Autor Wątek: Eksploatacja LC...  (Przeczytany 11132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

errordoor

• Gość
Eksploatacja LC...
« dnia: 09 Września 2006, 10:42:38 »
Witam,
Mam pytanie do uzytkowników LC. Interesuje sie zakupem LC z 3 litrowym dieslem (97-2000).
Jakie są koszty eksploatacji tego modelu. Spalanie, naprawy oraz ogólne opinie z codziennego użytkowania.

Skromne to forum LC. Mało użytkowników czy brak czasu i checi do pisania?  :P

Z góry dzięki i pozdrawiam fanów marki.  ;D

Darus

• Gość
Odp: Eksploatacja LC...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2006, 15:28:14 »
Chcesz kupić tzw. LC 90?

Kiedyś go miałem i bardzo fajnie się sprawował, nie było jakiś problemów z użytkowniaem, pdostawowe czynności wymiana oleju, filtrów i do przodu.

Nie pamiętam natomiast jak to było ze spalaniem, mogę jedynie powiedzieć że nie było tragedii.

Obecny LC100 pali mi ok 10litrów ropy na trasie przy silniku 4.2TD, a na mieście ok 14litrów ale to kwestja częstego zatrzymywania się i ruszania.

Jesli masz możliwość kupnca LC z automatem to polecam, naprawdę jest o wiele przyjemniejsza jazda tym autem niż z manualną skrzynią biegów... niestety przy tej wadze auta i jego wysokości czuć wajchowanie co chwile biegami przy manulanym, a w automacie tego nie ma, nawet jeżdzać w terenie nie przeszkadza że to automat, bo często wręcz Ci pomaga, np. stojąc na wzniesieniu równoważy siły tak aby nie trzymać hamulca w pozycji "D" a ni naciskać gazu porpstu sobie stoji pod górkę  ;D

tome12

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2006, 22:36:53 »
Też kilka dni temu nabyłem LC100 4,2td  :-)
Mam książki serwisowe po niemiecku i nie mogę się połapać kiedy są wymiany płynów w automacie, dyfrach i innych miejscach. Szukałem po necie, ale nic nie ma. Chłopcy z serwisu niby wiedzą, ale nie są pewni...       Jakbyś miał jakąś wiedzę na ten temat, to poproszę. W tej chwili mam 181 kkm

pozdrawiam
tomek

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2006, 11:07:03 »
Witam
Nie mam duzego doswiadczenia z punktu widzenia eksploatacji takich aut ale moge napisac ze oprocz Nisana Patrol-a GR wersja HEAVY DUTY ktora warto tylko kupic jest niezniszczalna ;-)
Poza tym obserwujac takie auta na rajdach i rozmawiajac z uzytkownikami (heavy duty baaardzo zadko spotykane) to takie autka spisuja sie bez wiekszych modyfikacji najlepiej w terenie i sie naprawde malo psują.
warto nadmienic iz wersje heavy duty maja najmocniejsze mosty jakie kiedykolwiek wyprodukowano nawet sławetne mosty z GR-a ustepują im duzo.

Masz tu stronke troche rzeczy sie dowiesz :
http://www.brian894x4.com/LC90.html

Do tego co po polsku ale warte przeczytania jest tu duzo rzeczy :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Toyota_Land_Cruiser

Ja choruje i dalej bede chorował na modele z silnikiem 1HZ ktore sa niezniszczalne i jezdza i beda jezdzic po pustyniach jeszcze wiele wiele lat ;-)
1HZ (diesel) R6 4.2 l. (4164 cm3), 135 KM - (HZJ80 - HZJ81)
1HZ (diesel) R6 4.2 l. (4164 cm3), 135 KM - (HZJ105)

tak wygladaja 105-teczki
http://img254.imageshack.us/my.php?image=obraz0362yu.jpg
http://img342.imageshack.us/my.php?image=obraz0519hg.jpg

Rozmawialem z jednym ostatnio wlascicielem KZJ70 ale szybko bo tyczylem trase i z tego co wiem to katuje ą juz ktorys sezon i nie dzieje sie nic powaznego.

Reasumując to ja bym sie sklonil albo 80-tke albo 105 ale to zalezy od kasy, HZJ70 w dobrym stanie heavy duty chyba poszla kiedys raz w polsce z tego co slyszalem za ok. 80tys zł od reki ;-)

Moze kiedys marzenie stanie sie faktem ...

pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

metzenas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2007, 16:40:14 »
Witam po długiej przerwie.
Planuję zakup HZJ 80 w wersji 4,5 24V benzyna.
Czy ktoś z Was ma pomysł ile to może palić ?
Wogóle to jakiś dziwny samochod z wnętrzem surowym jak legendarny "ogórek"...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl