Autor Wątek: Ogranicznik drzwi.  (Przeczytany 37151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
Odp: Ogranicznik drzwi.
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipca 2012, 12:45:43 »
Odświeżę trochę temat, bo u mnie też jest podobny problem. Myślałem, żeby zrobić otwór w tym ograniczniku w miejscu styku z blachą przy drzwiach, nagwintować to (drobnozwojowo, żeby było precyzyjnie) i wkręcić jakąś przyzwoitą śrubę - byłoby nawet regulowane... ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo mogłoby dojść do osłabienia całego elementu i złamania go, ale pewności nie mam.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2012, 12:47:39 wysłana przez Mateusz84 »

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipca 2012, 22:14:34 »
ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo mogłoby dojść do osłabienia całego elementu i złamania go, ale pewności nie mam.
to wymienisz ogranicznik. Bez próby się nie dowiesz ale pomysł brzmi fajnie. Mnie co prawda temat nie dotyczy z racji ekstra pary drzwi :-P ale może zrobiłbyś milowy krok dla Yarisowców

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpnia 2012, 01:24:24 »
po namyśle jeszcze inaczej bym zrobił - ta blacha ogranicznika jest tak cienka, że na tak małym odcinku gwint mógłby się zerwać gdyby wszystko opierało się na nim. dodałbym tam jeszcze jedną nakrętkę przed ogranicznikiem i na tym robił kontrę. Jak będę miał trochę wolnego czasu to się za to zabiorę.

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
Ogranicznik drzwi.
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpnia 2012, 11:15:42 »
Czekam na efekty, jak wymyslisz jakis genialny sposob - stawiam browara :D moje drzwi pasazera sa tak obtluczone ze az sie plakac chce, kto nie wsiadzie to mu leca i bach :-(
Srebrna Strzała!

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Sierpnia 2012, 07:06:02 »
radzę zakupić na rant drzwi odbojnik (taki kupowany na metry-jest z silikonem klejącym) dociąć go a tak na 10cm dł.  i tylko to jest sposób na nie kaleczenie innych i swojego auta. W każdym yarisie 3D szczególnie te drzwi lecą i już. Mały to problem bo naprawdę taka listwa rantowa cięta na metry zdaje egzamin.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Sierpnia 2012, 10:51:41 »
a nam właśnie chodzi żeby coś z tym lataniem drzwi zrobić, a nie naklejać jakieś obskurne naklejki

ja jestem ciekawy jak te drzwi się zachowywały jak ten samochód był nowy, bo prawie każdy z nas ma samochód z 2/3 ręki, może wystarczy kupić nowe mocowanie drzwi?
TIIDA '09

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Sierpnia 2012, 17:28:25 »
Ja mam Yarisa 3D z 2000r i też mam ten problem  <taniec>  i bardzo mnie to irytuje...

Offline ToYaris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Sierpnia 2012, 14:36:34 »
ja jestem ciekawy jak te drzwi się zachowywały jak ten samochód był nowy, bo prawie każdy z nas ma samochód z 2/3 ręki, może wystarczy kupić nowe mocowanie drzwi?
Mam yarisa 2006 i od nowości jest tak samo luźno.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Sierpnia 2012, 19:14:12 »
o proszę, czyli w Y II jest to samo :thumbdown:

liseczek

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Sierpnia 2012, 18:01:11 »
Ja ma tak samo luźno na ogranicznikach - Yarka kupowałem osobiście w styczniu 2003 w polskim salonie. Dodatkowo, przy silnym wietrze kiedyś drzwi poleciały pasażerowi i pękło mocowanie ogranicznika i drzwi w zasadzie otwierają się o ok. 2-3 cm więcej zatrzymując się na ograniczniku na zawiasach - nie mam kiedy rozglądnąć się za jakimś ogranicznikiem na wymianę. Może ktoś z Was ma zbędny ogranicznik drzwi prawych do Yarka wer. I, 3 drzwi model francuski??

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpnia 2012, 00:21:55 »
ja mam nowy trop... zamiast bawić się w wkręcanie śrubek od strony zewnętrznej na metalowych zawiasach będę próbował zamontować ogranicznik na tym elemencie pomiędzy zawiasami (nie potrafię go znaleźć w toyoDIY, ale pewnie kojarzycie). Tylko, że do tego to trzeba zdjąć tapicerkę niestety. Za cholerę nie wiem po co oni go w ogóle takiego długiego zrobili fabrycznie - byłby krótszy to nie byłoby problemu. Jak widać na zdjęciu ta guma wraz z upływem czasu po prostu się wyrabia - do tego dochodzą jeszcze same metalowe zawiasy widoczne po otwarciu drzwi - u mnie dodatkowo jest na nich dość duży luz - ze strony kierowcy głośniej je się zamyka i można nimi ruszać góra dół ze skokiem ok 1cm.

Offline Piotrekckm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Października 2012, 19:59:38 »
A ja odkopie temat bo tez mam ten problem ja zrobiłem na końcu i na początku ogranicznika otwór i na całej długości dałem drut (myślałem że jak będzie grubsza powierzchnia to będzie trzymać a tu lipa kilka zam/otw  i znowu lecą,  ja tez chciałem kupić te ograniczniki ale każdy odradził że fabryka chyba wypuściła takie  i nie ma sensu bo będzie to samo,  a może pasowały by od innego auta może Citroen C2 (takim tropem idę) może ktoś więcej wie na ten temat,

I przy okazji zapytam czy u was tez jak uchylicie troszkę szyby to trzęsie się jak nie wiem co jak w starym gruchocie :)

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Października 2012, 23:31:22 »
Chciałeś dobrze, ale generalnie cała robota przypada nie na tą warstwę gumy, którą widać tylko na to co jest w środku. Generalnie jest to straszna lipa - wszystkie elementy ślizgu są z plastiku niestety...

Nie dziuraw tego, bo możesz tak osłabić ten ogranicznik, że Ci pęknie w miejscu dziur.

Jeżeli chodzi o trzęsące się szyby to w takim układzie musi być jakiś luz roboczy - tak mi się wydaje. Rozumiem, ze u Ciebie szyba lata jak jest otwarta i jedziesz szybko ? u mnie tez lata, ale podczas prędkości jej nie słyszę i nie dokucza mi jako tako.

kuad77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Listopada 2012, 10:52:08 »
Też mam to samo. Strasznie wkurzające i trzeba uważać jak się wysiada na parkingu, bo drzwi mogą z chukiem walnąć w inny pojazd ;-)
Myślałem o wymianie ogranicznika ...

Offline Piotrekckm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Listopada 2012, 14:00:58 »
Też mam to samo. Strasznie wkurzające i trzeba uważać jak się wysiada na parkingu, bo drzwi mogą z chukiem walnąć w inny pojazd ;-)
Myślałem o wymianie ogranicznika ...

A ja sobie zrobiłem tak, miałem stara linkę holowniczą, uciąłem sobie 2 paski na 2 strony, po wypalałem otwory, i tak z jednej strony przykręciłem do ogranicznika a z drugiej strony (zdoiłem boczki i dałem na dwa nity) i teraz jak pierwotnie drzwi otwierały się np: na 90cm to teraz mi się otwierają na 70cm,

Może nie jest to idealne rozwiązanie, ale na pewno (czasami skuteczne) bo te 20 cm się nie otworzą a co za tym idzie już nie uderzy w jakąś przeszkodę.

Mam fotelik dla dziecka bez problemu wkładam z tyłu więc nic nie utrudniło w komforcie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl