Autor Wątek: Hak holowniczy - miejscem na bagażnik rowerowy  (Przeczytany 13015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bylu

• Gość
Hak holowniczy - miejscem na bagażnik rowerowy
« dnia: 29 Czerwca 2006, 08:56:30 »
BAGAZNIK NA HAK HOLOWNICZY.
Czy macie już doświadczenie z takim rozwiązaniem.
Chcę kupić bagażnik na rowery f-my Thule do Avensisa sedana, mocowany właśnie tylko do haka.
Mam kilka wątpliwości, a mianowicie:
- stateczność sprzętu (w czasie jazdy) i zapieczenie przed kradzieżą (na postoju)
- przepis ruchu drogowego (przysłonięta tablica rejestracyjna)
- warunki jazdy (stateczność pojazdu)
Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam.
Bylu

ayrsen

• Gość
Odp: Hak holowniczy - miejscem na bagażnik rowerowy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2006, 09:15:28 »
Cytat: Lazarus
Ja zamierzam kupic bagaznik na tyl. Moze ktos z Was ma taki? Widzialem calkiem solidne w Norauto. Rowery zawiesza sie na nich na takiej wysokosci aby nie zaslanialy tablic rej. wiec potem nie ma problemow z policja. Ceny wachaja sie od 180-390zl. Ciekaw jestem tylko czy montaz czegos takiego jest na tyle bezpieczny ze nic nie poniszcze i nie porysuje w samochodzie. Dajcie znac czy ktos z Was jezdzil z takim bag. i na co ew. zwrocic uwage.

rejestracja rejestracja. wazne, zeby swiatla bylo widac.
tak to wyglada np u thule:

(675,00 zł)

thule z listwa ze światłami:

(1359,00 zł)

troche rozwiazan jesli chodzi o bagazniki rowerowe:
rozwiazania

thule daje jako przyklad bo duzo tego w Internecie

Chwila szukania na forum i można coś znaleźć - jest więcej - trzeba tylko chcieć poszukać ;D ;D ;D
Nie wiem tylko, dlaczego masz plan montować rowery na haku holowniczym - OK, jeśli planujesz wozić jedynie rowery, rozumiem też względy "aerodynamiczne" - ale takie rozwiązanie jest droższe niż standardowy bagażnik dachowy i znacznie mniej funkcjonalne (ale może mówię z perspektywy osoby częściej wożącej deskę i box niż rower ;))
Odpowiadając na Twoje pytanie:
- kupując renomowany sprzęt na pewno nie będziesz miał większych problemów ze statecznością sprzętu /nie zgubisz go/ i samochodu / da się prowadzić/. Pamiętaj tylko, że środek ciężkości przeniesie się trochę do tyłu - a napęd masz na przednie koła ;D
- zabezpieczenie będzie najprawdopodobniej takie samo jak w bagażnikach dachowych - odstraszy małolata, nie wzruszy chcącego zabrać Twój sprzęt /nawet nie wiesz, co potrafi przeciąć porządny sekator ;D/
- tablica musi być widoczna.

P.S. Nie piszemy dwóch takich samych postów ;) - Twój wcześniejszy, identyczny post w innym temacie usunąłem.

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2006, 00:45:08 »
BAGAZNIK NA HAK HOLOWNICZY.
Czy macie już doświadczenie z takim rozwiązaniem.
Witam,
kupiłem taki bagażnik (na 3+1 rowery - Thule EuroClassic Pro 902+przystawka 9022 (http://www.thule.com/Thule/ProductDetailPage____28538.aspx),
na razie jeździłem z dwoma rowerami i z pustym bagażnikiem. Stateczność samochodu znakomita, żadnego zwisu z tyłu, nic nie czułem.
Co do stateczności samego bagażnika to pomimo moich obaw też znakomita. Podparcie pod hakiem + zacisk na haku, nie do ruszenia. Bagażnik można zamykać na kluczyk i wtedy nie można rozpiąć zacisku na hak. Rowery natomiast dość dostępne, bez kluczyków, raczej nie odważyłbym się tak na noc zostawiać w miejscu publicznym. Przy wycieczce samochodowo-rowerowej za miasto na parkingu zdjąłem rowery a uchwyt zdemontowałem i schowałem do bagażnika (dla pewności) 2 minuty-super łatwe, jednak wygodniej w 2 osoby.
Co do tablicy to pytałem w wydziale komunikacji w Lublinie (jakoś inaczej się teraz ten wydział nazywa) no i kierownik odpowiedział, że nie wie, bo... dodatkowej tablicy mieć nie wolno!, zasłaniać głównej też nie wolno i odesłał mnie na policję! Zapytałem i tam i w zasadzie powiedziano mi to samo i, że powinno się przekładać z samochodu na zaczep ale można próbować napisać na kartce osobny numer i nakleić na uchwyt rowerowy (ale to nie jest oficjalne stanowisko czy interpretacja przepisów - ogólnie nikt, nic nie wie). No to wydrukowałem sobie numer i nakleiłem na uchwyt. Na razie nie byłem kontrolowany. ::)
dodatkowy problem to 13 pinowe złącze w bagażniku. Thule ma odpowiednią przelotkę na 7 pinowe gniazdo - takie standardowe w Polsce. Wsteczne wtedy nie działają, poza tym spoko.
Ogólnie jestem zadowolony
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2006, 00:47:56 wysłana przez jackk7 »

Bylu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2006, 08:40:49 »
Jackk7, dziękuję za odpowiedź.
Jak dzwoniłem do dystrybutora tych bagażników, to też mi zasugerował bym nalepił kartkę z nr rejestracyjnym? A jeśli chodzi o przepisy dotyczące usytuowania tablicy rejestracyjnej, to w międzyczasie również dowiadywałem się w Wydziale Komunikacji i na policji. Trzecia tablica w ogóle nie wchodzi w rachubę! Policja z W.R.D. W W-wie i Katowicach jednoznacznie stwierdziła, że w takim przypadku, gdy tablica zamontowana oryginalnie na nadwoziu samochodu będzie przysłonięta nawet tylko przez szprychy koła roweru, będzie to już wykroczeniem. Trzeba wówczas ją przełożyć na bagażnik (w tym przypadku rowerowy) w widoczne miejsce, ale warunek; miejsce to musi być podświetlone!!! Czy ten (Twój) bagażnik, oprócz oświetlenia pozycyjnego i kierunkowskazów ma też podświetlenie tablicy rejestracyjnej? Co do wtyczek, to są już w Polsce bagażniki Thule w sprzedaży z wtyczką 7-pinową? I na koniec, mam jeszcze jedno pytanie. Na jakim modelu samochodu (Avensisa?) montujesz ten bagażnik?
Pozdrawiam.
Bylu

vert

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2006, 09:14:52 »
Posiadam (i używam oczywiście) taki sam bagażnik rowerowy Thule model 902. Posiada on oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Ja nakleiłem wierną kopię mojego numeru rej. zrobioną w kolorze i wydrukowaną na ploterze na odblaskowym białym papierze samoprzylepnym. Bagaznik mam zamontowany na Ave D4D z 2004 roku sedan, a wtyczka od razu była 7-pinowa.
Pozdrawiam.

jackk7

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2006, 12:50:06 »
...Czy ten (Twój) bagażnik, oprócz oświetlenia pozycyjnego i kierunkowskazów ma też podświetlenie tablicy rejestracyjnej? Co do wtyczek, to są już w Polsce bagażniki Thule w sprzedaży z wtyczką 7-pinową? I na koniec, mam jeszcze jedno pytanie. Na jakim modelu samochodu (Avensisa?) montujesz ten bagażnik?
Pozdrawiam.
Bylu
-bagażnik ma podświetlenie tablicy rejestracyjnej
(co do tablicy to wydrukowałem sam na papierze samoprzylepnym, specjalnie nieco inną niż oryginał, żeby nikt nie powiedział, że mam trzecią oryginalną, od razu widać, że nie oryginalna, chociaż niebieski pasek z PL dałem :D )
-ten model (902) ma złącze 13 pinowe, jednak dokupić można przelotkę - Thule 9901, lub założyć gniazdo 13 pinowe, nawet miałem tak zrobić, ale wtedy jest dużo bardziej skomplikowane podłączenie, między innymi trzeba ciągnąć stałe 12 V z akumulatora - przeznaczone do lodównki przyczepy i zrezygnowałem.
-samochód Avensis D4D 2,2 2005r LB.

....a wtyczka od razu była 7-pinowa.
Pozdrawiam.
i co zrobili ze światłem cofania, nie działa czy nie ma?
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2006, 12:59:37 wysłana przez jackk7 »

vert

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2006, 14:26:57 »
Swój bagażnik kupiłem jako nowy w Polsce i nie miał oczywiście światła cofania, natomiast na 7-mym pinie założyłem dodatkowo światło mgielne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl