Autor Wątek: Wyciecia katalizatora a sonda lambda  (Przeczytany 18953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FOKA

• Gość
Wyciecia katalizatora a sonda lambda
« dnia: 17 Września 2004, 16:56:41 »
Witam!
Czy jakbym wycial katalizator i wstawil rure w jego miejsce to bedzie ok?
Czy sonda ktora jest za katalizatora bedzie poprawnie dzialac?
Napiszcie co sadzicie o wycieciu katalizatora

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2004, 17:01:34 »
Mysle że to kiepski pmysł, sonda będzie przekazywała niezbyt dokładnie info do kompa i zamiast polepszenia osiagów mogą sięone pogorszyć. A pozatym Yaris ma chyba 2 sondy - jedna przed a druga za katem, więc ja bym nie ryzykował-lepiej wsadzić sportowy kat.

Pozdrawiam

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2004, 17:02:54 »
niestety sportowy katalizator kosztuje az 1000zl :-(
tak, sa dwie sondy przed i za katalizatorem

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2004, 17:06:16 »
Jak masz 2 sondy to problem bedzie z pracą drugiej sondy. Można kombinować z układami oszukującymi komputer (symulator pracy sondy) pytanie tylko czy zyskasz coś na tym. Te silniki były projektowane jako silniki z katem wiec możesz rozwalić wszystkie zjawiska falowe w układzie wydechowym.

Jak bede miał chwile to poszukam artykułu na ten temat. Nie pamietam ale chyba Chojnacki testował takie modyfikacje.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2004, 17:08:09 »
Cytat: FOKA
niestety sportowy katalizator kosztuje az 1000zl :-(
tak, sa dwie sondy przed i za katalizatorem

No właśnie cena jest niezła, ale nadal uważam że sondy będą przekazywać błędną informacje i komputer będzie pracował jak w trybie awaryjnym - czyli wyposrodkuje dawkępaliw i powietrza ustawienie zapłony it.d. i zamiast (+) ileś koni będzie (-) ileś koni.

Takie jest moje zdanie, może ktoś ma inne....

adi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Września 2004, 17:24:23 »
ja mam awarie jednej sondy i ciagle mi sie pokazuje ze  jest awaria silnika (zolta kontrolka)  :cry: jak sie dostac do 2 sondy bo ta pierwsza zlokalilowalem :lol:  i jak to zaprawic bo lipa jest straszna :sad  :cry:  :(

serwisSJ

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2004, 17:02:12 »
Sonda za katalizatorem nie bedzie dobrze działac a komputer zaswieci check engine i nie skasujesz tej usterki. Mozna by zakombinowac i oszukac sonde ale nie wiadomo czy warto. lukasz

szad

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2004, 17:59:32 »
kup polski metalowy katalizator.. koszt 250-450 pln :D
my mielismy taki pomysl z naszymi TSami ale jakos nam przeszlo

FOKA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2004, 23:30:17 »
a co da mi ten polski katalizator?bedzie lepszy niz ten co jest?
a jak kupic to gdzie i jaki?

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2004, 23:52:40 »
Metalowy kat. jest mniej restrykcyjny jeśli chodzi o przepustowość gazów, więc układ siębędzie łatwiej "opróżniał", mniej obciążając silnik, a i sonda lambda będzie zadowolona. Kupisz go w firmach zajmujących sięwydechami, jest to polski uniwersal dobierany do pojemności Twojego silnika i układu wydechowego.

CoOljaCk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Września 2004, 10:01:09 »
daruj se katalizator. wstaw puche albo rure i jedz do gazownika (tego co LPG zaklada w aucie) jak bedzie dobry w tym co robi to zalozy Ci zamiast sondy lambda taka kosteczke co bedzie symulowala jej dzialanie. Przeciez na gazie stosunek powietrza do reszty jest inny a sondy jakos pracuja :))))

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Września 2004, 13:32:02 »
Cytuj (zaznaczone)
a sondy jakos pracuja

Właśnie jakoś...a tutaj koledze chodzi o to aby była większa moc, a w przypadku wycięcia kata - może ona spaść! :?

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2004, 23:44:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Przeciez na gazie stosunek powietrza do reszty jest inny a sondy jakos pracuja

Tu chodzi chyba o emulator sondy lambda.A co by sięstało jakby sonde tą drugą wywalić na wolne powietrze za rure,a rure zaślepić i wtedy by miała odczyt,że powietrze jest tak super czyste,że lepiej być niemoże(jakby był super kat :lol: ).Niewiem,tak se tylko myśle,ale gdzieś już o tym czytałem na forum sr chyba.FOKA spróbuj sonde(tą drugą) na dwór wywalić i zobacz co będzie...  :roll:

adi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2004, 08:07:59 »
Cytat: FAWORYT
Cytuj (zaznaczone)
Przeciez na gazie stosunek powietrza do reszty jest inny a sondy jakos pracuja

Tu chodzi chyba o emulator sondy lambda.A co by sięstało jakby sonde tą drugą wywalić na wolne powietrze za rure,a rure zaślepić i wtedy by miała odczyt,że powietrze jest tak super czyste,że lepiej być niemoże(jakby był super kat :lol: ).Niewiem,tak se tylko myśle,ale gdzieś już o tym czytałem na forum sr chyba.FOKA spróbuj sonde(tą drugą) na dwór wywalić i zobacz co będzie...  :roll:

a gdzie jest ta druga sonda :bojjjjjjjjjj

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2004, 13:14:12 »
Przecież wszyscy od początku wątku piszą ,że pierwsza przed,a druga za katalizatorem,a gdzie i ile cm za katem,to niewiem,bo niemam Yarisa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl