Autor Wątek: Zmiana zegarow  (Przeczytany 1891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kelu

• Gość
Zmiana zegarow
« dnia: 16 Czerwca 2006, 23:09:08 »
Witam

Za okolo dwa tygodnie bede posiadaczem Corolli E10 1,3 16V XLi z silnkiem 1332cm3 (88KM). Znam ten samochod dosc dokladnie i przeszkadza mi w niej brak obrotomierza.

Moim pomyslem na zmiane tego stanu rzeczy jest zamontowanie tam calych zegarow od wersji z silnikiem 1,6. Czy ktos z was probowal takiej przerobki lub wie cos na ten temat?

Pozdrawiam. I czekam na Wasze opinie.

kelu

• Gość
Odp: Zmiana zegarow
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2006, 15:47:04 »
Moze sie troszke niejasno wyrazilem. Postaram sie sprostowac.

Niektore wersje Corolli maja obrotomierz na desce rozdzielczej obok predkosciomierza (wg informacji ktore posiadam to w obrotomierz wyposazone sa Corolle E10 z silnikiem 1.6). Czy zamontowanie zegarow z wersji silnikowej 1.6 nie wymaga przerabiania wtyczek, doprowadzania nowych kabli sygnalowych dla obrotomnierza itd itp.

Wiem napewno ze w Oplu Vectrze taka zmiana ograniczyla sie tylko do wymontowania starego zestawu zegarow, przepiecia kabli do nowego i zamontowaniu go na swoje miejsce. I juz jest dzialajacy obrotomierz.

Jak myslicie? Cenne sa wszystkie wskazowki.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2006, 21:43:57 »
Moze sie troszke niejasno wyrazilem. Postaram sie sprostowac.

Niektore wersje Corolli maja obrotomierz na desce rozdzielczej obok predkosciomierza (wg informacji ktore posiadam to w obrotomierz wyposazone sa Corolle E10 z silnikiem 1.6). Czy zamontowanie zegarow z wersji silnikowej 1.6 nie wymaga przerabiania wtyczek, doprowadzania nowych kabli sygnalowych dla obrotomnierza itd itp.

Wiem napewno ze w Oplu Vectrze taka zmiana ograniczyla sie tylko do wymontowania starego zestawu zegarow, przepiecia kabli do nowego i zamontowaniu go na swoje miejsce. I juz jest dzialajacy obrotomierz.

Jak myslicie? Cenne sa wszystkie wskazowki.
Tutaj http://www.trader.pl/details,30172,100504080.asp#bigpicture widać ze 1.3 też ma obrotomierz i w sumie dziwi mnie troche ze u Ciebie nie ma. Ktory to rocznik?

Jeśli wsadzisz zegary z 1.6 to może być problem np. z wyskalowaniem prędkościomierza (u mnie jest do 220 km/h w 1.3 pewnie mniej). generalnie szukaj zegarów z 1.4 (czy tam 1.3, jak zwał tak zwal) i nie powinno byc problemu, zwlaszcza ze aut z tym silnikiem jest najwiecej :)

W corolli E9 1.3 wymiana zegarow bez obrotomierza na takie z obrotomierzem to bylo tylko przelozenie i zadnych innych kombinacji. Tu pewnie bedzie podobnie.

« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2006, 21:51:42 wysłana przez Pigletto »

kelu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2006, 14:35:50 »
Rocznik auta to 93 wersja z silnikiem 1332cm3 XLi.

Wiem ze iu w tego rodzaju autach montowane byly zegary z obrotomierzem ale niestety nie u mnie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl