Autor Wątek: Dynamizator dolotu, sportowy katalizator  (Przeczytany 6967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

TomBe1

• Gość
Dynamizator dolotu, sportowy katalizator
« dnia: 21 Lipca 2006, 22:46:35 »
Witam, mam pytanie czy moze zakładał ktoś do swojej Toyotki dynamizator dolotu firmy ECOTEC model CB-26P http://jcauto-tunning.test.ideo.pl/oferta/silnik/eco_tec
Pisza o tym ciekawe historie ale zastanawiam sie czy to naprawde cos daje.
Drugie pytanko: Mam posypany Katalizator w Corolli E10(srodek jest wydlubany została sama puszka) warto inwestowac w sportowy katalizator (ok450zl) czy moze szukac jakisiejs uzywki czy polecacie jeszcze jakas inna opcje...?

MaLy_RaDeK

• Gość
Odp: Dynamizator dolotu, sportowy katalizator
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipca 2006, 11:28:41 »
Napisali na stronce: "... wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa (zużycie paliwa spada przeciętnie o 1 litr /100km)...".
Jesli bylaby to prawda, to pewnie wszyscy na forum zalozyli by od razu takie cudo  ::)
Do tego jeszcze magnetyzer (kolejny litr mniej) i wizyty na stacji paliw dwa razy rzadziej  ;D
Generalnie dolaczam sie do pytania...  ;)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipca 2006, 11:49:02 »
No dobra... Poszukalem troche w necie i generalnie nie znalazlem wielu pochlebnych opinii na temat EcoTec'a.
Np. cos takiego :

"...I tried one of these on my 2.2 and it wasn't very successful. All it did was make an awful rasping noise, so I took it off after a day It was so bad.
To be fair though these things do work on older FI cars, but modern engines use far more complex ways of obtaining fueling and air mixtures than one of these Ekotec valves.
IMO I wouldn't bother if I was you mate !!!
Put your money towards something else."

"Zaworek" kosztuje prawie 400 zlotych, wiec chyba lepiej wlozyc ta kase w cos innego (np. w dobry filtr powietrza)...

Admin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2006, 13:22:39 »
Witam, mam pytanie czy moze zakładał ktoś do swojej Toyotki dynamizator dolotu firmy ECOTEC model CB-26P http://jcauto-tunning.test.ideo.pl/oferta/silnik/eco_tec
Pisza o tym ciekawe historie ale zastanawiam sie czy to naprawde cos daje.
Tak, masz lżejszy portfel szybciej jedziesz. Kolejny cud w stylu magnetyzer :)

Drugie pytanko: Mam posypany Katalizator w Corolli E10(srodek jest wydlubany została sama puszka) warto inwestowac w sportowy katalizator (ok450zl) czy moze szukac jakisiejs uzywki czy polecacie jeszcze jakas inna opcje...?
Olać. Wspawać do środka rure tej samej srednicy co reszta ukladu i cieszyc sie 10 kucykami wiecej i zmniejszonym zuzyciem paliwa.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2006, 20:59:33 »
Cytuj (zaznaczone)
Do tego jeszcze magnetyzer (kolejny litr mniej) i wizyty na stacji paliw dwa razy rzadziej 

Na temat magnetyzera conieco wiem, gdyż z ciekawości założył go  Werner w E10 sedan wersja amerykańska. Pojeździł trochę i po czasie oznajmił: szkoda pieniędzy na takie coś, za 100 zł można kupić coś innego do auta ale nie to (też byłam ciekawa, może i bym w swojej E9 zamontowała). Zużycie paliwa nie zmalało, Werner stwierdził że to nie działa w Toyotach gdyż są to na ogół oszczędne auta. Może zadziałałoby u właściciela jakiegoś BMW które spala 13 litrów ;) 
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2006, 21:01:48 wysłana przez Madzia83 »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2006, 21:26:35 »
Jeśli chodzi o magnetyzery, to swego czasu założyłem 2 do peugeota. Może to tylko psychologia, ael jakoś dziwnie zauważyłem, że samochód lepiej się zbiera. Co do spalania, to się nei zmieniło, bo nogę miałem ciężką ;)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2006, 16:50:57 »
... Może zadziałałoby u właściciela jakiegoś BMW które spala 13 litrów ;) 

A u wlasciciela Toyoty Avensis, ktora pali prawie 14 litrow po miescie ?  ;D

Wracajac do ECOTEC'a... Slyszalem jak koles w sklepie "tuningowym" wciskal komus kit, ze po jego zalozeniu Honda Civic palila ponad litr mniej...
Chyba w snach :D

Admin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2006, 17:20:05 »
Panowie popatrzcie na to inaczej, skoro to takie proste to czemu nie stosuje sie tego np w F1 czy w cywilnych samochodach seryjnie. Przecież był by to kolejny plus dla marki

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2006, 17:29:40 »
Moim zdaniem te cuda na prawde dzialaja, ale... W samochodach starszych.
Mialem kiedys Corolle z 90 roku i po zalozeniu mag'ow spalanie spadlo o ok. litr.
Tylko, ze silnik byl na gazniku, a nie na jakims super skomplikowanym wtrysku z komputerem i innymi cudami,
ktore sa zoptymalizowane i raczej nie da sie juz ich poprawic. A juz na pewno nie kawalkiem plastiku czy magnesu.
To wszystko w tym temacie z mojej strony...  ;)

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lipca 2006, 19:04:19 »
... Może zadziałałoby u właściciela jakiegoś BMW które spala 13 litrów ;) 

A u wlasciciela Toyoty Avensis, ktora pali prawie 14 litrow po miescie ?  ;D

Kolega się zagłębia w drobiazgi ;)

Cytuj (zaznaczone)
Moim zdaniem te cuda na prawde dzialaja, ale... W samochodach starszych.
No E10-tki to stare auta już są a jakoś nie zadziałało.
Ale ogólnie rzecz biorąc moja E9 spala 6-7 litrów przy jeździe mieszanej a faktycznie E8 na gaźniku spalała 5,6 l. Gaźnikowe auta spalają trochę mniej.

TomBe1

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lipca 2006, 22:37:18 »
Ech...ciesze sie ze znalazlo sie sporo opini. Ostatecznie chyba zrezygnuje z tego cuda. Nie jestem zwolennikiem zbyt wielu przeróbek. W toyotkaci nie ma co poprawiac. Po prostu dbmn o dobre paliwo i jak najlepsze plyny eksploatacyjne i jest ok. Nie ma co cudowac. A powoli zabieram sie za maly remoncik skrzyni to pieniazki sie przydadza :)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 07:31:12 wysłana przez ayrsen »

Badboy

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2006, 23:02:05 »
ja mam w swoim CTSie założony Dedykowany KN jakieś + 10KM więcej (podobnie w CTRku) gra warta świeczki, jednak w tańsze bubelki nie inwestowałbym (typu wkładka itp.) mija się z celem ...

Admin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2006, 16:49:40 »
ja mam w swoim CTSie założony Dedykowany KN jakieś + 10KM więcej (podobnie w CTRku) gra warta świeczki, jednak w tańsze bubelki nie inwestowałbym (typu wkładka itp.) mija się z celem ...
Te 10KM super możesz wkleić wykres z hamowni przed i po założeniu. Może też sie zdecyduje

Enter

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Sierpnia 2006, 14:04:29 »
Co do katalizatora to proponuję dobrać uniwersalny dla silnika o większej pojemności skokowej np. 2.2 l. Co prawda długo się będzie rozgrzewać, ale będzie stawiać mniejsze opory wewnętrzne niż seryjny. Bez kata bedziesz musiał załatwiać badania techniczne "na lewo".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl