Autor Wątek: pare pytan  (Przeczytany 2398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

owca

• Gość
pare pytan
« dnia: 16 Lipca 2006, 11:36:08 »
cze, mam pare pytan,

1. Jak zbudowany jest przepływomierz w camry, jak moge sprawdzic czy jest sprawny, co powinno sie ruszac a co nie jak bede zagladal do niego ?
2. gdzie macie umieszczona i jak zamocowana gasnice ?
3. Mam gaz pierwszej generacji (wiem ze to fatalne ale i tak nie mam juz kompletnie kasy na jakakolwiek modernizacje), samochod na gazie nie mam wogole mocy na niskich obrotach (tzn musze porzadnie depnac zeby wogole zaczal jakos przyspieszac, inaczej odchodzi mi nawet polonez) na benzynie juz jest lepiej ale tez bez rewelacji, napewno wymienie swiece (ale narazie zwykle ngk) przewody kopulke i palec - na wiecej nie mam kasy. Co byscie jeszcze polecali sprawdzic i ile wasze camry 3.0 przyspieszaja do 100km/h na gazie i na benzynie ??
4. czy ktos ma jakies zdjecie i opis ktory bezpiecznik jest do czego ?? bo mi te nazwy ecu-ig i jakos tak kompletnie nic nie mowia
5. gdzie jest sonda lambda, jak ja najlepiej sprawdzic i czy bardzo sie ubrudze przy jej sprawdzaniu (wogole czy to trudne bedzie ? )

« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2006, 12:00:00 wysłana przez owca »

Mr Q

• Gość
Odp: pare pytan
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2006, 13:18:06 »
2. gdzie macie umieszczona i jak zamocowana gasnice ?

U mnie lezy pod siedzeniem pasazera. Wedlug mnie chore jest umieszczanie gasnicy w bagazniku.

owca

• Gość
Odp: pare pytan
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2006, 15:42:51 »
U mnie lezy pod siedzeniem pasazera. Wedlug mnie chore jest umieszczanie gasnicy w bagazniku.

no wlasnie, narazie u mnie lezy w bagazniku po prawej stronie w takim zaglebieniu, ale to miejsce bez sensu.

Cofam tez pytanie 4 bo na toyotanation znalazlem repair manual do takiego silnika jak mam i tam jest ladny opis bezpiecznikow

owca

• Gość
przeplywomierz
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipca 2006, 13:59:41 »
Potrzebuje jak najwięcej informacji o budowie i działaniu przepływomierza w camry 3vz-fe (na naklejce jest napisane denso 22250-62040 ; 197100-3780) Szukalem w internecie ale jakos sam niemoge nic znalezc konkretnego, najlepiej gdyby ktos wiedzial np jakie wartosci (napiecia, rezystacja ? ) powinny pojawiac sie na tym przeplywomierzu.

Jak juz wczesniej opisywalem i pokazywalem samochod mi masakrycznie dymi na czarno, a z rury czuc bardzo silny zapach spalin. Po rozmowach (narazie przez telefon) z paroma mechanikami, wszyscy mowia ze to na 80% przeplywomierz. Postanowilem to sprawdzic. Zaczalem od zdjecia go i obejrzenia (nie mam narazie zdjec z tego ale jak bede mial cyfraka to zrobie).
Wszyscy mowia ze w momencie jak gaz wybucha to w przeplywomierzu "zdmuchuje" cala ta elektronike - nie wiem co to znaczy i jak wyglada dobry i popsuty przeplywomierz.. Po zdjeciu tej takiej plastikowej - czarnej pokrywki z gory, zobaczylem cala elektronike, cos co przypomina potencjometr suwakowy, albo nastawy. Po srodku na sprezynie umieszczona jest wskazowka, podlaczona przewodem gdzies... ta wskazowka w zaleznosci od wychylenia dotyka blaszek (tak jakby zmieniala opor).

Zostawilem to rozbebeszone i wlaczylem silnik, tu chcialem wspomniec ze poza dymieniem mam masakryczne spalanie benzyny dochodzace do 17litrow ale na 50km albo mniej !!!!!!!, zobaczylem ze wskazowka na przeplywmoierzu wogole sie nie porusza podczas dodawania gazu (caly czas wychylona jest na max.) Zaczalem ja szarpac palcem i okazalo sie ze ta przegroda w przeplywmoierzu do ktorej podlaczona jest wskazowka blokuje sie w momencie sporego wychylenia (tzn idzie do przodu a pozniej tak jakby o cos trze i dalej sie nie wycyla ani nie powraca do poprzedniej pozycji).

Jak ruszylem tym to nagle dymienie z rury ustalo, silnik zaczal jakby bardziej przyzwoicie chodzic, a podczas dodawania gazu wskazowka normalnie chodzi (oczywiscie do pewnego momentu, az ta blacha-przegroda znow o cos trze i sie blokuje)

Z tego dlugiego opisu chcialem "wyprowadzic" pare pytan : jak ten przeplywomierz rozkrecic zeby poprawic ta 'przegrode', tzn odkrecic te wszystkie sruby pod spodem i normalnie to sie otwiera ?? . Czy otwarta ciagle przegroda, niereagujaca na to jak bardzo pedal gazu jest wcisniety powoduje oprocz kopcenia tez to olbrzymie spalanie ?? czy to jest tak ze przy maksymalnym wycyleniu komputer-czy cos podlaczone do przeplywmoierza pwoduje ze podawane jest np za duzo paliwa ? Gdzie jest czujnik spalania stukowego i jak go sprawdzic ???????  (bo komputer wywal;a mi ciagel blad 52 ) Sory ze tak dlugo ale juz mnie meczy ta camry i musialem sie pozalic

Połączyłem wątki - nie trzeba 2 razy pytać o to samo w oddzielnych postach
Swoop
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 21:33:27 wysłana przez Swoop »

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: przeplywomierz
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipca 2006, 14:37:55 »
Ta pokrzywiona blaszka to wynik wystrzału gazu Powinna chodzić lekko w całym zakresie obrotów - spróbuj porozkręcać całość i znaleźć miejsce, które 'haczy' i uniemożliwia swobodny ruch blaszki-klapki co przekłada się na ruch potencjometru.
Postaraj się robić zdjęcia w czasie pracy będzie niezła edukacja dla innych camrowiczów..
Spalanie jak najbardziej pójdzie w górę jeśli potencjometr się nie domyka - komp odczytuje, ze masz gaz wbity w podłogę więc leje ile ma :-)
Co do tego jak wygląda i jakie ma parametry przepływomierz - poszukaj w manualu do camry - linki do niego były podawane może z 20 razy.
Błąd 52 to jedyny wyrzucany przez kompa ? Jeśli tak to czujniki są chyba dwa (w 1MZ-FE tak jest) i są umieszczone od wewnątrz głowic czyli trzeba zdjąć kolektor, żeby się do nich dobrać. Zacznij od przepływki, skasuj błędy w kompie i wtedy sprawdź czy nadal się pojawiają..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl