Autor Wątek: Spalanie stukowe  (Przeczytany 6077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dominik

• Gość
Spalanie stukowe
« dnia: 24 Września 2004, 14:06:05 »
Witam i mam do Szanownych Użytkowników takie pytanko.
Otóż zauważyłem, że przy ostrzejszym dodaniu gazu np na IV przy obrotach rzędu 3000 dochodzi charakterystyczne dzwonienie. Zjawisko to nie występuje zawsze. W instrukcji napisali, że niewielkie spalanie stukowe ma prawo występować więc za bardzo sięnie przejmowałem, ale dziś tak mi zagrało z pod machy,że sięzaniepokoiłem. Nie wiem, może to normalne. Mam Corollke od 2 miesięcy i dopiero ja poznaje. Silnik 1.4vvti prod. 2000. Tankuje tylko u Shella lub BP, jeżdże delikatnie, auto przyspiesza dobrze, nic więcej sięzłego nie dzieje. Z tego co wiem to te silniki wymagają wys. obrotów więc może ja zamulam. Aha i jeszcze jedno. Czy ten silnik ma czujnik spalania stukowego?
Pozdrawiam
Dominik

serwisSJ

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2004, 15:01:43 »
Ma czujnik spalania stukowego i zwiekszony "stuk" najprawdopodobniej jest spowodowany zatankowaniem słabego paliwa. Zalej 98 i zobacz czy problem ustapił.

Dominik

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2004, 14:35:25 »
Dzięki. Tak też zrobię. Tymniemniej dałem mu trochępo garach i stukanie jakby ustąpiło. Nadmienię, że paliwo, ktróre wywołało u mnie to zjawisko pochodzi z nowej stacji Shella między Powsinem, a wjazdem do Konstancina.Myślałem, że nowy obiekt to i paliwko będzie ok, ale jak to sięmożna pomylić.
Pozdrawiam
Dominik

tco_tm

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2004, 02:30:11 »
Jesli spalanie stukowe nie ustapi, to wina mozna zaczac obarczac ECU. Podobno to stala przypadlosc ZZE111.

Dominik

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Października 2004, 18:16:02 »
A co to takiego ECU? Czy jest to jakis czujnik? Czy ten element jest drogi? Po zatankowaniu zjawisko raczej stapiło, ale tak na wszelki wypadek wolałbym wiedzieć.
Pozdrawiam
Dominik

Dominik

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Października 2004, 18:19:14 »
Oczywiście po zatankowaniu 98

tco_tm

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Października 2004, 19:19:42 »
Cytuj (zaznaczone)
ECU

Komputer sterujacy praca silnika (engine control unit). Rozne firmy to roznie nazywaja, czasem ECM (module), czasem PCM (powertrain), etc.

W Corollach po face-liftingu podobno pojawial sie problem ze spalaniem stukowym, gdzie jedna z przyczyn byly wlasnie wadliwe komputery.

Dominik

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Października 2004, 19:32:29 »
No to nieżle. Jak znowu tankując np 98 usłysze spalanie stukowe to prawdopodobnie mam uszkodzony komputer za jedyne no dajmy na to 3tys zł. Zaczyna mi być goraco. Jak tak czytam niektóre posty to wydaje mi się, że im nowsza Corolla tym gorsza. VVTi maja sporo niedoróbek. A to olej biorą, a to coś z kompami nie tak. Moja ciotka ma Corolle z 97` (okrągłe lampy) 1.6 110 km i nie ma tam takich problemów , nic nie cieknie, a ja w swojej wymieniłem uszczelniacz wału, i oring napinacza rozrzadu. Ponoć dwa newralgiczne punkty dla wycieków w tych silnikach. Koszty niby niewielkie ( oring+ wymiana 125zł w ASO), ale japończyki podobno nie ciekna.
Dominik

pawson

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2005, 08:08:37 »
u mnie sa nastepujace objawy: stuka w okolicach 2tys obrotow na kazdym biegu po dojsciu do 2,5 tys obrotow dzwiek zanika.
Corolla 1,4 VVTi 2000r
Bylem wczoraj w ASO (jako rodzina pracownika) i glowny spec po przejechaniu nia jakis 500 m wydal werdykt :

Na 100 % spalanie stukowe. Konieczna wymiana komputera sterujacego silnikiem (ECU). Koszt ok 4tys brutto.
Z tego  co sie dowiedzialem to b. czesta przypadlosc tego modelu. I jesli owe stuki wystapia w trakcie gwarancji to wymieniaja komputer za free.

Gosc powiedzial mi ze poza nieznacznym spadkiem mocy i wkur... dzwiekiem niczym innym to nie grozi i mozna z tym jezdzic.

Ja mam samochod kupiony 4 m-ce temu przez komis wiec mam jeszcze gwarancje KOMISU dzisiaj bede walczyl o wyegzekwowanie jej    :twisted:  

Pozdrawiam

p_flori

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Lipca 2005, 12:20:06 »
A nie da sie zapłonu opóźnić elektronicznie? Lub przeprogramować adaptacjęprzepustnicy? coś to da? Ktos robił? Co prawda ponoć kompy Toyotowsikie maja pamięć stałą, ale może da sięcoś w nim pogmerać zanim sięgo wyrzuci.
U mnie jest spalanie stukowe na benzynie 1,4 VVTI, ale po założeniu gazu - znikło, więc zamiast pakować 4 klocki w kompa może lepiej zagazować Rolkęi w kieszeni pozostanie....

pawson

• Gość
Spalanie stukowe
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Sierpnia 2005, 08:12:59 »
karolke gazuje w tym albo w przyszlym tygodniu ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl