Autor Wątek: Czy to jest objaw zużycia łożysk kół.  (Przeczytany 25279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOKMA

• Gość
Czy to jest objaw zużycia łożysk kół.
« dnia: 09 Sierpnia 2006, 14:41:13 »
Witam. Najgorsze są usterki występujące do czasu do czasu. Pierwsze objawy pojawiły sie jakieś pół roku temu. Podczas jazdy myślałem że złapałem kapcia. Nagle usłyszałem głośną prace (chyba)tylnych kół i takie uczucie jakbym wjechał na tarkę i samochód wpadał w jakąś wibrację. Chyba każdy to kiedyś przeżył. Okazało się że z kołami wszystko jest w porządku. Po ruszeniu wszystko było ok. Teraz ten objaw pojawia sie w różnym nasileniu co kilka dni, a czasami w ciagu dnia wystepuje pare razy. Nateżenie drżenia camry związane jest z predkością obrotu kół i występuje nawet przy małej predkości. Jedyna metoda na zlikwidowanie tego objawu jest zatrzymanie sie i spokojne ruszenie. Czy ktos z was spotkał sie z czyms podobnym? Wydaje mi się że mogą to być łozyska kół. Pozdro.

Premier

• Gość
Odp: Czy to jest objaw zużycia łożysk kół.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2006, 22:48:42 »
Łożyska jak siadają to huczą przez cały czas raczej. Może być tak że zapieczone są zaciski, nagrzewają tarcze już trochę pokrzywione i zaczyna się dygotanie. Zaraz tu napiszą pewnie fachowcy od Camry to będzie wiadomo coś więcej.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2006, 23:51:24 »
a kierownicą Ci trzęsie? - gałki drążków kierowniczych, a jak przy hamowaniu, to spalone tarcze

masz ścięte opony? - zbieżność, albo drążki z tyłu...

łożyska wymacasz łatwo : koło w górę, łapiesz na 9 i 3, a potem na 6 i 12 i patrzysz czy ma luz .

przód : jak ma poziomo i pionowo, to łożysko
tył : jak poziomo i pionowo to łożysko, jak tylko poziomo to któryś z poprzecznych drążków.

pzdr
3VZ.pl

Offline Gosiek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2006, 08:02:30 »
Właśnie miałam wymieniane jedno łożysko w kole huczało cały czas przy choćby minimalnie skręconych kołach - po wymianie zapadła cisza
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2006, 13:33:28 wysłana przez ayrsen »

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2006, 10:27:42 »
To raczej nie wygląda na łożyska, jak pisali poprzednicy łożyska z tyłu huczą jednostajnie, a przednie zazwyczaj na zakrętach zaczynają huczeć, a po wyprostowaniu kierownicy przestają. Oczywiście nie można do końca wykluczyć łożysk, czasami usterki są przedziwne i mają przedziwne przyczyny. 

Trzy pytania:
1. Czy to napewno tylne koła, czy wibracje nie są bardziej ze środka auta?
2. Czy po zatrzymaniu auta gasisz silnik?
3. Kiedy sprawdzałeś stan oleju w skrzyni biegów (czy to automat)?
4. Kiedy był diagnozowany zapłon, świece, przewody wysokiego napięcia?
5. Czy to się dzieje na jakimś konkretnym biegu, podczas takiej usterki spróbuj włączyć O/D (jeżeli to automat oczywiście :-)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2006, 14:47:31 »
U mnie dokladnie takie objawy wystepuja po uzyciu hamulca recznego:]
po prostu cos nie odbija po prostu nie uzywaj recznego bo w automacie to i tak nie potrzebne:P

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2006, 23:47:53 »
Dziękuję wszystkim za pomoc. Rzeczywiście to nie są łozyska ponieważ koła są sztywne. Poza tym płyn w skrzyni aut. jest, tarcze są nowe, zbieżność i
amorki są ok.,przy hamowaniu kierownica ok.,elektryka ok. Muszę sprawdzić hamulec ręczny. Jeszcze jedna sprawa. Przypomniałem sobie że mam oberwany ciężarek na rurze wydechowej, który podobno ma zapobiegać drganiom układu wydechowego. Nie sadzę żeby to była ta przyczyna, ale go przyspawam. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2006, 01:15:09 »
Łukasz ma rację na 99% to wina zapieczonych/zardzewiałych linek hamulca ręcznego - wymień linki na JC (to akurat warto tam kupić) i po problemie. 3 lata temu leciałem na 2 tyg. do UK i zostawiłem autko na zaciągniętym ręcznym - była późna jesień i ... ręczny zardzewiał i to tak wrednie, że okładziny 'przykleiły' się do bębnów. Powrot do domu (12km) zajął mi około 2 godzin - co 50m zatrzymywałem samochód, bo skakał jak piłka (podrzucało d.upę) a silnik nie miał poweru by uciągnąć camrzycę... Oprócz zardzewiałych okładzin + bębnów mialem skruszone 'wejście' linki w tarczę koła co powodowało, że po zwolnieniu hamulca linka nie wracała i hebelek nadal trzymał..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Sierpnia 2006, 13:36:37 »
Witam. Łukasz i Maniek mają racje. Rzeczywiście jest to blokowanie hamulca ręcznego. Przy okazji muszę to wszystko oczyścić. Także dziekuje Wam bardzo i podziwiam Wasze zdolności diagnostyczne.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2006, 22:03:11 »
to doświadczenie nie zdolności ;-)

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Października 2007, 08:53:21 »
Witam, ostatnio cos zaczelo klupac z tylu (nowe amorki wiec je wykluczylem) a poniewaz mialem krzywe alusy o ktorych nie wiedzialem, bo poprzedni wlasciciel nie byl zbyt roztropny, zaczalem ruszac kolami na boki i odkrylem ze obydwa lozyska mam luzne. Nie rusza sie to jakos specjalnie mocno i w ogole zastanawiam sie czy to ruszac. Jest gluchy metaliczny odglos jak kopie w kolo a jak ruszam rekami to mozna wyczuc jakies 2 mm luzu. Ktos wie ile mnie to bedzie kosztowac? Podejrzewam ze jak to w Japonczykach lozyska samego sie nie da wymienic i bede musial kupic jakas uzywana piaste razy dwa. Kurde, zawsze cos...zawsze kurde cos...

Wątki zostały scalone bardzo proszę używać opcji "szukaj" Szymon14
« Ostatnia zmiana: 03 Października 2007, 09:07:08 wysłana przez SZYMON14 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2007, 12:53:06 »
Witam, ostatnio cos zaczelo klupac z tylu (nowe amorki wiec je wykluczylem) a poniewaz mialem krzywe alusy o ktorych nie wiedzialem, bo poprzedni wlasciciel nie byl zbyt roztropny, zaczalem ruszac kolami na boki i odkrylem ze obydwa lozyska mam luzne. Nie rusza sie to jakos specjalnie mocno i w ogole zastanawiam sie czy to ruszac. Jest gluchy metaliczny odglos jak kopie w kolo a jak ruszam rekami to mozna wyczuc jakies 2 mm luzu. Ktos wie ile mnie to bedzie kosztowac? Podejrzewam ze jak to w Japonczykach lozyska samego sie nie da wymienic i bede musial kupic jakas uzywana piaste razy dwa. Kurde, zawsze cos...zawsze kurde cos...

Wątki zostały scalone bardzo proszę używać opcji "szukaj" Szymon14

A moze to nie łożyska tylko tuleje??

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2007, 18:31:21 »
[

A moze to nie łożyska tylko tuleje??
Dziadek powinien mieć rację - to wygląda na wybite tuleje gumowe wahaczy. Wystarczy pojechać na szarpaki na stację diagnostyczną i pooglądać od spodu co stuka..

Offline barracuda

• Toyot Leżący
  • *
    • Moja muzyka
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2007, 19:41:34 »
A to bedzie trzeba wymienic cale wahacze czy tylko tuleje? jak to jest ? Bo znowu 800 wkladac w tyl to mi sie nie widzi przed zima.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2007, 20:04:29 »
Najprawdopodobniej tuleje.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl