Autor Wątek: Zmiana opon 165/70 na jakie i czy na tych samych felgach??? E11  (Przeczytany 6803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie_Tylko_Corolla

• Gość
Pytanie moje dotyczy nowozakupionej przeze mnie Corollki E11 4E-FE 99'

Kupiłem ją niestety na zimówkach w standartowym rozmiarze 165/70/14 wiec musze i tak zanabyć letnie. I tu mam zagwostkę. Czy rozmiar felg tzn ich szerokość pozwala na założenie 175 albo 185. A jeśli szersze to jaki profil, zdaje się że fabrycznie 185/65/14 również zakładali.  Może ktoś wie - oszczędzi mi wizyty u wulkanizatora przed zakupem opon.

Dzięki i pozdrawiam...

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Zmiana opon 165/70 na jakie i czy na tych samych felgach??? E11
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2006, 08:47:06 »
spokojnie mozesz zalozyc 185/65/14....
zamiennik jest odpowiedni
co do szerokosc felgi to podejrzewam ze bedize to 5,5"....

teoretycznie na kazda felge mozna naciagnac kazda opone - zalezy co kto lubi....
niektoryz nie zalecaja naciagania na zbyt szerokie felgi, o zbyt waskich nie slyszalem!;)
po za tym 5,5 napenwo nie bedize za waska na 185 biorac pod uwage ze to stalowka i wyglad nie ma tu raczej zadnego znaczenia!

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

slawmajewski

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2006, 08:47:35 »
Ja kupiłem 175/65 R14. Na stronie www.opony.com.pl w górnej części są zamienniki opon i tam można zobaczyć co najbardziej będzie pasowało. ;)

kosta

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2006, 10:09:52 »
Witam!
Ja w swojej mam 175 i takie były firmowo założone na firmowych felgach . IMHO jest to optimum nie zwiększa spalania (zbyt szerokie opony) a trzymanie się jezdni jest OK.
Pozdrawiam
Marcin

Admin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lipca 2006, 13:39:08 »
Witam!
Ja w swojej mam 175 i takie były firmowo założone na firmowych felgach . IMHO jest to optimum nie zwiększa spalania (zbyt szerokie opony) a trzymanie się jezdni jest OK.
Pozdrawiam
Marcin
No bo jak założysz 185 to spalanie zmieni sie o całe 0,001% czyli umyj fure i wyjdzie na to samo. Jak założysz mu 205 to wtedy zauwazysz ze cos sie zmieniło bo sie bedzie zdecydowanie wolniej rozpędzać i pływać na wodzie.

Ja zmieniłem opony w nismo u siebie ze 165 na 195 i na spalaniu 0 róznicy nadal w trasie pali tyle co palił.

Nie_Tylko_Corolla

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lipca 2006, 14:12:31 »

No bo jak założysz 185 to spalanie zmieni sie o całe 0,001% czyli umyj fure i wyjdzie na to samo. Jak założysz mu 205 to wtedy zauwazysz ze cos sie zmieniło bo sie bedzie zdecydowanie wolniej rozpędzać i pływać na wodzie.

,

Chyba użyłeś zbytniego uogólnienia, bo spalanie będzie rosło proporcjonalnie, tak jak proporcjonalnie zwiększać się będą opory toczenia. Zgodnie z tym co napisałeś nie ma różnicy przy zmianie z 165 na 185 więc idąc tym tropem nie powinno być też znaczącej przy 205 a jednak samo zjawisko jest liniowe i różnica będzie a zmiana będzie funkcją liniową. Ciekawe jest natomiast jaki jest wymiar ilościowy. Czy ktoś profesjonalnie próbował to kiedyś mierzyć.

Swoją drogą 165 w primerze w standardzie? Niebywałe, aż nie chce mi się wierzyć... to chyba czyjaś "twórcza" inwencja

Pozdrawiam

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipca 2006, 14:26:53 »
Żeby wszystkim było łatwiej - nie tak dawo temu omawialiśmy temat z Kryspinem dot. wpływu wielkości kół na różne parametry jazdy - zaczęło się od ciśnienia ale temat jest szerszy - link. Jest tez kilka innych/podobnych tematów w każdym z działów - po"szukaj".
Z własnego podwórka - w E9 miałem zimówki 155/80/13, letnie 185/60/14 i zmiany w spalaniu nie było znacznej (może 0,2l choć może to wynikać z "bardziej dynamicznej" jazdy latem), dynamika spadła nieznacznie (prawie nieodczuwalnie)
W obecnej T22 zimówki 185/65/14, letnie 205/50/16 - wzrost spalania przynajmniej o 0,5l a może nawet wiecej (jest lato, klima przyczynia się do części wzrostu). Powody są generalnie trzy: szersze koła, większa średnica, większa masa. No i straty na dynamice, które staram się rekompensować cięższą nogą... ;)

Admin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipca 2006, 14:32:21 »

,

Chyba użyłeś zbytniego uogólnienia, bo spalanie będzie rosło proporcjonalnie, tak jak proporcjonalnie zwiększać się będą opory toczenia. Zgodnie z tym co napisałeś nie ma różnicy przy zmianie z 165 na 185 więc idąc tym tropem nie powinno być też znaczącej przy 205 a jednak samo zjawisko jest liniowe i różnica będzie a zmiana będzie funkcją liniową. Ciekawe jest natomiast jaki jest wymiar ilościowy. Czy ktoś profesjonalnie próbował to kiedyś mierzyć.

Swoją drogą 165 w primerze w standardzie? Niebywałe, aż nie chce mi się wierzyć... to chyba czyjaś "twórcza" inwencja

Pozdrawiam
Z tymi oponami i zwiekszeniem zuzycia to tak samo jak ze swiatłami mijania. Teoretycznie zwieksza sie zuzycie paliwa bo zwieksza sie obizazenie i tp. daje sie to nawet zmierzyć i co z tego skoro w testach drogowych ta róznica jest nie zauwazalna. Takie testy porowadziło Volvo na 2 takich samych samochodach.
To samo jest z oponami, teoretycznie masz racje opory toczenia wzrosna zmieni sie obciazenie silnika i jednoczesnie zwiekszy sie zuzycie paliwa tyle teoria praktyka jednak mówi ze sa to zmiany nie zauwazalne oczywiście jezeli zachowa sie umiar.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lipca 2006, 14:49:46 »
a ja jeszcze powiem ze opory toczenia nie zaleza wylacznie od szerokosci opony....
rodzaj bieznika, rodzaj mieszanki, temperatura..... tez ma to ma wplyw!;)

moze sie okazac ze dwa takie same auta na roznych oponach (w tym samym rozmiarze) beda mialy supelnie inne opory toczenia....

generalnie rpzy zamiania kol na 'inne' (czytac wieksze czy szersze czy jakiekolwiek inne) na wszystkie rzeczy nalezy patrzec z przymrozeniem oka!;)
u jednych sie zmieniaja jakies rzeczy u innych nie.... - a to juz wiem z doswiadczenia!;)
moj Y 1.0 po przesiadce z 14 an 16 palil wiecej i byl odczuwalnie zmulony....
obecny Y 1.3 - pali tyle samo latem co zima..... - na 14stkach latem przejchal 20 km wiec ciezko sie wypowiedziec!;) co do dynamiki to NAPENO nie stracil!;) - moge jeszcze z czystym sumieniem powiedziec (bylo to mierzone) ze na 195/45/16 rozpedza sie do 96km/h szybciej niz na serii!;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!
" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2006, 22:20:19 »
Ja mam Corollę z 2000 r. na standardowych felgach i założyłem opony 185/60 R14. Nie wiem jak się zmieniło spalanie. Koła wyglądają trochę śmiesznie, bo są takie jakieś małe. Jeździ się OK. Nie ma żadnych problemów. Teraz kupiłbym 185/65 R14, ale jednak chyba straciłby na dynamice...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl