Autor Wątek: Moja pierwsza toyota camry  (Przeczytany 7635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Albert

• Gość
Moja pierwsza toyota camry
« dnia: 28 Czerwca 2006, 01:52:07 »
Witam mam na imie Albert i jestem nowy,dzisiaj nabyłem toyote camry 2.5V6 z 89' nic nie wiem o tym aucie czy ktoś może powiedzieć na co zwrucić uwage żeby auyko się nie popsuło zbyt szybko,narazie jeździ ale bez 3-go biegu:)

Pozdrawiam
Albert Camry 2.5V6
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2008, 00:45:38 wysłana przez SZYMON14 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Moja pierwsza toyota camry
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2006, 01:36:02 »
gratulacje, podrzuć jakieś fotki...

teoretycznie na nic nie trzeba zwracać uwagi... to się długo psuje...

dbaj po prostu - zmieniaj regularnie olej ( w skrzyni też ), pilnuj płynów, rób serwisy, i wymieniaj w miarę możliwości to, co akurat trzeba, lub na co przyszedł czas...

pilnuj zawiechy ( na naszych drogach ciężko, ale wykonalne )

wtedy Camry odwdzięczy Ci się tym, że mimo jej wieku będziesz wiedział że dojedziesz... :)

pzdr
3VZ.pl

radogd

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2008, 20:34:10 »
Witam wszystkich serdecznie
Jak w temacie dość nie dawno stałem sie nowym nabywcą owego autka i w związku z tym chciałabym zadać pytanie - na co musi zwrócić szczególną uwagę świeży nabywca camry?
Jakie firmy polecacie jeśli chodzi o zamienniki - płyny, części ??

Czy w trybie tak zwanym sportowym prędkościomierz dochodzi do czerwonego pola a w trybie normalnym do lekko ponad 5 tyś. (u mnie i tak i tak jest jednakowo do około 6 tyś. )??

Z góry dziękuje za zainteresowanie i pozdrawiam wszystkich użytkowników tego modelu

Witamy radogd na forum TK!
Na przeważającą większość zadanych przez Ciebie pytań odpowiedź znajdziesz w dziale camry.
Zachęcam do używania opcji "szukaj" oraz http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=15935.0
Pozdrawiam Szymon14
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2008, 00:21:12 wysłana przez SZYMON14 »

Premier

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2008, 20:45:00 »
Napisz ile kasy łącznie wpakowałeś to auto :grin: Do 140 km/h to się mój diesel rozpędza bez problemu. A do czerwonego pola to dochodzi wskazówka obrotomierza :furious3:

radogd

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2008, 21:00:56 »
koszt auta 6 tyś. dotychczasowy wkład około 1500 co do prędkości to poleci więcej ale już z oporami (180)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2008, 21:02:10 »
Kolego , co do zmiany biegow to trzymajac rowno wcisniety gaz skrzynia moze zmieniac biegi w zaleznosci od obciazenia. Mam tu na mysli sytuacje ze jesli trzymasz rowno gaz i auto zacznie wjezdzac pod gorke stwierdzi ze bieg jest troche za niski i zredykuje a jak wjedziesz na prosta wroci do wyzeszgo biegu. Co do sportowego trybu pracy skrzyni biegu to faktycznie obroty sa przeciaganie do wyzszego zakresu. W obu przypadkach z tego co pamietam jak wcisniesz w podloge to auto bedzie przeciagac. Chodzi tutaj raczej o fakt ze skrzynia w tym trybie utrzymuje zawsze wysokie obroty aby auto reagowalo bardzo szybko. Pytanie jest czy faktycznie u ciebie ten przycisk dziala. czy zapala ci sie kontrolka jak go wciszniesz bo z tego co pisales to sporo w tym aucie bylo do wymiany wiec moze to nie dziala.
Co do zamiennikow to sugeruje poszukac zamiennika i porowanac z ASO czasami roznice sa smieszne albo zadne.

radogd

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2008, 21:07:58 »
hmmm o jakiej kontrolce mówisz?? bo może nie zwróciłem uwagi

grzechuuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2008, 22:35:25 »
o  tej co sie zapala pomiedzy predkosciomierzem a obrotkiem   jak właczysz ten przycisk  ((PWR))

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2008, 07:13:09 »
Tak jak mowi grzechy zapala ci sie PWR na zielono pomiedzy predkosciomierzem a obrotomierzem.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2008, 17:45:12 »
Jeśli Radogd ma V6, co ledwo 180 idzie, to poleciłbym przede wszystkim sprawdzenie kompresji, i wycieczkę na hamownię ( tylko kto hamuje automaty ?? ) celem sprawdzenia, czy z silnikiem jest wszystko ok

Zamiennik vs ASO, to temat rzeka - ciężko powiedzieć że taka, a taka firma jest dobra, myślę, że jeśli sprecyzujesz potrzeby, to niejeden chętnie Ci odpowie co opłaca się brać w zamienniku, a za co lepiej zapłacić w ASO.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2008, 17:52:26 »
dadogd czeka cie lektura na tkp, sam to przerabiałem jak wiekszośc innych osób :-)

Arek_R

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2008, 18:00:52 »
tak 180 z oprami to faktycznie dziwne, do 180 wlasnie idzie bez problemow. jaki masz przebieg, czy masz gaz, faktycznie nalezalo by spr kompresje. Szczerze mowiac to sporo zrobiles w aucie do tej pory chyba poprzednik nie dbal o to.
Aha sprawdz rowniez swiece, kopolke palec, jesli jezdzisz na pb filtr paliwa, olej w skrzyni.

radogd

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2008, 20:24:45 »
a wiec tak swiec nie sparawdzalem nie wymienialem ponoc poprzedni wlasciciel mowil ze sa do wymiany jak rowniez kopulka i palec filtr Pb tez bo od nowosci tam jest pozatym olej w silniku w skrzyni z filtrami tez wiec musze to jeszcze porobic ale juz nie w tym miesiacu bo splukalem sie na drazki z ASO okraglego tysiaka za kpl z rabatem bo jak sie okazalo wymiana tych tulejek nie jest taka latwa jak slyszalem a pozatym juz i tak ten temat kosztuje mnie 2 tysie wiec darowalem sobie kombinacje typu prasa i nowe same tulejki z zamiennika z tego co zauwazylem to zeby naprawde to dobrze zrobic trzeba przetoczyc jedna koncowke drazka (czyt. jedna strone) i dopiero spasowac odpowiednia tuleje malo tego umnie rudy zjadl gwint do regulacji zbierznosci wiec i tak bez sensu co do tego kickdowna to tak pali sie taka kontrolka w trybie sport wiec jesli sie ogarne z tym tematem co mam jeszcze do zrobienia to napisze czy cos sie zmienilo odnosnie osiagow i tak dalej ale cos mi sie wydaje ze zakup raczej nie byl udany zreszta czego wymagac od auta za szesc klockow

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lutego 2008, 02:52:34 »
I trochę przecinków i kropek gdzieś nabądź, chociażby drogą kupna...
3VZ.pl

radogd

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lutego 2008, 06:53:15 »
aaahhhh no akurat brak na magazynie jak dowiozą to dorzuce pozatym zdarza sie kazdemu i Ciebie tez to kiedys spotka  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl