Autor Wątek: Ogranicznik drzwi.  (Przeczytany 37132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
Odp: Ogranicznik drzwi.
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Listopada 2012, 18:36:40 »
Ja też miałem problem ogranicznik w ogóle nie trzymał więc zadzwoniłem do serwisu to mi zaśpiewali za nowy 425 zł  :-o no i sobie odpuściłem. Wziąłem się za szukanie używek i na szczęście kolega ma sklep gdzie trzyma trochę szrotu od Japończyków wykręciłem stary pojechałem i zaczęliśmy dobierać z innych modeli i udało się nie wiem czy to oryginał bo troszkę się różnił ale długość i rozstaw śrub pasują wiec jest spox :D i drzwi w końcu nie lecą jak szalone tylko normalnie hamują :) było tam jeszcze sporo metalowych podobnych tylko trzeba by trochę z tym pokombinować ale póki obecny będzie działał to narazie odpuszczam w razie jak znowu się wyrobi to przerobie to na metal :)

Offline rollo72

• Początkujący
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Października 2018, 08:10:18 »
Witam
Ograniczniki są do regeneracji ale nie jest to prosta operacja.
Wykręcamy ogranicznik
Następnie rozbieramy go odginamy blaszki ale uwaga odginanie blaszek i ich zagięcie uda się tylko 1 raz po kolejnym najprawdopodobniej złamią się lub ie będą trzymać.
W mojej wersji poliftowej ogranicznik składa się z dwóch plastików trzymających , oraz takich jakby gumek dociskowych.
Ja po prostu przewierciłem te plastiki tak by weszła mi rolka na rolki dobrałem kołeczki z pręta chyba fi 6 , przewierciłem plastiki trzymające tak bym mógł to fi 6 włożyć. Złożyłem wszystko i wkręciłem. Ale nie było tak różowo. Drzwi pasażera super a drzwi kierowcy przyblokowało.
Zmieniłem na kołeczki fi 5,5 i jest ok niestety skrzydełka trzymające odpadły musiałem delikatnie zespawać obudowę. Operacja się udała pacjent przeżył. Nie wiem ile to wytrzyma ale na razie działa.
Pozdrawiam.   
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2018, 08:16:12 wysłana przez rollo72 »

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 29 Marca 2019, 09:24:26 »
Koledzy szybkie pytanko w temacie ogranicznika drzwi przednich w YI. Czy ogranicznik od japonczyka pasuje do Francuza? Numery sa inne ale tym bym sie nie sugerowal. Duzo czesci w japoncu jest lepszej jakosvi i podchodzi do Francuza-np silowniki klapy tylnej ktore w jednym sa liche w drugim niesmiertelne...  w kwestii igranicznika drzei wiem ze 5d=3d i L=P. Pozdrawiam i Dziekuje za wszelkie wskazowki.

Offline lukasz.wajda

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lipca 2019, 22:04:21 »
Dla potomnych:

Yaris II 2007 3D - pasuje ogranicznik z Yaris III 2012 3D. Kupiłem używany, nieco się różnią mechanizmem po stronie drzwi, ten z III ma dwa wgłębienia (Yaris II ma jedno), więc po otwarciu drzwi jest dodatkowy stopień na którym drzwi się zatrzymują. Długość ta sama, zamontowałem bez problemów, działa zdecydowanie lepiej. Można podmieniać.

Offline zenn

• Początkujący
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Maja 2020, 22:11:25 »
Witam

Rozwiązanie mojego problemu z ogranicznikiem.

Tak jak koledzy borykałem się z problemem lecących drzwi w yarisie Żony. Wymiana na używkę praktycznie nie pomogła, natomiast zakup w serwisie oryginalnego ( w sklepach motoryzacyjnych - nie mają tej części), nie wchodziła w grę przy cenie ponad 400 zł/szt. Pół roku temu natknąłem się na jakiś nowy zamiennik tego ogranicznika w internecie, bodajże na OLX. Konstrukcyjnie wyglądał totalnie inaczej niż oryginał, ale poirytowany sytuacją tych felernych drzwi zamówiłem. Od momentu założenia zamiennika problem prysł. Do tej pory ogranicznik chodzi bez jakichkolwiek zastrzeżeń, jedyną różnicą w stosunku do oryginału jest stopień otwierania się drzwi. Zamiennik nie pozwala na aż tak dalekie otwarcie się drzwi jak oryginał, dzięki czemu lepiej sprawdza się podczas użytkowania co potwierdza Żona ;)
Pozdrawiam

Offline NiKnight

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E11, P1, XH10
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Maja 2020, 12:59:10 »
To super, masz może jakieś numery, fotki albo coś co pomogłoby zidentyfikować ten zamiennik? U siebie w Yarisie mam podobny problem ale fajnie by było ograniczyć zakres :)

Offline salto

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Maja 2020, 12:52:10 »
Witam. Od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Yariski w wersji 3D, też mam problem z ogranicznikiem przez co trzeba uważać przy wysiadaniu aby nie uszkodzić sobie drzwi ale tez sąsiednich aut. Szukałem po necie i jedynie co znalazłem to oryginały które kosztują krocie, nikt nie produkuje zamienników. Natomiast na OLX znalazłem gościa o nicku ,,Sprzedający" który oferuje zamiennik ogranicznika po 80zł.Jedyną różnicą co do oryginału jest to że drzwi mają trochę mniejszy kąt otwarcia co raczej w niczym nie przeszkadza jak deklaruje sprzedający. Przeglądając zdjęcia zauważyłem że ten ogranicznik jest przerabiany z innego samochodu, co ciekawe przeróbka polega na obcięciu śrub, wywierceniu nowych otworów i ich nagwintowaniu.
Jedyne ograniczniki które pasują wizualnie do tego z aukcji na OLX to ograniczniki od Peugota 206 lub Citroena C3, cena takiego ogranicznika to około 30zł.plus przeróbka, no chyba że się mylę i ogranicznik jest od innego samochodu.

« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2020, 12:58:18 wysłana przez salto »

Offline salto

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Maja 2022, 13:53:38 »
Wreszcie pojawiły się zamienniki ograniczników, na allegro są po około 60zł. Kupione i założone, pasują idealnie i nareszcie drzwi nie lecą przy otwieraniu.

Offline djwinyl

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav 4 2007 2.0b
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Listopada 2022, 19:43:44 »
Witam uporał sie ktoś z tymi ogranicznikami mam ravke i wszystkie drzwi lecą nie wiem może są jakieś zestawy naprawcze proszę o pomoc :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl