Autor Wątek: Żarówki świateł pozycyjnych tył  (Przeczytany 2813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Żarówki świateł pozycyjnych tył
« dnia: 25 Września 2006, 07:57:06 »
Wg instrukcji w Corollce AE111 ( "okularnik", sedan) są 5W.
Znajoma poprosiła mnie o wymianę spalonej takowej żaróweczki i tu zdziwienie.
U niej były 10W.
Jakie powinny być ?
Jeśli 5W i ktoś włożył 10W, to czy żywotnosć takiej mocniejszej jest podobna do słabszej?
I tu mnie od razu wzięlo pytanie,a może u siebie mocniejsze włożyc?
Co zyskam ( mocniej świecą ) a co stracę ( szybciej się spalą, za dużo ciepła wydzielonego przez żarówkę ) ?
Sorry za tak prozaiczne pytania.

ayrsen

• Gość
Odp: Żarówki świateł pozycyjnych tył
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Września 2006, 08:37:20 »
Jest poniedziałek i to jakiś senny, więc może bredzę / ;D/ ale wg. mnie jest tak. Moc 5W to światła pozycyjne a 10W to światła stop (oraz przeciwmgielne). W samochodach występują rozwiązania z żarówkami dwużarnikowymi oraz osobne lampy pozycji i stop. Montaż 10W spowoduje, że jadąc na pozycyjnych samochód będzie wyglądał jak gdyby ciągle byl wciśnięty pedał hamulca - czyli absurdalna sytuacja, nie mówiąc już o zagrożeniu dla innych kierowców - nie widać, kiedy kierowca rzeczywiście hamuje... Pomijam oczywiście aspekt prawny i niezgodność takigo rozwiązania z przepisami - badania technicznego nie przejdzie...

marcink

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Września 2006, 08:42:35 »
Jest poniedziałek i to jakiś senny, więc może bredzę / ;D/ ale wg. mnie jest tak. Moc 5W to światła pozycyjne a 10W to światła stop (oraz przeciwmgielne). W samochodach występują rozwiązania z żarówkami dwużarnikowymi oraz osobne lampy pozycji i stop. Montaż 10W spowoduje, że jadąc na pozycyjnych samochód będzie wyglądał jak gdyby ciągle byl wciśnięty pedał hamulca - czyli absurdalna sytuacja, nie mówiąc już o zagrożeniu dla innych kierowców - nie widać, kiedy kierowca rzeczywiście hamuje... Pomijam oczywiście aspekt prawny i niezgodność takigo rozwiązania z przepisami - badania technicznego nie przejdzie...

Dzięki. U koleżanki założyłem oczywiście 5W w obu lampach, bo takie ja miałem w zapasie.
Co do stopu to chyba jest to 21W. Słynne dwużarnikowe żaróweczki w maluchu były 21/5W.

darku

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Września 2006, 20:58:55 »
Chwilka chwilka koledzy :) pozycja to 5W a stop i mgielne to 21W , hm 10W zarowki? chyba z kosmosu ;) . Pozdro

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Września 2006, 21:01:33 »
Wiem - dlatego pisałem, że:
Jest poniedziałek i to jakiś senny, więc może bredzę / ;D/
ale dzięki za czujność - co do meritum sprawy, to pamiętałem, że pozycje mają na pewno moc 5W ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl