Autor Wątek: Czyszczenie tapicerki siedzeń  (Przeczytany 6330 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lawcu

• Gość
Czyszczenie tapicerki siedzeń
« dnia: 25 Sierpnia 2006, 18:54:04 »
Czy ktoś może to już zdejmował i prał? Nie ukrywam że z chęcią bym uprał ale boję się, że się skurczy.

Poprawiłem temat. Bardzo proszę pisać starannie i starać się nie robić tak dużej liczby "palcówek" w dwóch zdaniach.
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2006, 19:31:08 wysłana przez ayrsen »

blue_point

• Gość
Odp: Czyszczenie tapicerki siedzeń
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2006, 19:29:07 »
A nie możesz uprać na siedzeniu? Bierzesz szczotkę i Vanish, szorujesz aż brud "wyjdzie" na wierzch i na koniec wciągasz odkurzaczem.

Podobnie jak Lawcu - proszę pisać starannie i starać się nie robić tak dużej liczby "palcówek" w dwóch zdaniach
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpnia 2006, 19:32:49 wysłana przez ayrsen »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2006, 19:39:37 »
Lawcu - nie za bardzo wiem jak Ci odpowiedzieć - bo albo kupujesz środki do prania tapicerki (poczytaj w Techniczne=>Techniczne jakie są polecane) i robisz to sam zgodnie z instrukcją obsługi, albo jedziesz do profesjonalnej myjni. No chyba, że chcesz sobie całkowicie zniszczyć tapicerkę, wtedy zrób tak:
Bierzesz szczotkę i Vanish, szorujesz aż brud "wyjdzie" na wierzch i na koniec wciągasz odkurzaczem.
Jaką szczotkę? Jaki Vanish? blue_point - jaja sobie robisz ??? :o Jeśli tak, stanowi to naruszenie regulaminu; jeśli nie, to co najmniej współczuję tapicerce w Twoim samochodzie... Jakiekolwiek tarcie tapicerki welurowej powoduje jej wycieranie - NIEODWRACALNE!!! Lawcu - popatrz na materiał na tapicerce na tylnym siedzeniu w miejscu gdzie opierają się o nią końcówki pasów bezpieczeństwa - tak wygląda "szorowany" welur...

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2006, 19:47:04 »
Była prana już na siedzeniach tzn. w aucie i efekt jest mało zadowalający. Mój poprzednik akurat o to niedbał.
Dobra - ściągam je jutro rano i piorę w pralce. O efektach dam znać.
Dzieki

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2006, 20:13:09 »
Lawcu - nie za bardzo wiem jak Ci odpowiedzieć - bo albo kupujesz środki do prania tapicerki (poczytaj w Techniczne=>Techniczne jakie są polecane) i robisz to sam zgodnie z instrukcją obsługi, albo jedziesz do profesjonalnej myjni. No chyba, że chcesz sobie całkowicie zniszczyć tapicerkę, wtedy zrób tak:
Bierzesz szczotkę i Vanish, szorujesz aż brud "wyjdzie" na wierzch i na koniec wciągasz odkurzaczem.
Jaką szczotkę? Jaki Vanish? blue_point - jaja sobie robisz ??? :o Jeśli tak, stanowi to naruszenie
regulaminu; jeśli nie, to co najmniej współczuję tapicerce w Twoim samochodzie... Jakiekolwiek tarcie tapicerki welurowej powoduje jej wycieranie - NIEODWRACALNE!!! Lawcu - popatrz na materiał na tapicerce na tylnym siedzeniu w miejscu gdzie opierają się o nią końcówki pasów bezpieczeństwa - tak wygląda "szorowany" welur...

Vanish Oxy Action + miękka szczotka. Nalewasz na tapicerke Vanish i szorujesz az powstanie piana. W tej pianie bedzie brud na wierzchu i trzeba szybko wciągnąc odkurzaczem -- ale nie w normalnym trybie na kurz tylko odkurzacz musi meic funkcje do prania.

a dlaczego ZNOWU ma to byc naruszenie regulaminu ?

