Autor Wątek: Czy mieliście pierwszy przegląd po 1 tys. km  (Przeczytany 3782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
Czy mieliście pierwszy przegląd po 1 tys. km
« dnia: 26 Lipca 2006, 23:16:59 »
Mam pytanie do wlascicieli Camry - czy dla jakigos modelu 1 przeglad byl po 1000km (lub podobnie malym przebiegu)?
Pytam sie ,bo na pewnym forum jest o to spor. Gosc twierdzi ,ze na tym obowiazkowym przegladzie dokrecane sa sruby w glowicy.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 07:44:27 wysłana przez ayrsen »

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Odp: Czy mieliście pierwszy przegląd po 1 tys. km
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2006, 07:18:25 »
Chodzi Ci o ten pierwszy bezpłatny przegląd po 1000km? mają go chyba wszystkie auta, moja camry (4 gen/, 97r.) miała po trzech czy czterech miesiącach od zakupu, właśnie taki przegląd na 1000km.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 07:44:42 wysłana przez ayrsen »

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2006, 17:14:56 »
Dzieki za odpowiedz.
Piszac "wszystkie auta" miales chyba na mysli tylko Camry ?
Czy mozesz jeszcze napisac jaki masz silnik.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 17:17:20 wysłana przez etom »

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2006, 17:50:13 »
Miałem na myśli wszystkie Toyoty, inne marki chyba też tak mają, chyba że to się zmieniło ? Na pewno dwie corolle z kótrymi miałem styczność miały taki przegląd, yaris też itd. Nigdy się z tym nie spotkałeś ? Moja camry to kupiona w polskim salonie 3.0 v6 czyli 1mz-fe.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2006, 18:09:41 »
Od 1999r mam juz 3 Yarisa i na pewno nie byl od tego czasu wymagany taki przeglad - wszystkie mialy 1 przeglad po 15 tys.
Z tego co wiem dotyczy to tez innych modeli Toyoty (dlatego zdziwilem sie co do Camry) i nie tylko Toyoty.
Poza tym - ale juz nie pamietam na 100%- poprzednio (od 1993r) mialem CC i Punto i tez 1 przeglad byl po 10 tys.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2006, 18:20:39 »
Mam w rodzinie Corolkę z 99r. i miała przegląd po 1000km (to samo było w Corolli z 97r.), tak samo również Yaris z 2001 miał pierwszy przegląd na 1000km (bez wymiany oleju), Civic z 2004 roku itd. itp. więc nie wiem jakim cudem nie spotkałeś się z tym dotąd? Jak chcesz, mogę jutro załatwić skan książki tego Yarisa, na dowód tego co piszę :)

Co do włoskiej myśli technicznej, to miałem Seicento z 99r. i rzeczywiście nie było tam takiego przeglądu, pierwszy był chyba na 15kkm, ale to nie zmienia faktu, że wszystkie japońskie fury z jakimi się spotkałem miały pierwszy przegląd na 1000km.

Offline etom

• Toyot Chodzacy
    • Tabela zużycia paliwa
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2006, 18:49:16 »
To dziwne - chodzi o Yarisy - mialem z 1999r ,2000r i teraz z 2004 , wszystkie nowe (dwa kupione w Katowicach , jeden w Zabrzu) i kazdy jak pisalem  1 przeglad mial po 1 roku lub 15 tys.
Ani w instrukcjach obslugi ani w ksiazkach gwarancyjnych nie bylo wzmianki czy nawet zalecenia o takim przegladzie a przeciez warunki gwarancji sa takie same w calej Polsce ?
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 19:04:35 wysłana przez etom »

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2006, 19:17:40 »
etom, sprawdziłem jeszcze raz papiery :) , a więc tak, w camry w książce serwisowej (więc jest to zalecenie TMPL) normalnie jako pierwszy jest przegląd na 1000km (obsługa bezpłatna w sieci TMPL) więc tu na pewno był przewidziany, ale w Yarisie ten przegląd jest wpisany długopisem tak jakby nie był przewidziany, więc najprawdopodobniej tutaj masz rację.

Ja poprostu ten przegląd traktuję jako normę/pewnik ponieważ jak napisałem wszystkie auta jakie znam (oprócz wspomnianego SC) taki przegląd miały, nawet jak pisałem jeżdżąca w rodzinie Honda Civic z 2004 roku. Nie wiem czy rzeczywiście TMPL się z tego wycofała, jako że w camry takie coś było przewidziane, a już w Yarku z 2001 jest to dopisane długopisem, może diler robi takie przeglądy z przyzwyczajenia czy nadgorliwości, nie wiem.

Może Admin przeniesie wątek do ogólnego technicznego działu, żeby wypowiedzieli się też inni odnośnie wszystkich modeli, żebyśmy mieli więcej porównania ?

Admin poszedł już do domu... ;D
Ale - mówisz - masz... ;)
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 19:40:04 wysłana przez ayrsen »

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2006, 09:08:53 »
Kiedyś był obowiązkowy taki przegląd. Teraz jak kto uważa, dlatego w Yarisie mogłeś taki robić. Wiem że w 97 w Carinie był obowiązkowy, a w 99 w Avensisie już nie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl