Autor Wątek: zakupy audio do Cariny E kombi  (Przeczytany 4542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

michal7

• Gość
zakupy audio do Cariny E kombi
« dnia: 27 Czerwca 2006, 01:05:55 »
Cześć
mam wolne ca. 1000zł i chciałbym kupić nowe radio i głośniki do mojej cariny E. Jest to kombi ale zależy mi głównie na dobrej jakości dźwieku na przednich fotelach (jeśli ktoś u mnie podrózuje z tyłu to żona z małym - nie posłucham wtedy głośniej...). Jednak głównie jeźdżę sam. Chciałbym nowe radio z CD (CDR, CDRW), nie musi być MP3 - ale byłoby miło. Ma miec dobry tuner (słucham głównie radia), ma czasem zagrać bardzo głośno jednak czysto (i jeśli głośno to dla mnie a nie Pani obok na drodze). Ma byc przede wszystkim czysto, bez sypania piasku, dynamicznie. Muza przerózna, od jazzu po elektroniczną. Wymagania niemałe a kasa ograniczona - jednak jestem pewien że za tę kase mogę miec 100x lepiej niz to co zostało w spadku po pierwszym właścicielu (medion z pioneerami) Co proponujecie? Poprosze o sugestie na konkretne modele sprzetu. W domciu jest denon z infinity, ale stoi nieużywane, więc muzy słucham TYLKO w samochodzie. HELP!

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: zakupy audio do Cariny E kombi
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwca 2006, 10:46:30 »
Do swoich zamierzeń dodaj jeszcze konieczne wygłuszenie drzwi, bez wygłuszenia szkoda pakować kasy w głośniki i radio bo i tak nie zagra odpowiednio.

Co do sprzętu to niech się znawcy wypowiedzą.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2006, 12:29:42 »
jak wladza najwyzsza zauwazyla wygluszenie drzwi to podstawa i bez niej nie ma sie co zabierac za reszte....
czyli odpada nam juz min 100 zl....
teraz za reszte kasy nie widze mozliwosci aby zagralo to GOSNO, CZYSTO i DYNAMICZNIE.....
zeby bylo glosno i DYNAMICZNIE bez wzmaka sie nie obejdzie.....

oczywiscie dla kazdego opisywanie muzyki to co innego....
dla jednych auto 7s do 100 to juz nie zle przyspieszenie, a dla innych mocno srednie.....

biorac pod uwage pieniadze jakimi dysponujesz, to jednak proponuje zakup uzywanego radia (np jakies JVC za ok 400 zl) i do teog nowych glosnikow w okolicach 500 zl.....

co do konkretnych modeli to ciezko sie wypowiadac, poniewaz to juz bardzo zalezy od upodoban.....
biorac pod uwage ze pisales o muzyce od jazzu do elektroniki to generalnie wszystko to zagra....
jedno gorzej drugi elepiej.....
nawet glosniki za 3 tys ktore poprawnie 'zagraja jaaz' nie zagraja poprawnie innych, skrajnych gatunkow muzyki.....

podsumowujac
moje proporcje to:
- radio 400
- glosniki 500
- wyglusznie min 100

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

michal7

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2006, 23:26:30 »
OK, czyli 100 odpadło na wygłuszenie, spoko. Tylko miałem nadzieje że pchniecie mnie na cos bardziej konkretnego, typ, model. Nie chce grzebac i pytac czy taki a taki bedzie OK. Ufam UFF UFF wam i potrzebuje info: kup sobie to i to. I jeśli nie może byc dynamicznie w tym budżecie to tez to łykam, niech bedzie z pamiecią na kilka sekund przy polskich dziurach. Wzmacniacz olewamy, nie chce sprzetu za 2 tys w furce za 12, hehe.. Radio jakieś znajdę. A głosniki? Czytałem tu o firmie Lanzar. Nazwa mi sie podoba, kupić to?.. A tak przy okazji, kto mi to zamontuje? Polecacie w warszawie jakiś punkt, kogos znajomego?

Paweł G.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipca 2006, 02:27:57 »
Witam

A jakie masz teraz głosniczki? fabryczne czy nie?
bo jak masz fabryczne to proponuje nic nie ruszac i kupic tylko dobre radio np ALPINA, CLARION a dlatego tak bo za 1000 zl nie zrobisz tak dobrego  audio zeby bylo duzo lepsze od fabryczego w stosunku do wydanej kasy

a jak masz juz jakies glosniki, prawdopodobnie slabe to rzeczywiscie trzeba wygluszyc drzwi to znaczy wykleic drzwi matami , dac dystanse pod glosniki , i kupic zestaw glosnikow np: Helix na allegro po 270 zl http://www.essa.com.pl/oferta/index.php?id=2,156,158&kid=158&pid=714

zostaje na radio 600 zł to Alpina http://www.allegro.pl/item112984553_alpine_cde_9848rb_nowy_komplet_gwar_vat_od_ss.html

takie jest moje zdanie :D

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2006, 03:26:55 »
Wszyscy wszedzie polecaja te glosniczki:
http://www.allegro.pl/item113838452_zestaw_lanzar_vx6c_120w_16_5cm_wysylka_gratis_.html

bez wzmaka podobno ładnie potrafią zagrać :)

michal7

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipca 2006, 11:34:50 »
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Kupiłem fajnego clariona 4 x 51W, radyjko fajne i głosniki hertza. Jakos nie jestem zadowolony. Chyba z głosników. Jeszcze nie wygłuszyłem drzwi, ale zaczyna mi to pierdzieć na 2/3 potencjometra z radia. Rezonans na drzwiach fatalny. Nie jest głośno a chyba na tym zalezało mi najbardziej, ale bez pierdzenia basu! Potencjometr siły głosu ma skalę od 0 do 33, na 23 efekt przestaje być miły dla ucha, bas nie wyrabia. Jade na działke na kilka dni to może wygłusze, zara sobie poszukam czym :)

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lipca 2006, 12:12:29 »
Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Kupiłem fajnego clariona 4 x 51W, radyjko fajne i głosniki hertza. Jakos nie jestem zadowolony. Chyba z głosników. Jeszcze nie wygłuszyłem drzwi, ale zaczyna mi to pierdzieć na 2/3 potencjometra z radia. Rezonans na drzwiach fatalny. Nie jest głośno a chyba na tym zalezało mi najbardziej, ale bez pierdzenia basu! Potencjometr siły głosu ma skalę od 0 do 33, na 23 efekt przestaje być miły dla ucha, bas nie wyrabia. Jade na działke na kilka dni to może wygłusze, zara sobie poszukam czym :)
Hej!
jeszcze zalezy jaki masz model tych Hertzów.. Jedne z nich swietnie soba radza zasilane z radyjka, a zdecydowana wiekszosc Hertzów wymaga osobnego wzmaka.. Wyglusz drzwi, dźwiek napewno sie poprawi no i blachy przestaną rezonować.. Glośniki mogą też pierdziec, bo koncówka mocy w radiu nie wyrabia. Wzmacniacz w radiu nie ma siły żeby dynamicznie sterować membraną głośnika.
Według mnie są dwa problemy:
- niewygłuszone drzwi,
- słaby napęd dla Hertzów..  (wydaje mi sie że kupiłes hertze "ESK" <- nie jestem pewien ale to chyba one właśnie wymagają wzmacniacza..)

pozdro!

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Lipca 2006, 12:40:21 »
Coobah81 juz wiekszosc napisal.....
ja sie jeszcze troche powtorze...

- jesli chciales glosno to nigdy nei z radia!!
- skoro na 1/3 gra juz same znieksztalcenia, to NAPEWNO nie jest to wina glosnikow, tylko tego co je zasila - w tym przypadku radia (bo radio sluzy do 'dawania' sygnalu a nie jesgo wzmacniania.....)
- jesli wygluszysz drzwi to napewno sie polepszy, ale tylko przy cichym sluchaniu...... - poglebi sie bas.....

NIE DA sie zrobic dobrze brzmiacego - GLOSNO grajacego zestawu bez zewnetrznego wzmacniacza.......
(jeszcze oczywisice alezy co kto rozumie przez glosne 'granie'....)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Coobah81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipca 2006, 14:15:03 »
to i ja cos jeszcze dołoże :D