Aha, moje dywaniki maja sie zapewne lepiej niz Twoje. Tapicerki nie piore bo nie potrzeba - dbam o nią, a tą metodą czyszczę sobie dywaniki welurowe, i wygladają jak nowe. Pierw wypróbuj później komentuj. mimo wszystko pozdrawiam :D

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Sierpnia 2006, 20:29:15 »
blue
1. Po pierwsze: pytanie dot. czyszczenia tapicerki siedzeń a nie dywaników. Jest zasadnicza różnica w materiale użytym do siedzeń i dywaników oraz sposobach jego pielęgnacji. Jeszcze raz to napiszę - zasadnicza różnica - a Lawcu pyta o tapicerkę na siedzeniach.
2. Po drugie: naruszenie regulaminu: to jest dział techniczny - tak jak napisałem, jeśli Twój post byłby robieniem sobie jaj z Lawcu, stanowiłby naruszenie regulaminu forum technicznego Avensis.

A tak generalnie - jest sumienie TKP - jeśli masz jakieś uwagi, to bardzo proszę udaj się tam - bo wybrane przez Ciebie miejsce nie jest odpowiednie - jeśli nie wiesz dlaczego, poczytaj regulamin.

Dalsze OT w temacie dot. czyszczenia tapicerki zaowocuje odpoczynkiem od TKP.

P.S.
Dobra - ściągam je jutro rano i piorę w pralce. O efektach dam znać.
Lawcu - powodzenia - ale proszę przemyśl to raz jeszcze - czy nie taniej i bezpieczniej poszukać dobrego, profesjonalnego punktu piorącego tapicerkę? Piszę taniej, bo mam na myśli ewentualne koszty zakupu kolejnej, jeśli eksperyment z pralką się nie powiedzie... ::)

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sierpnia 2006, 16:46:20 »
Tez jestem ciekawy efektu prania...
Co prawda przychylam sie do opinii ayrsen'a na ten temat, ale jesli Ci sie uda...  ;)
Widzialem kiedys jak wymieniali w serwisie tapicerke z fotela...
Nie pamietam czy to byl nowy czy stary Ave, ale ja bym sie nie podjal - za duzo roboty !

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sierpnia 2006, 19:08:28 »
Zrobiłem próbę na tylnym siedzisku, bo najłatwiej zdjąć. Wyprana w automacie dla bezpieczeństwa na delikatnym programie. Teraz jest już założona. Wygląda dużo lepiej niż po praniu piankami.
Zaraz będę ściągał pozostałe.

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sierpnia 2006, 22:55:22 »
Mogę potwierdzić że sposób prania Vanischem jest powszechnie stosowany. Jedyną modyfikację jaką bym wprowadził to że najpierw w misce dokładnie spieniasz vanisch z wodą i na siedzenia nakładasz samą pianę. Następnie miękką szczotką pierzesz tapicerkę i potem ściągasz specjalnym odkurzaczem. Kolega zajmuje się tym prawie zawodowo i pierze tak codziennie jakiś samochód.
Sprawa niszczenia się weluru to inny temat, aczkolwiek nie jest on aż tak delikatny. I uważam że doradzanie takiej metody wcale nie jest "robieniem sobie jaj". Kwestia wyboru.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2006, 22:57:08 wysłana przez ar16 »
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Sierpnia 2006, 07:25:48 »
Ja prałem pianką STP - nie powiem, że jest dobra czy zła, bo nie mam porównania. Ale efekt jest zadowalający w 100% :). Stosowałem metodę taka, że przed nałożeniem pianki zwilżałem gąbką z wodą tapicerkę i dopiero wtedy nakładałem preparat. Po wtarciu gąbką preparatu i odczekaniu kilku minut ściągałem wszystko albo gąbką, albo odkurzaczem. Dodatkowa czynność to "pranie" samą czystą wodą w celu pozbycia się resztek preparatu który wsiąkł w materiał (płukanie :) ). Wykorzystywałem do tego celu gąbkę i wodę.
Sposób napewno pracochłony, ale tapicerka wygląda jak nowa i jest pachnąca :)
Marcin

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2006, 08:33:43 »
jak miałęm peugeota, to się nie bawiłem żadnymi piankami przed sprzedażą. Pojechałem do myjni i umyli mi odkurzaczek" szybko, sprawnie i co najważniejsze skutecznie. a cena, nawet nie pamiętam, ale zapłaciłem ok 30 zł./

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Września 2006, 20:03:31 »
Lawcu - jak poszło? I jaki ostatecznie osiągnąłeś efekt? Może jakieś foto i wytyczne co do sposobu zdejmowania tapicerki? ;)

Offline marcinekmm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Września 2006, 10:04:44 »
Podłączam się pod pytanie kolegi ayrsena; a może ktos ściągał tapicerkę z przednich siedzeń? Nie wiem, czy jest to wogóle możliwe? Tył już mam wyprany i zostały mi właśnie tylko przednie fotele ;)
Marcin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl