Autor Wątek: PRIUS - wersja amerykańska  (Przeczytany 8031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
PRIUS - wersja amerykańska
« dnia: 19 Czerwca 2006, 11:17:09 »
Mam pytanie do tych, którzy sprowadzali Priusa z USA. W Polsce są tylko dwie wersje: SOL i SOL+NAVI. W USA jest 9 pakietów (Package #1 - Package #9).  Ale za to w USA Prius jest znacznie tańszy i jest duży wybór na rynku wtórnym. W Polsce praktycznie nie ma rynku wtórnego (no może z 5 samochodów).
1) Jak się mają te werjse polska do amerykańskiej? Która odpowiada której.
2) Widzę, że jest więcej różnic: brak trybu EV w amerykańskiej oraz brak termosu na płyn chłodzący w polskiej. Czy jeszcze coś?
3) Jak kwestia radia w samochodzie? W Polsce radia mają strojenie co 0,05 MHz, w USA co 0,2 MHz (na nieparzystych wartościach). Czy radia w Priusie mają ten problem?
4) Inne sprawy, takie jak licznik prędkości, mil, itp. Czy da się to przestawić na kilometry? Czy termometr da się przestawić na stopnie Celsjusza?

Lew2
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

seravok

• Gość
Odp: PRIUS - wersja amerykańska
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2006, 16:13:58 »
pkt 1: Nie wiem.Jak kupowalem to tez byly 2 zasadnicze wersje. Teraz widze ze doszla np opcjonalna skora
pkt 2: Poza tym co wymieniles w stanach masz do wyboru jasna tapicerke,  w europie tylko szara
pkt 3: Tak, radio szuka tylko po nieparzystych koncowkach.Nie jest to duzy problem bo przewaznie duze stacje nadawaja na wiecej niz jednej czestotliwosci.W kaliszu nie moge posluchac tylko radia centrum
pk4 4: Predkosciomierz przestawiasz z mil na kilometry jednym przyciskiem.Przebiegu w milach i stopni  farenhaitach nie da sie przestawic.Mozna zmienic bios auta na europejski i wtedy masz wszystko metrycznie ale jak narazie zaden serwis nie chce lub nie umie tego zrobic. Ale to nie jest problm.Juz tyle razy przeliczalem mile i farenhaity ze robie to prawie automatycznie i posiadlem przez to nowa umiejetnosc :-)

seravok

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2006, 16:17:02 »
aha, Tryb EV to nie jest jakas wieka filozofia. Zwykly elektryk uruchomil mi ten tryb za kilkadziesiat zlotych.Wystarczyl metr kabla i jeden pstryczek elektryczny

Offline Arkadi73

• Toyot Leżący
  • *
    • https://www.facebook.com/Toyota-Prius-Polska-604897093231189/?ref=bookmarks
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sierpnia 2017, 00:32:00 »
Witam mam priusa import z Japonii i nie działa u mnie przycisk na kierownicy Display. I teraz pytanie czy to wina przycisku czy ktoś spierniczył sprawę jak zmieniał oprogramowanie na angielskie. Jak to sprawdzić bo kupowanie przycisku to suma 60 funtów. A po podłączeniu do kompa pokazuje błąd połączenia z przyciskiem.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sierpnia 2017, 17:01:39 »
Bardzo często te priusy z USA to bieda wersje. Ale nie ma się co dziwić, skoro sprzedawano je tam w cenie podstawowej wersji renault Clio 1.2 w Europie... A w Europie - mam cennik na PL z 2010 stało to:

- Luna 99900 PLN,
- SOL 104900 PLN,
- Prestige 112900 PLN.

Dodatkowo:

Pakiet komfort 3000 PLN (zawarty w wersji Prestige już)
PAkiet Navi       9000 PLN
Pakiet szyberdach 5000 PLN
Pakiet skóra + bezpieczeństwo 13000 PLN (dostępny tylko dla wersji Prestige)

Z USA prius: rzadko który ma HUD - czyli rzutnik na szybę. Rzadko który ma dotykowe przyciski na kierownicy.

Natomiast wersje wysokie miewają nawet elektrycznie ustawiany fotel kierowcy z mnóstwem silniczków (identycznie jak w lexusach wyższych IS, GS), skórzaną tapicerkę również w niewystępujących w Europie odcieniach. Mogą mieć LKA - Lane Keep Assist czyli asystent pasa ruchu, niedostępny w Europie.

Do tego dochodzą wspomniane problemy mile / fahrenheity, zużycie paliwa w MPG, niedziałająca w Europie nawigacja itd.

Rosjanie potrafią wszystko co prawda przerobić, ale to kombinacje.

Zależy od ceny i stanu pojazdu innymi słowy czy się w to bawić czy nie.

Offline AdamPlock

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2018, 10:19:06 »
Witam. Czy ktoś zna schemat podłączenia trybu EV do wersji z USA

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl