Autor Wątek: Co się stanie przy starcie z wysokich obrotów w automacie???  (Przeczytany 2876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rincewind

• Gość
Takie pytanie zadał mi kolega i muszę przyznać że nie wiem, a na swoim autku jakoś boję się sprawdzać... Co się stanie po wkręcenu silnika na 6000 a potem wrzuceniu DRIVE? Czy ktoś sprawdzał??? Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpnia 2006, 20:29:07 wysłana przez ayrsen »

etz257

• Gość
Odp: Co się stanie przy starcie z wysokich obrotów w automacie???
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Sierpnia 2006, 21:53:16 »
Pewnie nikt nie sprawdzał:) chyba że nie zalezało mu na skrzyni :) podejrzewam że by było [cenzura] fajne szarpnięcie i zgrzyt:) Cóz MOŻE skrzynia by wytrzymała ale zdrowe to nie jest :) Jakbyś sprawdzał to opisz wrażenia ;)
Pozdrowionka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpnia 2006, 23:23:06 »
Znam sposób ciut inny - włączasz 'D' lewa noga na hamulec (lekko aby trzymał auto w miejscu) a prawą pyta na max. Po wkręceniu auta na obroty zwalaniasz hamulec i camrak piszczy jak głupi, pali gumę a ty odlatujesz :-) powoduje to jednak szybkie nagrzewanie oleju i jest zalecane w service manual'u do 'sporadycznego i umiejętnego wykorzystania w czasie diagnozy skrzyni' .... Osobiście nie testowałem czy i jak to działa więc nie wiem ile prawdy w tym co wyżej...
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2006, 00:27:09 »
Maniek : ten sposób stosowany jest nagminnie przez czarnych w stanach : stoją na światłach i palą tylnie kapcie :D

co by nie mówić - manual, to manual :D

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2006, 09:04:13 »
Maniek : ten sposób stosowany jest nagminnie przez czarnych w stanach : stoją na światłach i palą tylnie kapcie :D
Co nie oznacza, że to jest zdrowe dla skrzyń :D
co by nie mówić - manual, to manual :D
Zboczeniec jesteś i tyle - pojeździj awtomatem i wtedy pogadamy  ;D
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2006, 11:23:47 »
Kiedys moj stary mial corolke 1,3 w automacie rocznik 85. Powiem tak, ze na D nie da sie wykrecic obrotow trzymaja hamulec. Jesli chcialo sie przypiszczec to N > gaz > D , wtedy nastepowalo szarpniecie i palenie gumy (o ile z silnikiem 1,3 mozna palic gumy). Chyba za bardzo nie szkodzi takie traktowanie, bo toyotka jezdzi do dzis dnia....

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2006, 11:42:30 »
Ja kiedyś tak zrobiłem kilka razy swoją camry :D (a co wszystkiego trzeba w życiu spróbować ;D ostatnio rozmawiałem z osobą która kupiła ode mnie camraka i śmiga nią do dzisiaj bezproblemowo więc... nie padają aż tak szybko sktzynki ) - co prawda wkręciłem auto gdzieś do 4 tys może 4,5 tys ale faktycznie wystrzeliła jak z procy... bym nawet zaryzykował stwierdzenie że manual na starcie nie ma szans ponieważ przy odpowiednim podbicu obrotów automat zawsze ruszy tak samo baz zbyt mocnego pisku czy zdławienia itd a w manualu raz się uda raz nie  :P
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl