostać mocy, a raczej żeby ją odzyskać. Moja toyotka miała tak zapchany katalizator, że po wyjęciu i sprawdzeniu pod słońce było widać tylko czerń. Po podłączeniu do sprężarki i dmuchnięciu ok 4 atm nie udało się z drugiej strony zgasić zapalniczki.
Dlatego wywaliłem kata, a że nie było pod ręką nowego to zamontowałem co było czyli strumienicę, licząc, że będzie ciszej niż przy samej rurze, będzie lepiej dla środkowego i ostateniego tłumika jak się trochę ochłodzą spaliny. Nie w celach tuningowych. No i zadziałało między 700-3000 obrotów silink stał się (na czucie) elastyczniejszy, automat zaczął delikatniej przerzucać biegi i w górę i w dół. Nie to auto, ale ja się nie ścigam, nie uprawiam lansu po mieście, nie piszczę oponami (nawet na zakrętach), prędkość max 125 km/h na autostradach. Pewnie z oryginalnym katem i silinikiem z przebiegiem 23kkm (a nie 230kkm) było by szybciej i lepiej ale po co? Teraz jest ok a stary katalizator męczył samochód.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2006, 10:31:15 wysłana przez rmoteka »

Admin

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2006, 10:39:53 »
A nie zastyanawiałeś sie nad montarzem kata sportowego/metalowego. Zgodnie z ekologia a nie zatyka wydechu.

he he nie robiłem fury dla lansu czy wyscigów z resztą ci co mnie znaja to moga to potwierdzić. Robiłem ją dla siebie, poprostu lubie ten dzwiek silnika, lubie wiedzieć na co go stać a do tego grzebanie przy nim to sama przyjemność.

A teraz mam dupowoza ale mam nadzieje ze juz nie długo. Na poczatek układ wydechowy i hamulce potem sie zobaczy.

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2006, 10:56:47 »
W sumie to nie wiedziałem o istnieniu strumienic dopóki nie musiałem wywali kata u siebie, więc o wersjach sportowych właśnie się dowiedziałem  :-[
Jestem mechanikiem amatorem starej daty (jeżeli chodzi o wiedzę), mój ojciec naprawiał auta w latach 80-90 poprzedniego wieku  ;). Tyle co się napatrzyłem i napomagałem tyle wiem, reszta z internetu, w Zamościu nie ma nawet z kim pogadać na ten temat, albo mechanicy którzy poza odkręcaniem i zakręcaniem nic nie wiedzą, albo lasnerzy z dodatkowymi naklejkami na wlewach paliwa dodającymi po 40 KM. A co do strumienicy to i tak zamierzam ją wywalić i wstawić oryginalnego kata, bo moim marzeniem jest utrzymanie toyotki w stanie maksymalnie oryginalnym, bez dodatków, bez bajerów i dojeżdzenie do do 1 Mkm, a później do muzeum. Jedyne zmiany jakie są to końcówka na rurę  :P (poprzedni właściciel ale delikatna) i "drewniane" naklejki  :P do wywalenia. Chciałem co prawda zmienić auto, ale na razie nie mam na co, najwyżej obok na placu stanie LS 400 ale jeszcze musze pomyśleć. Patent ze strumienicą to tylko proteza na krótki czas ale pomogła wakacje przejeździłem przyjemnie, a było  ciężko, już myślałem że skrzynia mi padła tak szarpało przez zapchany kat.

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2006, 20:17:40 »
I jeszcze co do wydechu, trochę Admin miałeś rację. Pod koniec suwu wydechowego na samej górze jak jest cylinder przez moment zawór wydechowy może być niedomknięty (nie wiem czy akurat w 2,2 czy 3,0 tak jest) a ssący może być już częściowo otwarty lub się otwierać (piszę wszystko w trybie przypuszczajacym bo nie wiem jak to ma się do aut w motocyklach tak jest) wówczas podciśnienie wytworzone podczas wydechu dodatkowo zasysa (jeszcze przed suwem ssania) paliwo do cylindra. I jeżeli wydech będzie tak zaprojektowany (ztuningowany) że wytworzy się większe podciśnienie niż przewidział to producent a układ dolotowy przeprogramowany tak żeby dostawał większą dawkę to możemy dostać dodatkową porcję paliwa która zwiększy moment obrotowy/moc. W silnikach gaźnikowych robi się to poprzez modyfikację dysz i komory mieszania a we wstryskowych przez chiptuninig ( nie mylić z ciptuninig albo  cheaptunning) zwiększanie czasu otwarcia wtrysków itp....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl