Autor Wątek: Wylaczenie pompy paliwa na lpg  (Przeczytany 4101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
Wylaczenie pompy paliwa na lpg
« dnia: 12 Sierpnia 2006, 20:51:21 »
Mam pytanko ktory z bezpiecznikow odpowiada za pompe benzyny bo kupilem na allegro taki ciekawy wylacznik ktory wpina sie wlasnie w bezpiecznik

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: Wylaczenie pompy paliwa na lpg
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpnia 2006, 12:21:48 »
A po co ? Nie słyszałem jeszcze o zatartej pompie paliwa w camry a o zapieczonych wtryskach było już sporo razy. Pracująca pompa paliwa chłodzi wtryski benzynowe w trakcie pracy na LPG więc radzę zostawić tak jak jest. Po drugie odłączanie pompy paliwa będzie powodowało zapalanie się Check Engine (wydaje mi się, że ECU sprawdza czy pompa paliwa działa)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sierpnia 2006, 13:58:43 »
dokładnie tak jak mówi Maniek!
Nigdy w życiu nie należy odłączać pompy paliwa, bo później można się dowiedzieć ile kosztują wtryski. Może w polonezie bym się odważył, ale nie w Camry... a tak na prawdę to po co?

Najlepszym rozwiązaniem jest 1/4 zbiornika paliwa - pompa się nie zatrze i wtryski będą zdrowe... no i zawsze jak poniesie ułańska fantazja można lepiej przycisnąć  ;D

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2006, 03:15:29 »
dobrze wiedzieć, bo chodziło to za mną, ale odpuściłem...

a tak w ogóle, to w Camry nie ma bezpiecznika, który odpowiadałby tylko za pompę - jest DOME ( 30A ) odpowiadający m.in za pompę, ale również za połowę elektryki w aucie... wtryski, zapłon, konsola, itp..

pzdr
3VZ.pl

owca

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpnia 2006, 14:25:39 »

a tak w ogóle, to w Camry nie ma bezpiecznika, który odpowiadałby tylko za pompę - jest DOME ( 30A ) odpowiadający m.in za pompę, ale również za połowę elektryki w aucie... wtryski, zapłon, konsola, itp..

a bezpiecznik EFI 15A (taki duzy kwadratowy), ktory jest za akumulatorem, ja nim wylaczalem pompe jak mi uszczelki pod wtryskiwaczami puscily, zapalalem na benzynie, przelaczalem na gaz i wyjmowalem ten bezpiecznik i tak przez weekend (az do poniedzailku do wizyty u mechanika)

Offline Łukasz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpnia 2006, 14:39:21 »
Wiele instalacji gazowych 4 gen odlacza pompe paliwa i nie ma problemow z zapieczonymi wtryskami
ale skoro camry nie ma bezpiecznika to bedzie ciezko:(

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sierpnia 2006, 23:39:07 »
Owca,
nie zapominaj, że Twoja instalka LPG to I czy II generacja a ona ma w d.upie to co podaje komputer (ECU) samochodu. Możesz sobie ten bezpiecznik wyjmować, ale to jest sterownik wtryskiwaczy a nie pompy paliwa. Tak jak pisał Marcin w camry nie ma oddzielnego bezpiecznika pompy paliwa. Najszybsza akcja to przeciąć kable zasilające, ale jak pisałem wcześniej - dla mnie to bezsens - lepiej raz w miesiącu kupić 10-15l PB i nie myśleć o pompie..

Premier

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpnia 2006, 03:11:36 »
Wyłącz, wyłącz, ciekawe kiedy przestanie jeździć na benzynie...

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Sierpnia 2006, 11:52:17 »
Co do chłodzenia wtrysków przez pb. Zgadzam się jeśli wtryski pracują to benzyna, którą wtryski wtryskują do kolektora chłodzi je, natomiast jeśli wtryski na LPG są odłączone to teoria o chłodzeniu wtrysków jest mocno naciągnięta. Paliwo przepływa przez listwę wtryskową i co najwyżej wraca do zbiornika paliwa ale nijak się to ma do chłodzenia wtrysków.

Co do wyłączenia pompy to kwestia podpięcia się pod instalkę LPG i automatycznie w momencie przełączenia na LPG pompa sama będzie się wyłączać. Spokojnie można wyłączać pompę podczas jazdy na LPG (chyba że jak napisał Maniek będzie wyrzucać błąd na desce) ale zarówno czy wyłączając pompę czy nie nie można zapomnieć o systematycznej jeździe na Pb przy instalce LPG.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Sierpnia 2006, 15:59:03 »
Co do chłodzenia wtrysków przez pb. Zgadzam się jeśli wtryski pracują to benzyna, którą wtryski wtryskują do kolektora chłodzi je, natomiast jeśli wtryski na LPG są odłączone to teoria o chłodzeniu wtrysków jest mocno naciągnięta. Paliwo przepływa przez listwę wtryskową i co najwyżej wraca do zbiornika paliwa ale nijak się to ma do chłodzenia wtrysków.
Nie jest naciągana - wtyski siedzą dość głęboko w listwie wtryskowej i zdecydowanie obniżają temperaturę części roboczej wtrysku nawet przy pracy na LPG (paliwo krąży w obiegu zbiornik - listwa (u szczęśliwców listwy ;P) - zbiornik

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl