Autor Wątek: Zacinający się wskaźnik temp. płynu  (Przeczytany 3318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ssww

• Gość
Zacinający się wskaźnik temp. płynu
« dnia: 21 Czerwca 2006, 16:21:01 »
Prosze o podpowiedź co może być przyczyną, że przy niskich temp. poniżej 20 st. w kabinie wskaźnik temp. ani drgnie, dopiero gdy temp. powietrza  wewn. auta podnienie się to wskaźnik zaczyna powolną wspinaczkę do właściwej pozycji - czsami muszę przejechać kilkadziesiąd km (w zimie) aby zaczął działać prawidłowo.
Ma ktoś jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2006, 16:54:46 wysłana przez ayrsen »

ayrsen

• Gość
Odp: Zacinający się wskaźnik temp. płynu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2006, 16:53:45 »
Hmm - lato za oknem (nareszcie) a tu takie "zimowe" pytanie... ;) Generalnie, teraz jest sezon na pytania w stylu "klima mi nie działa" ale skoro już pytasz to:
1) podaj więcej szczegółów, np:
przy niskich temp. poniżej 20 st. w kabinie
Czy chodzi Ci o -20st czy o temp. poniżej +20st ???
Zimą przecież to normalne, że trochę czasu upływa, zanim silnik się nagrzeje i zacznie dmuchać ciepłe powietrze... ;) Z kolei latem ciepłe powietrze dmucha z nawiewów na okrągło i jest raczej problem z jego nadmiarem a nie brakiem... ;)

Ale jeśli:
czsami muszę przejechać kilkadziesiąd km (w zimie ) aby zaczął działać prawidłowo
no to chyba termostat nie działa prawidłowo.

Generalnie patrz punkt 1 - napisz więcej szczegółów - co się dzieje, jak już sie nagrzeje (rzeczywiście dopiero po kilkudziesięciu kilometrach?), jaki masz poziom płynu chłodzącego, czy ogrzewanie działa sprawnie, czy wyłącza się wentylator po wyłączeniu silnika, czy tempertaura silnika jest ustabilizowana, czy ciągle rośnie/maleje po włączeniu wentylatora itp, itd.

sp0rting

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2006, 13:03:47 »
mam prawie to samo bo dotyczy nie temperatury a poziomu paliwa....wystarczy popukac w szybkę od osłony liczników i wskazóweczka się podnosi....ew. opada :) może to Ci pomoze.
prawdopodobnie jest lekko zakurzony i trzebaby rozebrac i wyczyscic....

darku

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2006, 22:11:31 »
Zdemontujcie wskazowki, wycentrujcie otwor pod nimi i bedzie git :)

ssww

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2006, 18:04:07 »
Zdemontujcie wskazowki, wycentrujcie otwor pod nimi i bedzie git :)

Przepraszam za tak długi odpowiedzi.

Jak poprzednik ze wskaźnikiem paliwa tak ja mam z temp. - trzeba popukać w szybkę i się podnosi ale zaraz potem zacina się i tak w kółko.
Wyjąłem wskażniki - poruszałem wskazówką ale dalej się zacina. Proszę o podanie wskazówek co do demontażu wskaźników abym dostał się do niego i mógł go przeczyścić ( wycentrować ). Rozebrałem do momentu możliwości wymiany żarówek w tylnym panelu oraz przedniej szybki. Czy można rozebrać dalej bez obawy na uszkodzenie ?
Jak mozna przetestować czujnik temperatury płynu a jak samego wskaźnika?

Za odpowiedź z góry dziękuję.

P.S.
Ogrzewanie i klima działają , wentylatory również.

Qba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2006, 10:35:01 »
Miałem podobne dwa przypadki. W T19 zacinał się prędkościomierz. Po rozebraniu zegarów okazało się, że tarcza wykrzywiła się i ocierała o podstawę wskazówki. Podklejenie tarczy pomogło.
W drugim przypadku zacinał się wskaźnik temperatury w T22, naprawiony w ASO na gwarancji.

przemo2.0td

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2006, 09:42:14 »
witam
nalezy zdemontować zegary dostac sie od przodu do wskazowek nie jest to skomplikowane :-o
zdjąć wskazówki z oski (pociagajac do siebie i osadzic ponownie), nie tak gleboko aby o tarcze pod wskazowka nie zacieraly .proste :icon_pray:
pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl